Slovenski mladinski orkester organizira evakuacijo Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine

M.H.
05.03.2022 17:18

Ob srčni podpori Mestne občine Ljubljana, Perutnine Ptuj in Ministrstva za zunanje zadeve RS organizira Slovenski mladinski orkester evakuacijo Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine (YsOU)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinski simfonični orkester Ukrajine (foto: YsOU)
YsOU

Slovenski mladinski orkester (SMO) z umetniško vodjo orkestra in dirigentko SNG Opera in balet Ljubljana, Živo Ploj Peršuh se je odzval apelu na pomoč v stiski Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine (YsOU), ki ga vodi mednarodno priznana dirigentka, Ukrajinka, Oksana Lyniv, sicer umetniška vodja Teatra Bologna. S pomočjo Mestne občine Ljubljana, ki bo pomagala pri prevozu in namestitvi, Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki bo nudilo logistično in administrativno pomoč, ter Perutnine Ptuj, ki bo pomagala s hrano in finančnimi sredstvi, bo SMO jutri, v nedeljo v Slovenijo prepeljal prvih 95 glasbenikov.

6. marca avtobusi krenejo proti Sloveniji

Avtobusi proti Sloveniji bodo krenili iz zahodnoukrajinskega mesta Chop. Odhod bo v nedeljo, 6. marca, ob 12:30. Akcija zbiranja poteka preko družbenih kanalov YsOU, tudi preko njihove FB skupnosti 

Ukrajinski mladinski orkster je nastal leta 2016. V začetku leta 2016 so tri nemške partnerske ustanove – Beethoven Festival v Bonnu v Nemčiji (BeethovenFest Bonn), Zvezni mladinski orkester Nemčije in Deutsche Welle - zaprosile Oksano Lyniv in jo povabile kot dirigentko na svoj letni Campus projekt, ki zbira mlade glasbenike iz Nemčije in tujine. Oksana Lyniv je predlagala ustanovitev Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine, po zgledu Zveznega mladinskega orkestra Nemčije. Vse strani so idejo podprle in prioravile vse potrebno za ustanovitev edinstvenega mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine, ki je združil najboljše glasbenike iz obeh držav. Projekt ustanovitve Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine v letu 2016 je bil izveden ob podpori Nemčije, Goethe-Instituta, Ministrstva za kulturo Ukrajine, BeethovenFest Bonn in v sodelovanju s festivalom LvivMozArt. Medijski partner projekta je Deutsche Welle. Decembra 2016 je potekala prva avdicija glasbenikov. Oddali so 166 vlog dijakov rednih in specializiranih glasbenih šol, višjih glasbenih šol in akademij iz vse Ukrajine. Trideset glasbenikov, starih med 12 in 22 let, je bilo izbranih za Mladinski simfonični orkester Ukrajine. Prvi koncerti novega orkestra so bili skupaj z Zveznim mladinskim orkestrom Nemčije (Bundesjugendorchester) poleti 2017, ob zaključku mednarodnega festivala klasične glasbe LvivMozArt v Narodni operi Lviv, naslednji dan pa še v Nacionalni filharmoniji Ukrajine v Kijevu.Septembra 2017 sta orkestra nastopila na BeethovenFest v Bonnu in Berlinu.

Namestitev v hostlih, kasneje pri družinah

Mladi glasbeniki Ukrajinskega mladinskega orksetra, stari do 18. leta, bodo v Ljubljano pripotovali s svojimi spremljevalci, kjer jih bomo namestili v hostle, pozneje pa jih bodo namestili pri družinah in prostovoljcih. Slovenski mladinski orkster bo zanje po namestitvi skupaj z organizacijo YsOU organiziral čim več glasbenih aktivnosti in orkestrski kamp, na katerem bodo lahko vadili in igrali s slovenskimi vrstniki.

Zainteresirani lahko ponudijo možnost namestitve na spletni strani SMO - www.smo.ngo. Na spletni strani se bodo zbirale donacije podjetij in posameznikov za nadaljnje financiranje prehrane, osnovnih potrebščin, namestitev, asistence mladoletnim glasbenikom, prevajanja in omogočanje glasbenih aktivnosti.

V Slovenskem mladinskem orkestru bodo prihodnji teden organizirali tudi novinarsko konferenco in obveščali o nadaljnjem dogajanju, so sporočili iz SMO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta