Pri 91-ih preminil francoski igralec Jean-Louis Trintignant

Matic Majcen Matic Majcen
17.06.2022 19:53

Veljal je za enega najbolj prepoznavnih obrazov francoskega filma, v zadnjem času predvsem po zaslugi sodelovanja z režiserjem Michaelom Hanekejem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jean-Louis Trintignant na novinarski konferenci Hanekejevega filma Ljubezen na filmskem festivalu v Cannesu leta 2012
Stephane Reix

Jean-Louis Trintignant je bil vse prej kot tipični filmski zvezdnik. Leta 1930 rojeni igralec se je rodil v družini dirkačev v avtomobilskih športih, med katerimi je bil najslovitejši njegov stric Maurice Trintignant, zmagovalec dirke za veliko nagrado Monaka kot tudi vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa. Jean-Louis je preboj v filmskem svetu dosegel pri 26-ih letih z vlogo v slovitem filmu In Bog je ustvaril žensko (1956), v katerem je blestela takrat mlada Brigitte Bardot.

Trintignant je že vse od začetka ubral pristop k igri, ki je bolj temeljil na zadržanosti in sramežljivosti kot pa na običajnih značilnostih filmskih protagonistov. Prav zato je njegova kariera, polna odmevnih vlog v filmskih mojstrovinah, toliko bolj neverjetna. Igral je v tako slavnih filmih kot Moški in ženska (1966) Clauda Leloucha, Z (1969) Costa Gavrasa, Moja noč pri Maud (1969) Érica Rohmerja, Konformist (1970) Bernarda Bertoluccija in Tri barve: Rdeča (1994) Krzysztofa Kieślowskega.

Po prelomu stoletja je vse redkeje sprejemal filmske vloge. Njegovo življenje je bilo zaznamovano z družinskimi tragedijami, saj sta mu mnogo prezgodaj umrla dva od treh otrok. Še posebej boleča je bila smrt njegove hčerke Marie Trintignant, prav tako igralke, ki jo je pri 41-ih do smrti pretepel Bertrand Cantat, pevec skupine Noir Désir. V zadnjem desetletju je tako nastopil zgolj v treh filmih, motiv za delo pa je našel v sodelovanju z avstrijskim režiserjem Michaelom Hanekejem. V filmu Ljubezen (2012) je nepozabno zaigral ob Emmanuelle Riva, še enkrat pa je s Hanekejem sodeloval pri filmu Srečen konec (2017).

Jean-Louis Trintignant se je v zadnjih letih boril z rakom prostate, vendar so francoski mediji objavili, da igralec zavrača zdravljenje. Novico o smrti je danes sporočila njegova soproga, ki je dodala, da je igralec umrl "v miru, naravne smrti, na svojem domu v Gardu, obkrožen s svojimi ljubljenimi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta