Smeh bodo pospremili z glasbo

Tina Murko Gajšek
25.02.2020 15:59

29. leto Gledališče Celje pripravlja Dneve komedije. Letos je v naboru kar nekaj slovenskih del, kar polovico komedij bo dopolnila glasba. Žlahtno komedijsko pero pa prejme črna štajerska komedija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Dnevih komedije bo videti tudi satiro Gledališča Celje Vsak glas šteje, ki govori o "stricih iz ozadja", ki skozi politiko skušajo uveljaviti svoje interese. 
Jaka Babnik

"Mislim, da se bomo pri vseh predstavah smejali, nasmihali in muzali. Upam, da se bo kdo tudi zakrohotal," pred 29. festivalom Dnevi komedije, ki bodo v Gledališču Celje od 11. do 22. marca, pravi selektorica festivala Alja Predan in obljublja zelo raznolike predstave.

Polovica komedij glasbeno obarvanih

Med 14 prijavljenimi je Predanova izbrala osem, kot pravi, tematsko raznorodnih komedij. Med njimi so tri nastale po novih slovenskih besedilih. Takšna je satira Vsak glas šteje Gledališča Celje, pod katero se je podpisala Iza Strehar, ki je pred dvema letoma prejela žlahtno komedijsko pero. Pa tudi veseloigra z glasbo in petjem Iztoka Mlakarja Tutošomato, ki so jo navdihnili nekateri klasični dramski teksti, a jih je avtor nekoliko priredil s petjem in živo glasbo. Tretja takšna pa je mijauzikl Obuti maček. Iz pravljice jo je predelal Andrej Rozman - Roza. "Je družinska predstava, ki jo lahko gledamo izključno odrasli, pa je enako zabavna in lucidna. Je pa tudi primerna za otroke," jo opisuje Alja Predan.
Prav glasba je skupna kar polovici predstav na letošnjih Dnevih komedije. Med njimi sta še muzikal Adamsovi Mestnega gledališča ljubljanskega, ki bo odprl festival, ter zunajinstitucionalna produkcija Živela vulva! v produkciji Mini teatra in zavoda Imaginarni. Sicer Dnevi komedije v Celje prinašajo še Popolne tujce Drame SNG Maribor, Odhode vlakov Mestnega gledališča ljubljanskega in Razbiti vrč SNG Drame Ljubljana. Festival se bo zaključil s "koncertom za kozarce in robčke" Los hermanos muy simpáticos.

Vse manj prijav

Žlahtno pero črni štajerski komediji

Ohranjajo pa nagrade, ki jih podeljujejo vsako leto. Strokovna žirija bo nagradila najboljšo predstavo, režiserja, igralko in igralca. Podelili bodo tudi nagrado občinstva ter vsak večer razglasili najboljše komedijante in komedijantke.
Žlahtno komedijsko pero pa je letos prejel Rok Vilčnik za "šarfno komedijo" Pravi heroji. V njej se sprašuje, kako bi bilo, če bi nekdo lahko imel zasebno pokopališče, a mora vseskozi iskati novo lokacijo zaradi najdbe množičnih grobišč.
"Gre za črno komedijo. Resno komedijo, ki jo je treba servirati tako, da pride do vseh ljudi. Da jim ne žugamo, da jih nasmejimo in odpremo stvari, ki jim bodo dale mislit," opisuje Vilčnik, ki je besedilo zapisal v štajerskem narečju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta