Tone Stojko: Fotografiral ikone. Ustvarjal ikone. Iz sebe naredil ikono. A nikoli zanikal, od kod prihaja

pv
19.05.2021 06:00
V Fotogaleriji Stolp bo danes, v sredo, ob 19. uri odprtje pregledne razstave fotografij Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije - Nazaj na Lent
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Stojko: Andrej Brvar v jadrnici na Dravi, 1970
Tone Stojko

S pregledno postavitvijo v galeriji v Židovskem stolpu se Tone Stojko vrača tja, kjer je kot fotograf začel. Natančneje, od koder je odšel, preden je postal fotograf, a se je pozneje kot fotograf tja vračal - na Lent. Utrinki s konca šestdesetih let, "ko so tam še stale Benetke in ko sta Stojko in Andrej Brvar očitno skupaj jadrala ne le po literarnih morjih, temveč tudi Dravinih valovih", bodo razstavljeni prvič.

V naslednjih desetletjih je Tone Stojko jadral marsikje po svetu in pred objektiv ujel ob anonimnežih, prijateljih in slovenskih znanih obrazih tudi marsikatero svetovno ikono. Z Lenta se tako dvignemo v naslednje nadstropje k Alfredu Hitchcocku, Fidelu Castru, Gini Lollobrigidi, Romanu Polanskemu, Johnu Lennonu z roko na zadnjici Yoko Ono ... Iz sveta slavnih pa se skozi klasično dramsko gledališče počasi premikamo k najbolj "gibljivim slikam" Stojkovega opusa, k fotografijam iz serije Telo v igri. Konture prehajajo v abstrakcijo, sredi čiste svetlobne nemimetične tvorbe pa se znova zariše sled realnosti. Trenutki, v katerih se ujamejo gibanje teles in gibanje Stojkovega fotoaparata, so res edinstveni, zato so te fotografije na vrhu galerije - za nagrado, pravi fotograf.

"Vzeti cel svet za svoj oder in vse ljudi na njem za svoje subjekte, v kolektivni spomin vtisniti pomembne trenutke naše družbe zadnjega pol stoletja, pozabi iztrgati na tisoče gledaliških predstav, ki bi sicer ostale le prah na odrskih deskah, poleg tega pa razvijati lasten umetniški, lirično izpovedni fotografski opus … To so značilnosti, ki jih lahko pripišemo enemu najvidnejših slovenskih fotografov, Tonetu Stojku. Dvajsetletni družbenokritični pesnik je v resničnosti socialnega dna mariborskega Lenta iz nevidnih ustvarjalnih vzgibov v roke vzel fotoaparat, zanj tedaj edini znak sicer nevidne očetove naklonjenosti. Potem ko je vlak odpeljal in je mati ostala le še pika na peronu, za vedno pika v spominu, je lahko storil le eno – vzel je svet pod noge. Fotografiral ikone. Ustvarjal ikone. Iz sebe naredil ikono. A nikoli zanikal ljudi, krajev in izzivov osebne ustvarjalne rasti, ki so ga spremljali v začetku in h katerim se danes lahkoten vrača," je ob razstavi zapisala kustosinja Marija Skočir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta