Živa knjiga Ane Frank: Ker šola ignorira ta zgodovinski dokument

Petra Zemljič
05.03.2021 06:00
Civilna iniciativa z javnim branjem odlomkov iz Dnevnika Ane Frank po spletu: "To se ne sme zgoditi v času, ko odhajajo zadnje priče holokavsta in drugih grozot nacizma in ko se zgodovina vse bolj in bolj zanika in spreobrača."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dnevnik Ane Frank
Arhiv Večera

Veste, Dnevnik Ane Frank ni zgolj knjiga. Je dokument zgodovine. Ogledalo nekega temnega časa. Ločnica med dobrim in zlim. Sporočilo, tudi poduk, če hočete, o upanju in svobodi. In predvsem zgodba, ki se nikoli ne sme ponoviti." Tako začne Tjaša Zorc Rupnik, pobudnica projekta Živa knjiga Dnevnik Ane Frank. Z javnim branjem odlomkov iz knjige po spletu bralce opozarja na to, da je nesprejemljivo, da tega dnevnika ni več v šolskem učnem načrtu.

Februarja 2018 je strokovni svet za splošno izobraževanje potrdil posodobljeni učni načrt za slovenščino na osnovnih šolah, ki ne določa več seznama besedil, med katerimi lahko učitelji izbirajo, s tem pa so izključili Dnevnik Ane Frank. "To je odlično literarno besedilo, ki s perspektive otroka predstavlja drugo svetovno vojno, v ospredju niso le Judi, ampak ljudje, ki imajo empatijo in si medsebojno pomagajo," je za spletni portal RTV Slovenija povedala raziskovalka Milena Mileva Blažić, ki deluje na oddelku za razredni pouk Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Opozori, da je delo tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, ugotavlja pa še, da izposoja Dnevnika Ane Frank v slovenskih knjižnicah v zadnjih dobrih 25 letih stalno narašča. Leta 1995 je bilo nekaj več kot 400 izposoj, lani pa so jih našteli že več kot 3600, kar po njenem pomeni, da se priljubljenost tega kanonskega besedila med bralci veča. V zavodu za šolstvo pa po poročanju spletnega portala trdijo, da so izbirna besedila prepuščena strokovni avtonomiji učiteljev, ki naj bi obravnavali manj literarnih del in ta bolj poglobljeno. Po mnenju zavoda je Dnevnik Ane Frank še vedno pogosto obravnavano besedilo v osnovni šoli, učne vsebine o holokavstu pa učenci obravnavajo pri zgodovini in drugih družboslovnih predmetih.

Civilna iniciativa je zaradi teh odločitev združila 73 posameznikov z različnih področij, ki so v lastni interpretaciji prebrali večino zapisov iz knjige. Posnetke so združili v celoto, tako imenovano Živo knjigo, ki je od 1. marca dosegljiva na youtube kanalu Slova na izi. "Vsem sodelujočim je skupno ogorčenje spričo umika knjige - in mnogih drugih, kot sta knjigi Pod svobodnim soncem in Solzice - iz učnega načrta pod pretvezo večje učiteljske avtonomije. Žalostna resnica dandanes je, da je pogosto edini stik naših otrok s knjigo prav v šoli, zategadelj je umanjkanje literature s humanističnim sporočilom in razsvetljenskimi vrednotami skorajda tako pomenljivo dejanje, kot bi knjige, čemur smo bili priča v polpretekli zgodovini, kar zažgali. Šolarji si zaslužijo spoznati se z literaturo, ki bo ne samo obogatila njihovo otroštvo, temveč v prvi vrsti vzgajala njihovega kritičnega duha, etično-moralne vrednote in empatijo," razloži Tjaša Zorc Rupnik in prida, so so bralci Žive knjige ob upanju in svobodi, ki je sporočilo knjige, dodali še svoje, to je: zmoremo.

Pisatelj Primož Suhodolčan se je za sodelovanje pri projektu odločil najprej zato, ker Solzice niso več v učnem načrtu. "Pa tudi zato, ker je to knjiga moje mladosti in me je zaznamovala. Zgodovina je moja strast, naša učiteljica in skozi njo lahko vidim svet na drugačen način. Tretji razlog pa je, da se te stvari nikoli več ne smejo ponoviti." Eva Škofič Maurer, klovnesa in pisateljica, se je na povabilo z veseljem odzvala, in ko je ta dnevnik spet začela brati, ji je šlo kar na jok, prizna. Povezala se je z dekletom, ki je pisalo stvari, tipične za najstnike. "Po svetu je veliko najstnikov, ki trpijo. Ta občutja doživljam pri beguncih in covid bolnikih. Vsi ti ljudje pomenijo številke, če pa bi jih spoznali, bi lahko bili prijatelji. Zato so takšne knjige in dokumenti pomembni, da začutimo in da nam je mar," še pove.

Zaradi velikega odziva sodelujočih in javnosti so se v civilni iniciativi zavezali, da se prvencu v Živi knjigi kmalu pridružijo še številne druge knjige.

Prizor iz predstave SLG Celje Dnevnik Ane Frank iz leta 1957, v režiji Branka Gombača: Vera Per in Volodja Peer
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta