Štajerski gradovi med epidemijo postali klubi

Žiga Brdnik
22.03.2021 06:00
Četverica štajerskih DJ-jev je leto zaprtih klubov izkoristila za združevanje pod skupno znamko Pulse in z njo za promocijo lokalne elektronske glasbe in turistične ponudbe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Piramide
Timotej Gradišnik

Za klubsko sceno je težko leto, saj so klubi in diskoteke zaprti že ves čas epidemije. "Na začetku smo še gledali posnetke naših nastopov in obujali spomine, potem pa smo nehali, ker nam je vedno znova šlo na jok," je svoje začetne karantenske občutke v smehu strnil Tadej Konkolič z umetniškim imenom Ted Funke. S trojico somišljenikov je pretekle mesece raje izkoristil za združevanje v kolektiv Pulse, ki se je povezal z lokalnimi gostinskimi ter turističnimi ponudniki in lani izvedel tri dogodke na kulisi treh štajerskih gradov: Vurberk, Piramida in Ptujski grad. Zaradi ukrepov se jih je udeležilo omejeno število ljubiteljev in ljubiteljic elektronske glasbe, zato jih je ekipa prenašala tudi na splet. Naslednji dogodek na Celjskem gradu naj bi se zgodil v kratkem, ob morebitnem sproščanju omejitev za javne prireditve na prostem.

S Ptujskega gradu
Jernej Peklar

Projekt nastopov na gradovih niso zasnovali le za promocijo lastne glasbe in vzdrževanja minimalne kondicije klubskega občinstva, ampak tudi kot "povezovalni most med glasbo, lokalno skupnostjo, njeno turistično in gostinsko ponudbo, ustvarjalci in preostankom kreativno-zabavne industrije. Slovenija je čudovita destinacija in tako jo želimo predstaviti svetu. Hkrati vabimo vse ustvarjalce in ustvarjalke elektronske glasbe in kreativce ter kreativke, da se nam pri tem pridružijo," je namen predstavil Roki Gmeiner, ki se za mešalno mizo kot DJ preimenuje v RGM. Kreativne vsebine v obliki dodelanih videoposnetkov iz zraka že nastajajo, z njimi pa bodo v prihodnjih tednih vzbujali skomine klubskemu občinstvu. "To je dobra iztočnica do takrat, dokler se ne vrnemo v klube. Hkrati pa je to tudi vstopnica za tujino, saj bomo lahko pokazali, od kod prihajamo, in tako slovenske lepote povezali z našo lokalno house glasbo," je pojasnil Timotej Gradišnik, ki ustvarja pod psevdonimom Sibbjag.

Ko so organizirali dogodek na Piramidi, so želeli prižgati novoletne lučke, a so si zaradi dežja in možnosti kratkega stika premislili. Do njihovih dogodkov in kulturnega potenciala, ki ga imajo, sta razumevanje pokazali celo policistki, ki sta prišli preverjat, zakaj je toliko "rompompoma" nad mestom, je nadaljeval Gradišnik. "Seveda smo imeli tudi dovoljenje, da smo lahko nadaljevali dogodek." Z odzivi glasbenih navdušencev so bili zadovoljni, saj so brez pretiranega najavljanja napolnili vse tri gradove do kapacitete, ki je bila takrat dovoljena, in zanje nabrali tudi že kar nekaj donacij; ki se še naprej zbirajo prek spleta. Tisti, ki niso prisostvovali v živo ali virtualno, so poslušali kar skozi okna ali na balkonih. "Prijatelji, ki živijo v mestu, so nas drugi dan prek družbenih omrežij celo spraševali, od koga je bil kateri 'komad'. Nekateri so uporabili tudi aplikacijo za prepoznavanje skladb, a jim ta seveda ni nič prepoznala, saj je to naša, sveža glasbena produkcija," se je nasmehnil.

Z Vurberka
Timotej Gradišnik

"Največ smo se v tem letu osredotočili na lastno produkcijo in ustvarjanje glasbe. Ker ni bilo nastopov v živo, smo zagnali projekt Pulse vitezi. Gradovi, ki jih imamo v Sloveniji res veliko, so edini 'klubi', ki še obratujejo, in to je bil povod za naše dogodke," je dodal Dino Zorec, na elektronski sceni poznan pod psevdonimom Dino DZ. In dodal, da so se v Pulse povezali, ker so vsi zaljubljeni v klasični house: "Vpeljali smo več vokalov in melodij. Tudi globalna scena se premika v tej smeri, mi pa hočemo ta zvok znova popularizirati tudi v Sloveniji." Pri nas je house sicer bolj prepoznaven po trdih techno prizvokih, pod katere se najbolj pogosto podpisujeta dve izmed najbolj odmevnih slovenskih imen slovenske elektronike, DJ Umek in Mike Vale. House stvaritev What's That Called, ki sta jo Zorec in Konkolič ustvarila lani med karanteno in izdala pri madžarski založbi There Was Jack, je za nekaj časa zlezla celo med deset najbolj priljubljenih na mednarodnih portalih elektronske glasbe, kot je na primer Beatport. "Proti pričakovanju in na najino veliko presenečenje, saj sva se bala, da iz njega ne bo nič, ker se takrat ni nič dogajalo," je pojasnil Konkolič. Njuna druga mednarodno odmevna skladba lanskega leta Keep Movin' je nastala v sodelovanju s pevko Ido Flo iz San Francisca.

V interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22 so začeli tudi DJ-šolo, kamor vabijo interesente in interesentke, da se priučijo veščin DJ-janja, produciranja glasbe in glasbenega marketinga. "Naš cilj je promocija in razvoj elektronske glasbe. Opazili smo, da v Sloveniji house glasba ni prepoznavna, kot je v tujini. Brez tega, da lastno in tujo house produkcijo predstavimo občinstvu, domača scena ne bo imela trdnih temeljev. Zato želimo ljudi tudi naučiti, kako ustvarjati in vrteti to glasbo ter jim omogočiti, da njihov hobi prerase v kariero," je pojasnil Gradišnik. Dvoje delavnic so že izvedli, s 1. aprilom pa na svoji spletni strani odpirajo naslednji vpis, pri čemer prijavitelji ne potrebujejo lastne opreme in predznanja. "Naš namen je zbližati ljudi, ki imajo radi elektronsko glasbo. Tiste, ki se z njo ukvarjajo profesionalno, in tiste, ki želijo svoje ljubiteljstvo nadgraditi z novim znanjem," je sklenil Gmeiner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta