Trije slovenski talenti na Berlinalu. Izbrani so bili izmed 3000 prijavljenimi iz 65 držav

kr
26.02.2021 16:00
Slovenski film in filmarji na 71. Berlinskem filmskem festivalu, v prvem delu spletnem, junija pa živem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice, prvenec Darka Štanteta
SFC

71. mednarodni filmski festival v Berlinu bo letos hibriden. Od ponedeljka do petka, od 1. do 5. marca, bo spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme, če bo vse po sreči, lahko ogledali od 9. do 20. junija.

V Berlinale Talents, ki odkrivajo nove filmske avtorje iz celega sveta, so se uvrstili trije Slovenci, producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili izmed 3000 prijavljenimi iz 65 držav, slogan letošnje edicije Talentov Berlinala je Sanje.

Nina Robnik je v filmski in avdiovizualni produkciji pričela delovati po zaključeni fakulteti za socialno delo. Med letoma 2008 do 2014 je tako kot pri produkciji neodvisnih kratkih igranih in dokumentarnih filmov sodelovala v produkciji reklam in drugih avdiovizualnih del pri različnih produkcijskih hišah. Od leta 2014 je kot producentka na AGRFT do sedaj producirala več kot 50 kratkih filmov. Leta 2018 je kot izvršna producentka sodelovala pri celovečernem igranem filmu Igram, sem, v letu 2020 pa kot producentka pri celovečernem igranem filmu Sanremo, ki je bil istega leta premierno prikazan na Festivalu v Talinu. Oba filma je režiral Miroslav Mandić. Film, ki ga zdaj razvija v produkciji Stare gare, je celovečerni igrani film scenarista in režiserja Darka Štanteta Izgubljeni sin.

Darko Štante je režiser in scenarist mlajše generacije, diplomiral je na fakulteti za socialno delo in zaključil drugostopenjski študij filmske režije na AGRFT. Za svoj prvenec Posledice je prejel več nagrad, med drugim Štigličev pogled za režijo, ki ga podeljuje Društvo slovenskih filmskih režiserjev, in vesno za režijo na Festivalu slovenskega filma. Zdaj razvija svoj naslednji celovečerni film, ki je med drugim prejel finančna sredstva za razvoj v okviru evropskega programa Media.

Urban Zorko je filmski režiser in scenarist, eden ključnih članov produkcijske hiše EnaBanda. Po diplomi na filozofski fakulteti je vidneje deloval v raznih medijskih okoljih, kasneje z okrepljenim poudarkom na filmu, kjer intenzivno ustvarja zadnje desetletje. V preteklih letih je med drugim predstavil celovečerni dokumentarni film Zelena utopija (2014), nagrajeni kratki igrani film Jašek (2016), dokumentarni film Paragraf številka 1 (2018), omnibus Kratki rezi (2019) in celovečerni dokumentarni film Betonske sanje (2020). Zdaj v sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo razvija nov dokumentarni celovečerni film.

Na spletni filmski tržnici v Berlinu bo v sklopu prihajajočih slovenskih filmov akreditiranim filmskim strokovnjakom predstavljenih tudi dvanajst filmov, ki so še v postprodukciji, vendar bodo končani v bližnji prihodnosti. To so štirje celovečerni igrani prvenci: Jezdeca režiserja Dominika Menceja, Ptičar režiserja Roberta Černelča, Inventura režiserja Darka Sinka, Eva režiserke Tijane Zinajić; trije celovečerni igrani filmi, Orkester režiserja Matevža Luzarja, Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića. Pet bo celovečernih dokumentarnih filmov, od tega prav tako dva prvenca: Cent’anni režiserke Maje Prelog in Odpuščanje režiserke Marije Zidar, preostali pa so Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Miha Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta