Bo v Mariboru stanovanj dovolj ali celo preveč?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.06.2019 01:34

V Mariboru in njegovi bližnji okolici naj bi se v naslednjih dveh letih zgradilo več kot tisoč stanovanj. Bo apetitom po novogradnjah s tem zadoščeno ali pa je kupna moč prebivalcev tega mesta vendarle premajhna za tolikšno količino?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

O tem so razdeljena mnenja tudi gradbincev in nepremičninskih posrednikov, ki bodisi gradijo nove stanovanjske objekte bodisi jih prodajajo. Povprašali smo jih namreč, ali bo v Mariboru čez tri leta po letih kroničnega pomanjkanja novogradenj nepremičnin dovolj ali morebiti preveč glede na to, da na več koncih mesta in v njegovi okolici raste kar nekaj novih stanovanjskih sosesk z različnimi tipi stanovanj. Primož Pinter, eden od investitorjev nove stanovanjske soseske Primius na Studencih in direktor podjetja Primius Gradnje, na vprašanje, ali bo v Mariboru in okolici čez tri leta stanovanj preveč, dovolj ali premalo, odgovarja takole: "Napovedovati prihodnost ni hvaležno opravilo, zato je pametno biti vsaj malo previden pri napovedih o tem, kaj se utegne zgoditi. Stanovanj v Mariboru čez tri leta ne bo premalo. Zagotovo jih ne bo na voljo toliko, kolikor naj bi jih aktualni in novi potencialni investitorji radi načrtovali oziroma jih imajo željo ponuditi na trg. Tudi mediji pišejo o številkah, ki so merodajne prej za New York kot Maribor. Živimo v ne najbolj komunističnem okolju na našem planetu, torej ima trg kljub temu vsaj minimalno besedo pri regulaciji ponudbe in povpraševanja. Odgovor na navedeno vprašanje torej ne bodo dali komunisti, temveč bo največjo besedo prevzel trg sam." Po mnenju Pinterja je prav nepremičninski trg najbolj lokalizirana panoga na svetu. "Toliko, kot je krajev, mest, je nepremičninskih trgov. Kdaj bo mariborski trg rekel, da je stanovanj dovolj, ne ve nihče. Vsi vemo, da je ta dan v preteklosti prišel, zato ga lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Glede na skoraj desetletno mrtvilo, ga vsaj mi ne pričakujemo še vsaj dve leti."

Nove krize ne bo, ker so banke previdnejše

Melita Petelin, direktorica podjetja Inter nepremičnine in Gradbeništva Petelin, katerega aktualna ponudba je naselje hiš v Pernici, je bolj kritična. Ocenjuje, da trg v Mariboru nima velike kupne moči: "Zato bodo morali biti investitorji previdni, ko se bodo odločali za gradnjo stanovanj in hiš za trg." Maja Arlič iz nepremičninskega podjetja SH Global, ki prav tako gradi na Studencih, napoveduje, da bo Maribor v bližnji prihodnosti zapolnjen s trenutnimi potrebami po novogradnjah. Po njenem mnenju bi se morali investitorji trenutno osredotočiti predvsem na gradnjo sodobnih nepremičnin, ki bodo mestu prinesle razvoj. "Mi kot investitorji želimo namreč v mesto Maribor privabiti zahtevne občane, ki stremijo k višji kakovosti udobnega bivanja v sožitju z mestom in naravo," še opozori Arličeva.

Studenci so trenutno najbolj gradbeno aktivni del mesta, kjer bo v prihodnjih treh letih zraslo kar nekaj novih stanovanjskih naselij.
Andrej Petelinšek
Cene rabljenih stanovanj so po mnenju nekaterih trenutno previsoke. Jih utegnejo novogradnje kmalu poceniti?
Sašo Bizjak

Ne bo se prodalo vse, kar se bo dalo na trg

In kako stanje ocenjujejo nepremičninski posredniki? Branko Potočnik, Insa nepremičnine, pravi, da se po večletnem obdobju, v katerem v Mariboru ni bilo investicij v stanovanjske novogradnje, stanje ne nepremičninskem trgu počasi normalizira. "V obdobju treh let bodo nekateri od začetih projektov dokončani, drugi v gradnji, zato upam, da bomo na Štajerskem končno lahko vzpostavili normalen trg novih nepremičnin in s tem povezani trg rabljenih nepremičnin. Glede na investicije v teku menim, da bo stanovanj dovolj, res pa je, da je tistih najbolj zaželenih vedno premalo." Je pa Potočnik prepričan, da je precej odvisno od gospodarskega razvoja mesta in od gospodarsko-razvojnih projektov v njem. Upa, da bo tudi Maribor končno naredil korak naprej in se bo splošni položaj mesta izboljšal. V tem primeru bo po njegovi oceni spet večja težnja po novih nepremičninah in priložnost za dodatne investicije. Daniel Angel Sauli iz nepremičninskega podjetja Atrium nepremičnine pa meni, da glede na napovedane gradnje stanovanj ni preveč, saj so potrebe res velike. "Je pa dejstvo," nadaljuje Sauli, "da si vsi, ki imajo potrebo po stanovanju, tega ne bodo mogli privoščiti zaradi zastavljenih cen. Tisti, ki si bodo lahko privoščili novo stanovanje, ga bodo kupili, s tem pa bodo padle cene rabljenim stanovanjem. Koliko bo to vplivalo na trg novih stanovanj, težko komentiramo. Vsekakor bo padec cen rabljenih stanovanj določena konkurenca pri tehtanju kupiti novo stanovanje ali rabljeno. Ključ pri vsem je, da investitorji izkažejo zanesljivost, imajo dobro zamišljeno arhitekturo za ciljni trg, dokončajo obljubljeno in da bo dokončano stanovanje res ustrezalo kakovosti. Več kot je projektov na trgu, več morajo ponuditi, da pritegnejo kupce. Slednji so, a to ne pomeni, da se bo prodalo, karkoli se bo na trgu pojavilo."

Mariboru se obeta izgradnja 1000 stanovanj

Mojca Žižek iz podjetja Galea nepremičnine pa ocenjuje, da pomanjkanja nepremičnin, ki se je nabralo v zadnjih desetih letih, ko se v Mariboru ni gradilo nič, ne bo lahko v celoti zapolniti. Je pa prepričana, da trenutni razcvet na nepremičninskem trgu prinaša vsaj delno ravnotežje med cenami rabljenih nepremičnin in novogradenj. Marija Farazin iz nepremičninskega podjetja RE/MAX Avenija opozarja, da bo še vedno primanjkovalo najemniških stanovanj. "Za gospodarstvo se v naslednjih dveh letih še predvideva gospodarska rast, bodo pa se razmere začele počasi stabilizirati," še pravi Farazinova. In dodaja: "Spremembe na trgu nepremičnin pričakujemo šele v letu 2020, ko bo gradbeništvo na vrhuncu, saj se je gradnja novih stanovanj komaj dobro začela." Mateja Voršič iz nepremičninskega podjetja Century 21 opozarja, da je v Mariboru v roku dveh oziroma treh let predvidena izgradnja približno 1000 stanovanj. "Okoli 400 stanovanj naj bi zgradil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Povpraševanje po novogradnjah je trenutno veliko, sicer se tudi opaža, da kupci, ki se jim z nakupom ne mudi pretirano, čakajo, kaj bo trg od vseh predvidenih projektov dejansko ponudil." Kaj bo v roku treh let, je po besedah Voršičeve odvisno tudi od kupne moči prebivalstva in možnosti financiranja nakupa. Jože Pojbič iz nepremičninskega podjetja Svet RE ocenjuje, da se s pojavom večjega števila novogradenj v Mariboru predvideva večja oživitev nepremičninskega trga. "Posledično se bo na trgu pojavilo več starejših stanovanj, ki jih sedaj ni veliko. Prav tako bo večje število stanovanj na trgu, tako novogradenj kot starejših stanovanj, pripomoglo k ureditvi najemnega trga nepremičnin," je prepričan Pojbič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta