Dom postaja vse pametnejši in nam prinaša prihranke

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.02.2023 04:00

Med sodobnimi montažnimi hišami najdemo od preprostih do silno pametnih, vse pa so energijsko učinkovite. Razvoj tovrstnih hiš je v zadnjih letih zelo hiter, poudarjajo pri Lumarju in Marlesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles hiše Maribor

Pri Marlesu zatrjujejo, da so njihove montažne hiše z razvojem sledile željam kupcev. "Vselej prisluhnemo strankam in oblikujemo hišo po njihovih željah, jih podpremo z našimi dolgoletnimi izkušnjami gradnje lesenih montažnih objektov in jim z okolju prijaznimi materiali zagotovimo zdravo bivalno okolje, ki je hkrati nadvse varčno," poudarjata Breda Kušar in Peter Podplatnik iz podjetja Marles. Današnja gradnja, kot nadaljujeta, predstavlja koncept simbioze bivanja in vseh aktivnosti uporabnika hiše: od aktivnega preživljanja prostega časa do opravljanja dela od doma.

Marles hiše Maribor


"Gre za samozadostne objekte, ki so v večini energetsko popolnoma neodvisni od zunanjih virov energije. Vgrajeno imajo denimo sončno elektrarno in zbiralnik deževnice. S presežki ustvarjene energije, ki jih lahko shranjujemo v hranilnikih, bodo takšne hiše v prihodnosti lahko oskrbovale tudi sosednje objekte, že zdaj pa omogočajo polnjenje baterij električnih avtomobilov," zagotavljata sogovornika, hkrati pa poudarita, da razvoj montažne gradnje sledi konceptu neto ničenergijske hiše na ravni bivanja, vključno z mobilnostjo, kamor sodijo superizolacija, vrhunsko prezračevanje in rekuperacija toplote z zelo visokim izkoristkom ter uporaba fazno spremenljivih materialov. "Z integriranim konceptom 'life-cycle thinking' je montažna gradnja okolju prijazna, z vključitvijo pametnih inštalaciji so hiše dovolj fleksibilne ter omogočajo zdravo in udobno bivanje, tudi zaradi pasivnih ukrepov, kot so barve in premazi za uravnavanje vlage v stavbi," pravita Marlesova strokovnjaka. Razvoj gre po njunem mnenju v integracijo kompatibilne in povezljive vrhunske notranje opreme, vključno z gospodinjskimi aparati.

Marlesova individualna atrijska hiša se razprostira na 125 kvadratnih metrih. Ima vse, kar imajo velike hiše.
Marles

Visoko bivalno ugodje je osnova

Da dom ni več le hiša, v kateri preživljamo čas z družino in prijatelji, ampak postaja stičišče različnih tehnologij v konceptu trajnostnega bivanja, sta prepričani Lumarjevi strokovnjakinji Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti, in Petra Bizjak, vodja arhitekturnega biroja. Zato v Lumarju pozornost intenzivno usmerjajo v razvoj in implementacijo energetskih rešitev in hiš za življenje brez emisij. "Skokovit razvoj naših hiš se je pričel pred skoraj 15 leti s tehnološkimi rešitvami za gradnjo pasivnih hiš," pravita sogovornici in pojasnita, da so te rešitve v naslednjih letih razvijali in optimizirali, danes pa predstavljajo osnovne tehnološke rešitve, vključene v vse njihove hiše.

Lumar IG


"Energetska učinkovitost in visoko bivalno ugodje sta danes osnova vsake hiše. Z nadaljnjim razvojem temu danes dodamo še rešitve, s katerimi kupci hiš od prvega dne bivanja nimajo stroškov za električno energijo, saj vso potrebno elektriko proizvedejo sami, morebitne viške pa porabijo za trajnostno mobilnost. Z nadgradnjo s hranilnikom za električno energijo pa lahko objekt postane energetsko samozadosten. S proizvodnjo lastne električne energije raste tudi potreba po optimalnem upravljanju in porabi proizvedene energije. Sistem celovitega energetskega upravljanja v hiši stalno spremlja potrebe in stanje v električnem omrežju, jih napoveduje, optimizira porabo ter stanovalcem omogoča, da maksimalno izkoristijo energijo, ki jo imajo na razpolago," razložita. Pa tudi, da je njihov naslednji izziv povezan s tem, kako hiše še bolj povezati z energetsko in informacijsko industrijo ter intenzivno vključevati sodobne disruptivne tehnologije v proces trajnostne gradnje: "Gre za razvojne projekte, kjer iščemo modele in rešitve za posamezne izzive. Le s sledenjem visokim standardom sodobne arhitekture, razvojem novih trajnostnih tehnologij ter sodelovanjem z različnimi deležniki bomo gradili objekte, ki minimalno vplivajo na okolje in omogočajo zdrav in kakovosten način življenja. Naša naloga je, da omogočamo zanamcem kakovostno življenje, ki ne bo zahtevalo odpravljanja škode, ki bi jo lahko povzročali z našim malomarnim ravnanjem s prostorom ali z uporabo neprimernih materialov," sta odločni sogovornici.

Lumar IG

Hiše, prilagojene stanovalcem

"Menimo, da je izbor doma eden ključnih korakov v našem življenju. Če je ta popolnoma prilagojen stanovalcem, njihovim potrebam, usmeritvam in željam, je to še toliko bolje," razmišljata Breda Kušar in Peter Podplatnik. Poudarita, da so vse hiše, ki jih ponujajo pri Marlesu, prilagojene prav temu, torej željam in potrebam kupcem: "Upoštevamo njihove želje in jim zagotovimo tudi preprosto, vendar tehnološko dovršeno montažno hišo. Za gradnjo uporabljamo izključno materiale naravnega izvora, ki so okolju in človeku prijazni. Montažna gradnja je danes rešitev, ki je trajna, gospodarna, mednarodno priznana, tehnološko preskušena in strogo nadzorovana ter cenovno dostopna. Zagotavlja odlično toplotno izolacijo, kar je zelo pomembno, saj je naš cilj zagotoviti lastnikom nizke stroške vzdrževanja in nizko porabo energije za ogrevanje. Takšna gradnja je tudi hitra ter požarno, poplavno in potresno varna. Zaradi načina izdelave je objekt suh takoj po finalizaciji. Hišo lahko uporabljamo takoj, saj ni potrebno dolgotrajno sušenje gradbenih materialov. S tem je za lastnike takoj po zaključku gradnje zagotovljeno zdravo bivanje v hiši. Poleg tega je takšna gradnja tudi zelo gospodarna, saj na dolgi rok prinaša znatne prihranke pri stroških energije, vzdrževanja ..."

Marles hiše Maribor

Vsi prostori v enem nivoju

Glede na spremenjene bivalne navade, kot so bile še pred nekaj desetletji, so želje številnih danes usmerjene v manjše kvadrature hiš, ki pa morajo biti še zmeraj funkcionalno zasnovane. Da je povpraševanje po manjših hišah veliko, nam potrdijo tako v Lumarju kot tudi v Marlesu, kjer opomnijo, da je bila prva Marlesova hiša pritlična, ki je zaradi svoje uporabnosti še danes med najbolj priljubljenimi rešitvami. "Pritlična zasnova poskrbi, da se objekt nevsiljivo zlije z okolico, hkrati pa omogoča takojšnji dostop do zunanjosti iz vsakega prostora v hiši. Pritlične hiše so zaradi tega večinoma obdane z večjimi terasami, ki služijo kot podaljšek notranjosti, saj se lahko v istem nivoju nadaljujejo v zunanjost. Z umestitvijo velikih steklenih površin se notranjost hiše dodatno odpre in poveže z okolico, kar ponuja občutek odprtosti in svobode gibanja," našteva Breda Kušar. Prepričana je, da je med pomembnejšimi prednostmi pritličnih hiš tudi ta, da so vsi prostori v enem nivoju: "V objektu ni stopnic in kakršnih koli nivojskih razlik, ki bi predstavljale ovire, kar je posebno privlačno za starejše ljudi. Hiša v enem nivoju hkrati dodatno povezuje družino, saj omogoča več priložnosti za druženje. Lahko je različnih oblik in dimenzij. Prilagoditev individualnim željam je pomemben faktor pri odločanju, saj si uporabniki gradijo hiše, ki služijo njim in njihovemu načinu življenja."

Marles hiše Maribor

Boljša izraba prostorov

Lumarjevi strokovnjakinji opažata, da mnogi dom oziroma hišo zaznavajo kot pomemben vidik kakovosti življenja in so danes pripravljeni zgraditi večje, prostornejše hiše, opremljene z boljšimi materiali in opremo, ki so zato tudi dražje. To je možno zagotoviti predvsem z dobro premišljeno zasnovo. "Sodobna arhitektura predvideva boljšo izrabo prostorov, brez izgub kvadrature s povezovalnimi prostori in v smeri odprtih svetlih prostorov z odlično bivalno klimo. Pri kupcih je v veliki meri zaznati želje po individualizmu in sodobnih hišah z velikimi in odprtimi dnevnimi bivalnimi prostori, ki omogočajo intenzivno druženje čez dan," opažata Nataša Teraž Krois in Petra Bizjak. Po njunih besedah sta pristopa lahko v grobem dva: "Najbolj očiten je, da zmanjšamo komunikacijske površine (hodniki, stopnišča, prehodi). Drugi pristop pa je z dodeljevanjem dvojne funkcije komunikacijskim prostorom. Dvojno funkcijo ima na primer hodnik, ki poleg osnovne vloge komunikacije med prostori zagotavlja še prostor za shranjevanje, druženje ali delovni kotiček. Pomen dnevne svetlobe, ki jo dosegamo z velikimi steklenimi površinami, strešnimi okni in kakovostno tlorisno zasnovo, je med vedno pomembnejšimi faktorji pri projektiranju, saj preživimo večji del časa v zaprtih prostorih. Seveda pa gre v veliki meri za individualno snovanje hiš, ki postajajo unikatni objekti. To pomeni, da si kupci želijo hiš, ki v svoji zasnovi sledijo njihovemu življenjskemu slogu, hišo, ki ponuja kakovost bivanja tako z vidika energijske varčnosti in hkrati odraža kakovostno arhitekturno zasnovo. Ob tem si želijo, da je tudi zunanja podoba hiše edinstvena in sledi umestitvi v prostor."

Lumar

Luksuz in pamet z roko v roki

V ospredju ponudb so tudi luksuzne hiše. Pri Marlesovih sogovornikih izvemo, da so tovrstne hiše oblikovane popolnoma individualno, v njih so uporabljeni visokokakovostni materiali: "Opazimo jih predvsem zaradi drznejše arhitekture in poudarjenih steklenih površin. V večini so postavljene na skrbno izbrane parcele, kar dodatno vzpodbuja, da je arhitektura v harmoniji z okolico, saj skupaj z njo tvori dovršeno celoto. Prostranost bivalnega prostora v tovrstnih hišah vzpostavlja občutek neposredne in neločljive povezanosti med interjerjem in okolico. Del skrbnega načrtovanja takšne arhitekture je tudi podrobna analiza dnevne in sezonske naravne svetlobe, ki prispeva k še prijetnejšemu bivanju in večji energijski varčnosti objekta."

Luksuzne hiše dosegajo standard pasivne gradnje, ki sloni na razumevanju in upoštevanju naravnih procesov, pojasni Breda Kušar in opozori, da so tovrstne hiše tudi pametne: "V hišo integriramo različne pametne rešitve, ki jih krmilimo s pametnimi napravami. Te služijo uporabniku kot pomoč pri upravljanju hiše in nadzoru nad delovanjem in za varnost."

Marles hiše Maribor

Pametni domovi so v porastu

Če so se za pametne sisteme pred leti odločali le premožnejši ljudje ali ljubitelji novih tehnologij, so danes prisotni že v vedno več hišah. Že zgolj z avtomatizacijo senčil poskrbimo, da se hiša v poletnih mesecih ne pregreva, pozimi pa izkoristi kar največ sončne energije, razlagata sogovornici iz Lumarja. Pameti dom prilagaja bivalne razmere življenjskim navadam celotne družine. "Če je družina veliko zdoma, je ključno, da jo dom pričaka v želenem stanju in ne v poplavi zaradi napake na vodovodni napeljavi, obenem pa je več kot dobrodošlo, da morebitnim vlomilcem daje videz, da je vendarle nekdo doma, in je hiša tako manj zanimiva tarča vloma."

Lumar IG



Lumar IG


Po besedah sogovornic iz Lumarja si pametni dom marsikdo predstavlja kot nekaj zapletenega in nedojemljivega, predvsem pa, da je v njem kup dragih naprav in nerazumljivih sistemov, vendar v realnosti ni tako. "Naša naloga je, da rešitve razvijemo do te mere, da imajo visoko uporabno vrednost in so enostavne za upravljanje. Nekateri Lumarjevi kupci že vrsto let živijo v pametni hiši in so s sistemi zelo zadovoljni. Nekateri uporabljajo že celovit pametni sistem, imajo celoten dom tako rekoč na dlani na pametnem telefonu, drugi pa imajo morda le delni, nepovezan pametni dom: centralno ogrevanje vodeno s termostatom, na katerem so urniki, imajo pametni sesalec, ki tudi sledi urniku, imajo vgrajene senzorske luči, pametni televizor pa še kaj bi se našlo," naštejeta. Celovite rešitve za pametni dom koncept pametne hiše dvignejo na višjo raven: "Naprave so med seboj povezane in zato delujejo bolj optimalno in stroškovno učinkoviteje, nad domom imamo celovit pregled in možnost upravljanja od kjer koli, obenem pa je sistem varen in spoštuje zasebnost. Tehnologija pametnega doma omogoča veliko, a jo je treba pravilno in kar najbolj optimalno izkoristiti."

Lumar IG
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta