Dekorativna fasada: Poskrbite za atraktivni zunanji videz hiše

Tina Recek Tina Recek
29.08.2019 01:47

Če si želite, da ima vaš dom že od daleč osebni pečat, je prava izbira dekorativna fasada. Z njo lahko posnemate številne naravne materiale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kakor je vsak posameznik unikaten, je tudi hiša. Nekateri lastniki se še posebej potrudijo in ne poskrbijo samo za dih jemajočo notranjo opremo, ampak tudi za atraktiven zunanji videz hiše. Zasluge za to ima dekorativni fasadni sistem, drugače rečeno, kreativni zaključni sloj ali kreativna izvedba fasade.

Igra svetlobe in sence

Urban Prevorčnik iz podjetja Baumit razloži, da v tem primeru zaključnemu ometu dodamo unikatno strukturo in z njo posebne učinke. Unikatne kombinacije svetlobe in senc dajo fasadi tudi globino, ki je sicer pri običajnih fasadah nismo vajeni. Po njegovem pa je ideja za njih verjetno prišla z razmahom fasadnih sistemov s toplotno izolacijo in potrebo po bolj unikatnih in individualnih videzih fasad, ki so sicer zastopane v arhitekturi. Kreativne tehnike so namreč primerne tako za zgodovinske kot za sodobne stavbe. Naj gre za staro kmečko hišo ali sodobno moderno stavbo, s primerno kombinacijo tehnike in materialov lahko dosežemo želen videz.

Od grobih do gladkih

Danes so po besedah Primoža Hafnerja iz podjetja JUB praktično neomejene možnosti dekorativnih kombinacij, s katerimi lahko izrazimo svojo edinstvenost in izvirnost ter objektu damo pečat. Sicer pa se dekorativne tehnike najpogosteje uporabljajo za imitacijo različnih naravnih materialov. Za njih pa se po trditvah Mitje Blatnika iz podjetja Caparol, odločimo že pri projektiranju objekta, saj se le tako barvno in oblikovno približamo drugim detajlom na fasadi. Prav tako se lahko odločimo za dekorativne učinke kasneje, po izdelavi fasade. A ekonomsko je smiselna odločitev v fazi toplotne prenove fasade ali ob sanaciji dotrajane fasade.

Zanimiva enodružinska hiša Mari iz Avstrije. Zasluge za to ima fasada, ki s svojim organskim videzom ustvari vez med stanovalci in naravo.
Baumit

Številne prednosti

Prednost kreativnih tehnik je še precej. Med njimi je po trditvah Urbana Prevorčnika tudi ta, da lahko pri energetski prenovi objekta ohranimo originalen videz. Lep primer so stanovanjski bloki iz osemdesetih let z oblogo iz fasadne opeke, kjer je videz fasade treba ohraniti. Izdelava videza opeke s kreativnim zaključnim slojem je bistveno cenejša od ponovne pozidave z opeko. S tem postane toplotna prenova fasade dostopnejša tudi stanovalcem teh objektov, ki jih v urbanih naseljih ni malo.
Nekatere prednosti dekorativne tehnike omeni še Hafner. Po njegovih besedah zagotavljajo trajnost in obstojnost ter najboljšo zaščito površin pred vremenskimi vplivi. "Lahko rečemo, da dekorativne tehnike ohranjajo in celo izboljšujejo ključne funkcionalne lastnosti celotnega fasadnega sistema. Vsekakor pa sta vgradnja in tudi vzdrževanje teh površin precej enostavnejša in cenejša od vgradnje naravnih materialov, ki jih dekorativne tehnike na fasadi praviloma imitirajo.“

Imitacija naravnega kamna, sestavljenega v plošče, pogosto krasi podzidke, stebre, vhode in balkone. Hiša dobi pridih masivnosti.
Epstock Co

Zahtevnejša obnova

Zaključni sloji, ki jih uporabljamo za kreativne tehnike, so po Prevorčnikovih besedah glede funkcionalnosti in obstojnosti popolnoma enakovredni običajnim fasadnim zaključnim slojem. Debelejši nanosi celo bolje ščitijo fasado pred vremenskimi vplivi. Ob tem sogovornik opozori, da se pri nekaterih tehnikah, na primer pri imitacijah lesa, kamna ali opeke, se moramo zavedati, da je obnova fasadnega sistema zahtevnejša kot pri običajnih fasadah. Vendar samo, če želimo obnoviti fasado v prvotnem videzu. Če želimo fasado po določenem času zgolj prebarvati, pa je postopek enak kot pri drugih fasadnih sistemih.​

S kreativnimi tehnikami je mogoče doseči praktično vse, od zelo grobih do gladkih površin, rebrastih, valjčkanih, valovitih, neenakomernih in drugih struktur.
Shutterstock

Spomladi ali jeseni

Kdaj je pravi čas za izdelavo dekorativnega fasadnega sistema? Urban Prevorčnik odgovarja, da tudi glede primernega časa izvedbe veljajo enaka pravila kot za druge zaključne sloje. Čas vgradnje ni določen. Praviloma je to najbolje storiti spomladi in jeseni, ko temperature niso previsoke ali prenizke. Ni pa nujno, saj ni pomemben čas, ampak razmere. Če so temperature in druge razmere primerne, se lahko izdelave fasade lotimo tudi poleti ali pozimi. Za večino zaključnih slojev velja, da mora biti temperatura med vgrajevanjem in vezanjem nad 5 stopinj Celzija. Upoštevati pa moramo še druge škodljive vplive, kot so veter, padavine, sonce. Pred vsem tem je treba fasado zaščititi. Za to uporabljamo zaščitne fasadne mreže ali zavese. Kot rečeno, to ne velja le za kreativne fasadne sloje, ampak za vse zaključne.

Avstrijska mestna hiša se lahko pohvali s fasadnim dekorativnim efektom. Ta je v svetlejši različici, lahko pa si omislimo živahnejše kontrastne kombinacije izbrane na osnovi barvne karte.
Caparol, Dekorativna Tehnika, Mestna Hiša
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta