(VIDEO) Frankfurtski knjižni sejem: Slavoj Žižek na otvoritvi razburil nemško publiko

Petra Vidali
17.10.2023 21:00

Začetek Frankfurtskega knjižnega sejma je zaznamoval Slavoj Žižek, ki je svoj govor namenil izključno analizi pristranskega zahodnega odnosa do izraelskega ravnanja v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavoj Žižek na Frankfurtskem knjižnem sejmu
Arne Dedert/dpa/profimedia

Torkova otvoritvena slovesnost je bila vsekakor bolj zanimiva, kot je najbrž kdorkoli pričakoval. Seveda se od Slavoja Žižka pričakuje, da bo povedal nekaj proti pričakovanjem, vendar s svojimi stališči po navadi ne razburi javnosti tako, kot je zbrano predvsem nemško publiko. Ves govor je namenil obravnavi Izraela in Palestine v aktualni krizi.

Ob nedvoumni obsodbi terorističnega napada Hamasa je s prstom pokazal na enake kršitve človekovih pravic in enako retoriko Izraela. Izpostavil je, da že cel večer posluša o Hamasu, nihče razen slovenske predsednice pa ne omenja Palestincev.

Žižkov govor, ki si ga lahko pogledate tukaj, je bil v okolju, ki verjetno zaradi lastnega preteklega antisemitizma ni pripravljen sprejeti kompleksne slike, pravi preizkus demokracije in svobode govora. Vsekakor pa upajmo, da Izrael ne bo ves čas v fokusu sejma.

Žižek sicer ni prizanesel niti Sloveniji, takoj na začetku je vprašal, kdo si je izmislil tako idiotski slogan, kot je Satovje besed.

Predsednica Nataša Pirc Musar in nemška ministrica za kulturo Cladia Roth
Ronald Wittek/Pool

Žižkov govor je bil nekajkrat prekinjen, nekateri, med drugim župan Frankfurta Mike Josef, so dvorano zapustili. Že med govorom je na oder stopil direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos in otvoritev speljal do konca z besedami: "To je svoboda izražanja. In takšna, kot je, mora ostati, to je zame pomembno. Mislim na to skupnost in rad bi rekel, da smo vsi ena skupnost in da govorim v imenu te skupnosti: Obsojamo nasilje. Ljudje smo in razmišljamo po človeško na izraelski in palestinski strani. Pomembno je, da se strinjamo pri obsodbi nehumanosti in nasilja. Mislim, da ste v tem vsi z menoj. In vesel sem, da lahko to tukaj izražamo na tak način. Vesel sem tudi, da je nekdo prekinil govor. To mora biti mogoče. Vesel sem, da smo poslušali govor do konca, četudi nam morda ni bil všeč. Celo če ga obsojamo, je pomembno, da drug drugega poslušamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta