Platforma sodobnega plesa: Tudi sodobni ples gre nazaj k naravi

P. V.
24.08.2023 05:50

V soboto se bo s predstavo Llouise v režiji Francoise Flabat in v produkciji Créa-Théâtra v Lutkovnem gledališču Maribor začela letošnja Platforma sodobnega plesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Llouise 
Thomas Bohl

Otvoritvena predstava že 17. edicije festivala Platforma sodobnega plesa je tudi del letošnjega iztekajočega se Poletnega lutkovnega pristana, saj Créa-Théâtre, belgijska profesionalna gledališka skupina, ustanovljena leta 1978, pušča pečat predvsem v svetu lutkarstva. Predstava Llouise je nastala po motivih življenja in dela francosko-ameriške umetnice Louise Bourgeois. Louise Bourgeois (umrla je leta 2010) je znana predvsem po svojem "velikem kiparstvu" in instalacijah. "Gre za subtilno potovanje, na katerem se plesalka ob stiku s predmeti, ki so navdihnjeni z deli umetnice, sprašuje o otroštvu, odnosih, vlogi matere, ženske, umetnice … Na odru postopoma oživi velikanski motorizirani pajek, ki vodi do trenutka soočenja in odkritja," so o predstavi zapisali organizatorji festivala. Pajki so bili umetničin najbolj prepoznaven motiv.

O(b) letošnjem festivalu, ki se bo zaključil naslednji četrtek, 31. avgusta, se je umetniška in programska vodja Mojca Kasjak spraševala: "Kako v urbanem kontekstu vzpostaviti stik z naravo, z naravnim, s svojim izvorom, s svojo avtentičnostjo? Kako vzpostaviti umetniško delo zunaj običajnih sodobno-plesnih konceptov? Nam to narekujejo pogoji dela ali naš notranji vzgib ali klic po spremembi? Ali lahko vzpostavljamo nov način soočanja in ustvarjanja sodobne plesne umetnosti? Posadimo 'seme' z namero trajnostnih učinkov, razvijamo idejo izkustvenega doživljanja in ponujamo nove performativne prakse, ekološke formate, raziskujemo doživljanje prvinskih avtentičnih krajin. Skupaj? ..."

Ob sodobno-plesnih predstavah bo imel festival tudi bogat spremljevalni program, od plesnih delavnic v naravi do senzoričnih sprehodov po dišavnem vrtu in drugih "izkustvenih dogodkov", kakršen bo že v soboto umetnostno-terapevtski sprehod po mariborskem Mestnem parku.

Predstave na festivalu bodo Okamnela, plesna intervencija v nastajanju (Vanja Kolanovič, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura, Nika Zidar); Usmerjen v zemljo, plesno-performativni koncert Tea y la Mara; Hic sint dracones, plesno-gledališki projekt v izvedbi Theatra Continuo; Velikani_plastične krajine, zvočno-vizualna plesna predstava Ajde Tomazin "za vso družino"; Entropija, sodobno-plesna predstava eksperimentalnega flamenka v izvedbi Mitje Obeda in Fernanda Leria Jiméneza; Dobra voda, plesna inštalacija Zrinke Šimičić Mihanović; Iz delcev, sodobno-plesna predstava, ki je festivalska produkcija (Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, April Veselko); Drug prostor, improvizacijski izkustveno-plesni dogodek Anje Bornšek; Alegorije – fragmenti, trilogija Alegorije, 2022–2025, sodobno-plesna predstava Barbare Novakovič (predpremiera, festivalska koprodukcija). 

Alegorije - fragmenti 
Andrej Lamut
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta