(PRED ODPRTJEM) Geometrijski sprehodi Natalije Juhart Brglez

P. V.
12.01.2024 05:55

Razstavo, ki raziskuje mestno krajino, bodo v artKITU odprli danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Juhart Brglez: Slomškov trg, 2022, sitotisk 
Kibla

Natalija Juhart Brglez v svojih delih raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami, so v Kibli zapisali ob razstavi.

Osnova vsakega njenega dela je natančna risba, ki jo nato nadgradi še v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji, v zadnjih letih tudi v tehniki sitotiska. Hkrati ustvarja tudi šivano risbo, pri čemer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja.

Natalija Juhart Brglez (1992, Ptuj) je leta 2018 končala magistrski študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru pri prof. Sandiju Červeku in leta 2019 zaključila še magistrski študij grafike pri prof. mag. Branku Suhyju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Za svoje delo je bila nagrajena z Nagrado odličnosti za grafiko na japonskem natečaju Utazu Art Award Biennale 2018, Priznanjem Bienala slovenske grafike Otočec/Novo mesto 2018, Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 2017/2018 za cikel sedmih grafik, posvečenih Benetkam, z Listino Primavera Galerije DLUM 2019, z nagrado Kuratorjev galerije DLUM 2021 ter Posebnim častnim priznanjem za prispevek k razvoju svetovne umetniške grafike Internacionalnega trienala grafike Bitola 2021.

Razstavlja tako doma kot v tujini. Živi, dela in ustvarja v Mariboru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta