(ZALOŽNIŠKI PROGRAMI 2024) Založba /*cf: Od teorije do leposlovja

MMAJ
16.01.2024 05:50

Založba /*cf tudi za letos napoveduje močan letnik, zapolnjen z domačimi in prevodnimi deli s področja humanistike in družboslovja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjiga Nogomet na soncu in v senci (2015) urugvajskega pisatelj Eduarda Galeana (1940–2015) je zbirka kratkih, sočnih, čustvenih in političnih poglavij o nogometu.
Wikipedia

Obogatitve bodo prejele vse temeljne zbirke založbe. Natančneje: tri knjige v humanistični prevodni Rdeči zbirki, tri izvirna humanistična dela slovenskih avtoric in avtorja mlajše in srednje generacije v Oranžni zbirki; zbirka Varia prinaša štiri novosti, zbirka Extra, ki jo snujejo v sodelovanju s partnerji mednarodne zveze International Union of Left Publishers, pa dve. Po dve novi deli načrtujejo tudi v leposlovni Zeleni zbirki ter biografski Rumeni zbirki. V zbirki leposlovja iz neevropskih dežel Kaif pa pripravljajo izbor kratkih zgodb svetovno znanega palestinskega pisatelja, novinarja in aktivista druge polovice 20. stoletja Ghassana Kanafanija.

Tematski in žanrski razpon programa bo tudi v letu 2024 širok. Na knjižne police bodo dobili vrsto klasičnih teoretskih in leposlovnih del 20. in 21. stoletja, med njimi omenimo knjige Ruska revolucija: pogled iz tretjega sveta Walterja Rodneya (načrtovano za oktober), Bulšihti Davida Graeberja (marec), Nogomet na soncu in v senci Eduarda Galeana (junij), Izbrani spisi aktivistke Ruth First (februar), Ljudska vlada (delovni naslov) Salvadorja Allendeja (april), Antifona Djune Barnes (april) in Palestinske zgodbe Ghassana Kanafanija (december).  Potem so tu izbrana dela angažiranih mislecev in pisateljev različnih generacij z različnih koncev Evrope, kot denimo Neoliberalizacija starosti Johna Macnicola (junij), Življenje, starost in smrt ljudske ženske Didierja Eribona (avgust), Kdo mi je ubil očeta Édouarda Louisa (februar) in Koncerti za oboo Nenada Veličkovića.

Prav posebno pozorost letos namenjajo novim izvirnim teoretskim delom slovenskih avtoric in avtorjev, kot so Umetnik in muzej: razstavljanje sporne kulturne dediščine (delovni naslov) Alenke Pirman (november), Druga godba v Ljubljani: sociologija glasbenega festivala Iča Vidmarja (oktober), Kolaps tretje poti: kapitalizem po slovensko (delovni naslov) Marka Hočevarja (september), Religija in politično v ancien régimu: verske vojne v Franciji (delovni naslov) Zale Bezlaj (julij), temu pa bodo dodali še novi zbornik Ausstellung! Laibach Kunst o vizualnih umetniških praksah glasbene skupine Laibach pod uredništvom Barbare Borčić (maj).

Ob tem poudarjajo, da bo tudi v 2024 nove spremne študije k  prevodnim in izvirnim knjigam prispevalo 12 vrhunskih domačih ter trije tujih avtorjev in avtorie. "Vsako knjigo, pripravljeno po najvišjih avtorskih, prevajalskih, uredniških in založniških standardih, bodo tako pospremile študije vidnih intelektualcev, še naprej pa bomo urednice in uredniki skupaj z avtorji, prevajalci in lektorji delovali v skrbi za razvoj strokovne terminologije v slovenščini," zagotavljajo pri založbi /*cf. Ob izidih knjig se obeta tudi vrsta okroglih miz, pogovorov, gostovanj, posvetov, razprav in umetniških prireditev, ki jih pripravljajo skupaj z domačimi in tujimi partnerji v živo in občasno tudi prek spleta. O vseh novih izidih, dogodkih in prireditvah obveščajo sproti, skozi vse leto, in sicer preko e-novičnika, na katerega se je mogoče prijaviti preko njihove spletne strani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta