V četrtek na Blejskem otoku: S Clugovim Povodnim možem na čelo Evrope

pz
29.06.2021 14:33
Otvoritveni dogodek slovenskega predsedovanja EU bo v četrtek, 1. julija, na Bledu, ko bo na jezeru zaživel sodobni balet Povodni mož, ki so ga ustvarili mariborski baletniki pod umetniškim vodstvom Edwarda Cluga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povodni mož 
Tiberiu Marta/SNG Maribor
Tiberiu Marta

Začetek predstave bo že na obali, kjer se bodo gostje vkrcali v pletne, ki jih bodo zapeljale okoli otoka, ko bodo nanj stopili, pa jih bodo že spremljale posamezne plesne točke. Gostje bodo nato v cerkvi na otoku tradicionalno trikrat pozvonili, potem pa se bodo spustili po stopnicah in se - simbolično - potopili v predstavo. "Zanimiv je oder, ker je okrogel in ima v sredini luknjo, premera tri metre in pol. Kot tak že sam po sebi aludira na posvečen prostor, ki se bo zbudil skozi to zgodbo, skozi ritual v poseben dogodek, ki ima sicer konotacijo Povodnega moža, vendar predstava v tem smislu ne bo narativna. Povodni mož je bolj iniciacija v projekt, ker je ta čas, obdobje, v katerem smo, inspiracija, čudovita metafora, ki se interpretira še posebej in bo na tem prostoru dobila pravo mesto. S projektom bi se radi približali širšemu evropskemu prostoru. Želimo se predstaviti kot narod z določenimi arhetipskimi simboli, a ne le kulturne dediščine, ampak tudi naravne. Blejsko jezero je biser Slovenije, tukaj sta voda in les. In kot partner na tem popotovanju se mi je zdel najbolj primeren Milko Lazar. Sodobni glasbenik raziskuje tradicionalne teme, ki zaznamujejo slovanski melos. Celotna ekipa je tako ustvarjalna, za vse nas je to krst in velika želja, da predstava ostane in živi. Imeli bomo tudi štiri ponovitve in upam, da bo balet zanimiv za vse in da jezero z otokom doživimo z neke druge perspektive vsaj za eno uro, kolikor bo predstava trajala," je še o procesu dela dejal Clug.

Povodni mož "skozi dialog s preteklostjo nagovarja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja", pa so sporočilo predstave povzeli na ministrstvu za kulturo. 

Edward Clug na blejskih stopnicah 
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta