Domača sončna elektrarna kot dobra naložba

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.08.2019 01:28

Ko so se za sončno elektrarno odločili pri eni od hiš v prijetno urejeni soseski, so kmalu podobno odločitev sprejeli še pri drugi hiši, dobre izkušnje pa so pri postavitvi elektrarne na streho hiše vplivale še na tretjega soseda ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

V prijetni soseski moderno zasnovanih hiš nedaleč od Maribora se je kar nekaj družin odločilo za postavitev sončne elektrarne na streho. Pa ne zaradi tega, ker bi to videli pri sosedih, temveč zaradi načina bivanja in razmišljanja. Gre namreč pretežno za mlade družine, ki jim samooskrba ni tujka, temveč nekaj, kar predstavlja sodoben način življenja v sožitju z naravo. In ker sem sodi tudi izkoristek sončne energije, so se odločili, da jim sonce pomaga pri oskrbi z električno energijo.

Otrokom zagotoviti trajnostni vir energije

Prvi so na streho svoje hiše sončno elektrarno postavili Vajsbaherjevi. Eden od razlogov za to je bila skrb za okolje, drugi pa prihranek pri stroških za plačilo elektrike, ki se, kot povedo sogovorniki, giblje kar do 75 odstotkov. Vajsbaherjevi pravijo, da jih je o investiciji prepričala izredno ugodna lega njihove hiše, saj je streha usmerjena proti jugu, kar je z vidika delovanja sončne elektrarne najboljša orientacija. Čez nekaj časa so se za sončno elektrarno odločili še njihovi bližnji sosedi. Kot pravijo pri Helblovih, so imeli kar nekaj razlogov za to: "Našim otrokom želiva zagotoviti trajnostni vir energije," poudarita zakonca Helbl, hkrati pa priznavata, da pri njih doma sodijo med velike porabnike električne energije, saj se ogrevajo s toplotno črpalko, in je bila v tem primeru, pravijo, kombinacija s sončno elektrarno najbolj optimalna in varčna rešitev.

Pretehtale dobre izkušnje sosedov

Najmlajši lastnik sončne elektrarne v soseski je družina Antončič, ki se je zanjo pred dobrimi sedmimi meseci odločila po tehtnem razmisleku, hkrati pa so na odločitev vplivale dobre izkušnje sosedov. Antončičevi ocenjujejo, da bo elektrarna na njihovi strehi proizvedla 8000 kWh električne energije na leto. Tolikšna je tudi približna letna poraba v njihovem gospodinjstvu. “Z ženo sva se za sončno elektrarno odločila ne samo zaradi skrbi za naravo, temveč tudi zaradi manjših stroškov za elektriko. Povedati morava, da je račun za elektriko sorazmeren s stroškom, ki ga mesečno plačujeva za investicijo v elektrarno na domači strehi. S tem, da računava, da se nama bo investicija povrnila v približno enajstih letih,” sklene Antončič.

Električna omarica, ki krmili vsa vezja v domu, je pri Antončičevih za hišo skupaj s toplotno črpalko in klimatsko napravo.
Sanja Verovnik

Pridobili tudi subvencijo

Ker pa sončne elektrarne ni mogoče postaviti na streho brez znanja o njej, so se vsi lastniki sončnih elektrarn v soseski o zadevi temeljito poučili. Pridobili so informativne ponudbe pri večjih ponudnih sončnih elektrarn v Sloveniji. "Na podlagi ponudb in strokovnosti svetovalcev smo se odločili za podjetje GEN-I Sonce, ki je v Sloveniji postavilo tudi največ sončnih elektrarn," povedo sogovorniki. Vajsbaherjevi, Helblovi in Antončičevi se zavedajo, da je investicija v lastno sončno elektrarno dolgoročna naložba. Poudarijo, da se domača elektrarna za samooskrbo se zgradi enkrat v življenju, zato je še posebno pomembno, da izgradnjo domače sončne elektrarne zaupamo pravemu partnerju. "Strokovnjaki GEN-I Sonce so uredili celoten postopek izgradnje sončne elektrarne: od začetnega ogleda lokacije izgradnje z osebnim svetovanjem, projektiranja, pridobitve soglasij elektro distribucij do zaključka izgradnje in priključitve na distribucijsko omrežje električne energije. Poskrbeli so še za pridobitev subvencije Eko sklada, uredili so tudi vso potrebno dokumentacijo," pravijo lastniki sončnih elektrarn.

Postavitev elektrarne v enem dnevu

Sončno elektrarno na ključ so po besedah Antončičevih postavili v samo enem dnevu. Okolica in hiša je po njihovem odhodu ostala nepoškodovana, povedo in dodajajo, da so električno omarico "skrili" na steno za hišo, nahaja se ob zunanjih enotah klimatske naprave in toplotne črpalke. Helblovi pojasnijo, da je zmogljivost njihove sončne elektrarne 7 kW. Velikost elektrarne je skladna z njihovo letno porabo električne energije, ki znaša približno 13.000 kWh. Po njihovih besedah je velikost sončne elektrarne za samooskrbo prilagojena njihovim potrebam, saj je elektrarna namenjena proizvodnji energije za pokrivanje lastne porabe. Zato so pred montažo elektrarne predvideli trenutne in dolgoročne energetske potrebe njihovega gospodinjstva.

Prva sončna elektrarna v soseski se nahaja na strehi hiše družine Vajsbaher.
Sanja Verovnik

Z vzdrževanjem ni dela ne skrbi

Na vprašanje, koliko energije proizvaja sončna elektrarna, sogovorniki odgovorijo: "Na leto proizvede približno 1150 do 1200 kWh/kW moči MSE na leto na 1 kW nazivne moči." Kaj pa vzdrževanje? Z vzdrževanjem nimajo nobenih posebnih del in tudi skrbi ni, pravijo tako Vajsbaherjevi kot Antončičevi. In nadaljujejo: "Poleg izbire vrhunskih komponent so pri GEN-I Sonce poskrbeli tudi za kakovostno montažo, za katero smo pridobili tudi desetletno jamstvo na nepuščanje strehe pod elektrarno." Delovanje elektrarne lahko nadzorujejo preko mobilnega telefona ali računalnika, kar dodatno olajša delo. "To je tudi ena od dobrih lastnosti elektrarne," poudarijo Antončičevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta