Velika promocija slovenske glasbe

M. H.
28.09.2023 06:00

Sloviti nemški ansambel za sodobno glasbo Ensemble Modern bo na štirih koncertih izvajal sodobno glasbo slovenskih skladatejev in skladateljic. V Mariboru bo nastopil na Festivalu Maribor v nedeljo, 1. oktobra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ensemble Modern 
Ensemble Modern

Preden se Frankfurtski knjižni sejem od 18. do 22. oktobra osredotoči na častno gostjo, Slovenijo, bo Ensemble Modern 7. oktobra letos v Alte Oper Frankfurt predstavil presenetljivo raznoliko sceno nove slovenske glasbe. Peterica skladateljev se bo predstavila. Na sporedu bo skladba slovenskega skladatelja Vita Žuraja Buch der Körper - Knjiga teles za sopran in ansambel, ki temelji na poeziji slovenskega avtorja Aleša Štegra (sopranistka bo Nika Gorič). Skladateljica Petra Strahovnik raziskuje področje kvantne mehanike v Q.M. (Quantum Mechanics), Nina Šenk pa je avtorica dela Stump the Guesser, glasba spremlja istoimenski nemi film kanadskega avantgardnega filmarja Guya Maddina ter bratov Evana in Galena Johnsona Johnsona. Zanimiva bo tudi svetovna premiera filma Tehno skladatelja Mateja Bonina, ki raziskuje istoimensko pesniško zbirko slovenske pesnice Ane Pepelnik. V "najstarejši" skladbi večera iz leta 2007 Vinko Globokar z eksperimentalnimi tehnikami igranja in dodanimi ptičjimi zvoki ustvari presenetljiv zvočni kozmos. Ensemble Modern se bo s tem programom predstavil tudi v Bambergu, kjer sta bila v Villi Concordia Vito Žuraj in Petra Strahovnik na prestižni umetniški rezidenci v sezoni 2020/21, ter v Mariboru in Ljubljani. Dirigirala bo Lucie Leguay.

Pred izvedbo del Mateja Bonina in Vita Žuraja v Mariboru in v Ljubljani bosta pesmi, ki sta ju skladatelja uglasbila, prebrala njuna avtorja Ana Pepelnik (Tehno) in Aleš Šteger (Knjiga teles).

Ensemble Modern, estetsko poliglotski ambasador trendovskih zvočnih konceptov, že več kot štiri desetletja sodi med najbolj želene izvajalce sodobne glasbe. Dvakratni nominiranec za grammyja, ki za dosego največje interpretacijske avtentičnosti deluje v tesnem sodelovanju s skladatelji, sledi načelu demokratičnosti; ta v polnem sijaju zasveti v ansamblovi programski širini: od glasbeno-gledaliških del, plesnih in multimedijskih projektov do komorne in orkestrske glasbe.

Idejno izhodišče prihajajočega projekta je tradicionalni Frankfurtski knjižni sejem 2023. Izjemen poklon slovenskemu sodobnemu glasbenemu prizorišču se zrcali v izključno slovenskem programu, ki bo še prej kot slovenski koncert premierno zazvenel pred zahtevnim mednarodnim občinstvom v nemškem Bambergu. Vseslovenskost zaokrožuje v svetu vedno bolj prepoznavna sopranistka Nika Gorič, nagrajenka občinstva Festivala Mecklenburg-Vorpommern 2022. To bo res velika promocija sodobne slovenske glasbe s svetovno znanim ansamblom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta