Bi jedli ocvrte krizanteme?

28.10.2021 04:00
Če jih že več let gojite na domačem vrtu in jih ne škropite, lahko poskusite iz mladih cvetov krizantem pripraviti kakšno jed. Pomočene v testo, kot za palačinke, in ocvte prav dobro teknejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Naj ste še tako pogumni in radovedni, ko gre za hrano in napitke, ki jih še niste pokusili, bodite pri krizantemah karseda previdni in nikakor ne uporabljajte cvetov, ki ste jih prinesli iz cvetličarne ali vrtnarije, saj so cvetlice za floristiko škropljene in neužitne, morda celo strupene.
{api_embed_photo}720002{/api_embed_photo}

Povsem druga zgodba pa je, če imate krizantemo že vrsto let posajeno na domačem vrtu in je ne tretirate s kemičnimi pripravki. Potem si lahko privoščite kakšno krizantemasto poslastico.

Ocvrtki, solate, bonboni

Kuhane korenine krizantem so zdravilci nekoč uporabljali proti glavobolu. V deželah Daljnega vzhoda še dandanes uporabljajo krizanteme v kulinariki. Velike cvetove namočijo v testo, kot za palačinke, in jih za nekaj sekund ocvrejo v zelo vročem olju. Iz cvetnih lističev izdelujejo tudi bombone in pripravljajo solate.
{api_embed_photo}720003{/api_embed_photo}

Čaj znižuje telesno temperaturo

Čaj iz cvetov krizantem naj bi pomagal pri prebolevanju gripe in odpravljanju aken. Po tradicionalni kitajski medicini naj bi čaj iz krizantem pomagal odpraviti vnetje žrela in zbijati zvišano telesno temperaturo.

V Koreji krizantemin čaj uporabljajo kot rahlo poživilo, da pri delu ostanejo bolj budni. V zahodni zeliščni medicini se čaj iz krizanteme pije za odpravljanje krčnih žil in ateroskleroze. V tradicionalni kitajski medicini pa naj bi čaj iz krizanteminih cvetov pomagal očistiti jetra in odpraviti težave z zamegljenim vidom. Le da nobena znanstvena raziskava doslej ni potrdila teh trditev.
{api_embed_photo}720001{/api_embed_photo}

Kakorkoli že, poskusiti ni greh, pa če bo treba zato odpotovati na Daljni vzhod ali zgolj odkorakati v copatah na domači vrt, kjer raste krizantema.
{api_embed_photo}720000{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta