Povest o ustvarjalnosti dveh epekajev

Petra Vidali Petra Vidali
07.08.2022 21:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: programska direktorica EPK Novi Sad Sara Vuletić, kustosinji Maja Erdeljanin in Breda Kolar Sluga na odprtju razstave
Od leve: programska direktorica EPK Novi Sad Sara Vuletić, kustosinji Maja Erdeljanin in Breda Kolar Sluga na odprtju razstave
Vojko Pogačar
Razstava Made in Maribor Umetnostne galerije Maribor se - s pridruženimi eksponati tamkajšnjih umetnikov - predstavlja v Novem Sadu. Medtem ko so mariborski umetniki praviloma "uporabili" notranjost kocke, so se novosadski umetniki praviloma ukvarjali z njeno zunanjostjo. Kustosinji Breda Kolar Sluga in Maja Erdeljanin sta se vzdržali (kvazi)socioloških ali psiholoških razlag. (Gre za koronsko zaprtost v času nastajanja umetnin ali celo za nacionalne ali mestne mentalitete?) Ali je takšna zapolnitev prostora naključna ali pomenljiva, pa bi bilo verjetno mogoče ovreči ali potrditi šele, če bi dobili še tretji člen. In ni rečeno, da ga ne bomo.

Prav gotovo imata Maribor in Novi Sad marsikaj skupnega, ampak ko govorimo o kulturi in umetnosti, je prva referenca institucija evropske prestolnice kulture. Maribor je nosil naziv pred točno desetimi leti, letos pa je z njim ovenčan Novi Sad. Za Made in Maribor je tako mogoče reči tudi, da meri tudi utrip evropskih prestolnic kulture, in ker je tako, bi bil to lahko tudi smerokaz za nadaljnje člene te verige in potovanja razstave.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta