Odneslo Hudičevo brv v Škofji Loki, Plečnikov spomenik v Črni še stoji

Klara Širovnik Klara Širovnik
06.08.2023 10:51

Legendarna Hudičeva brv v Škofji Loki je po naših informacijah docela uničena, Plečnikov spomenik v centru Črne na Koroškem pa za zdaj k sreči še vztraja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hudičeva brv v Škofji Loki
Davor Tavčar

Celostnih informacij o tem, kakšno je stanje kulturne dediščine in ostalih kulturnih objektov na poplavljenih območjih Slovenije, za zdaj še ni. Vendar pa tisto, kar vemo, ni vzpodbudno. Na Koroškem je med drugim poplavljen objekt Stare železarne (nastalo škodo bodo lahko v celoti ocenili šele v naslednjih dneh, ko bo detajlno čiščenje objekta), čudovit Plečnikov spomenik v središču Črne pa še vztraja, a ga obdaja deroča voda.

Saso Bizjak

V Škofji Loki, ki jo je dolga leta krasila Hudičeva brv, te po naših informacijah zdaj več ni. Prav tako je v Škofji Loki preplavilo Zgodovinski arhiv, vendar razsežnosti škode za zdaj še ne moremo zagotovo oceniti.

Tudi v Kostanjevici na Krki je voda uničila Tercijalski most, ki so ga dodobra zdelale še decembrske poplave. Izguba je boleča predvsem zato, ker je most nastal po zasnovi velikana, arhitekta Jožeta Plečnika.

Rudarska hiša
Mestni Muzej Idrija

Kako je na drugih koncih? Škoda je med drugim nastala tudi na zaščiteni dediščini središč Šoštanja, Mozirja in Celja, plaz pa je poškodoval Rudarsko hišo v Idriji. Direktor muzeja Miha Kosmač je zato sprejel odločitev za takojšnjo evakuacijo premične dediščine, ki je na ogled v Rudarski hiši. Vse predmete, razen štirih največjih, so prepeljali na grad Gewerkenegg. V notranjosti hiše so bili že vidni sledovi zamakanja, voda pa je delno vdirala v hišo tudi skozi zadnje okenske okvirje.

Stara železarna - Štauharija na Ravnah na Koroškem
Koroški Pokrajinski Muzej

Rešili so, kar se je dalo rešiti

Veliko katastrofo je tudi tokrat preprečila predvsem preventiva. V Prirodoslovnem muzeju so se zaposleni na morebitne poplave pripravili in so kemikalije iz kletnih prostorov na Prešernovi cesti prenesli v prostor začasnega depoja v drugo nadstropje. Na ta način so ne samo zmanjšali morebitno škodo, ki bi lahko nastala, ampak preprečili tudi okoljsko onesnaženje. Sicer pa z muzeja prihajajo informacije, da je z njihovimi muzealijami in razstavami ter depoji, ki jih imajo na več lokacijah po Ljubljani, vse v redu in so nepoškodovani. Tudi Alpskemu botaničnemu vrtu Julijana v Trenti so vremenske ujme prizanesle.

Stara železarna/Štauharija na Ravnah na Koroškem
Koroški Pokrajinski Muzej

Pravočasno so reagirali tudi v Muzeju arhitekture in oblikovanja v Ljubljani. "V petek opoldan ob obilnem deževju, ko je začel vodostaj Ljubljanice naraščati, smo se zaposleni v MAO v Fužinskem gradu organizirali. Načrte in drugo gradivo v depoju ob Ljubljanici smo iz nižjeležečih pozicij prenesli v višjeležeče, dodatno smo zaščitili vrata z dvema zaporama in se dogovorili za dežurstva, obveščanje in budno spremljanje situacije. Jutri zjutraj se bomo zaposleni v muzeju pogovorili na kolegiju o nastali situaciji, nadaljnjih ukrepih in tudi o načrtu, kako kar najbolj učinkovito reagirati ob naravnih nesrečah," sporoča direktor dr. Bogo Zupančič.

Po zadnjih informacijah ministrstva se v nekaterih muzejih in arhivih, kjer se je, glede na poplavne razmere, pričakovalo, da bo prišlo do škode, k sreči to ni zgodilo. Iz Pokrajinskega muzeja Celje so denimo sporočili, da v muzeju kljub visokemu vodostaju Savinje ni prišlo do škode. Nepoškodovan je ostal tudi nedavno postavljen razstaviščni paviljon izjemnih arheoloških najdb, ki so predstavljene javnosti in situ na Glavnem trgu v Celju.

Stara železarna - Štauharija na Ravnah na Koroškem. Čistijo jo tudi prostovoljci.
Koroški Pokrajinski Muzej

Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški muzej sta s pomočjo zaposlenih in prostovoljcev uspela zavarovati skupni depo v Pamečah pri Slovenj Gradcu. Kot v mnogih primerih v lokalnih okoljih se je tudi tu odzvala Občina Slovenj Gradec. Prostore so obložili s protipoplavnimi vrečami, voda se je danes umaknila in tam shranjene umetnine in muzealije so ostale na suhem.

Teren neprehoden, informacije skope

Drugod so informacije skope, ker je tudi dostop do objektov močno omejen. V zgornji Savinjski dolini je teren še nedostopen, tako da še nimajo podatkov. Glede na posnetke, ki se pojavljajo v medijih, pa konservatorji iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine predvidevajo, da bo škoda na objektih kulturne dediščine precejšnja. Laško, ki je območje naselbinske dediščine, je pod vodo. Škoda bo nedvomno ogromna. Staro trško jedro Šoštanj in mestno jedro Velenja, oba naselbinska kulturna dediščina, sta jo najverjetneje odnesla brez hujših posledic.

Konservatorji iz ZVKDS Območne enote Maribor poročajo, da v Mariboru in okolici v tem trenutku ni bilo zaznanih večjih posledic škode na objektih kulturne dediščine.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož so imeli le manjše zamakanje s strehe v enoti Ormož. Tudi v kompleksu Ptujskega gradu za zdaj ni nevarnosti, upajo le, da ne pride do nadaljnjega plazenja in podrtja grajskega obzidja.

Z območja Gorenjske so konservatorji iz območne enote Kranj ZVKDS sporočili, da je škoda nastala v Begunjah na Gorenjskem, da je poškodovan grad Katzenstein in obe pokopališči. Plečnikova paviljona Jožamurka in Brezjanka sta za zdaj nepoškodovana, čeprav je njuno stanje že od prej zelo slabo in bi potrebovala obnovo. Prav tako je znameniti most v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru, čeprav je bil v zelo slabem stanju že pred poplavami, na srečo ostal cel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta