Umrl britanski igralec David Warner

Matic Majcen Matic Majcen
26.07.2022 10:14

Igralec, ki je nastopil v mnogih odmevnih filmih, je za rakom umrl nekaj dni pred svojim 81. rojstnim dnevom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Warner (desno) ob Billyju Zaneu (levo) v bržkone svoji najbolj prepoznavni vlogi, v Titaniku Jamesa Camerona iz leta 1997.
Imdb

David Warner je v rojstni Veliki Britaniji dolga desetletja veljal za vrhunskega igralca, pri nas pa smo ga večinoma poznali kot enega tistih prepoznavnih obrazov iz filmskega sveta, katerega ime je dejansko poznal le malokdo. Warner je svojo poklicno pot začel kot gledališki igralec v začetku 60-ih in se je specializiral v like iz Shakespearjevih dram, vendar pa je že kmalu zašel v film. Leta 1963 je prvič zaigral na velikem platnu v stranski vlogi filma Tom Jones, dobitnika štirih oskarjev. Odločilni prelom na poti do mednarodne prepoznavnosti se je zgodil leta 1976 z vlogo v klasični grozljivki Znamenje (The Omen), ki mu je hitro sledila še kopica odmevnih filmov, kot so Providence (1977) Alaina Resnaisa, Razbojniki za vse čase (Time Bandits, 1981) Terryja Gilliama in predvsem znanstvenofantastični celovečer Tron (1982), v katerem je z vlogo Sarka uprizoril enega svojih najbolj prepoznavnih likov.

Ravno zaradi tega, ker so bili njegovi najbolj upešni zgodnji filmi žanrskega značaja, je Warner tudi kasneje pogosto sprejemal vloge v grozljivkah ter akcijskih in znanstvenofantastičnih filmih. Na prelomu v 90-ta leta je tako igral v več filmih in v seriji franšize Zvezdne steze (Star Trek) in v drugem delu filmske serije Krik (Scream) Wesa Cravena. Večina gledalcev pri nas pa se britanskega igralce bržkone spominja po vlogi Spicerja Lovejoya iz filma Titanik (1997) Jamesa Camerona, kjer je igral osebnega služabnika antagonista Cala (Billy Zane). Dodajmo zanimivost, da to ni bilo prvič, da je Warner igral v kakšnem filmu o Titaniku. Že leta 1979 je namreč nastopil v televizijski mini seriji S.O.S. Titanik.

Po prelomu stoletja je igralec še naprej večinoma igral v žanrskih filmih, vendar tako prepoznavnih vlog z izjemo nastopa v Burtonovi adaptaciji Planeta opic (Planet of the Apes, 2001) ni več zabeležil. Pravzaprav je bil njegov najbolj odmeven film v tem stoletju prav njegov zadnji, ko je leta 2018 prevzel vlogo v novi različici filma o Mary Poppins z Emily Blunt in Meryl Streep. Warner je pogosto nastopal tudi v televizijskih serijah, spominjali pa se ga bodo tudi ljubitelji računalniških iger, saj je predvsem v poznih 90-ih pogosto posojal svoj glas animiranim likom v več prebojnih igričarskih projektih, kot so Fallout (1997), Descent 3 (1999) in Baldur's Gate II (2000).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta