Domači vrt kot otroška igralnica na prostem

Kristina Ravnjak
26.08.2019 01:31

Kako zasnovati vrt, v katerem bodo otroci zares uživali v vrtnarjenju in igri, in ob katerih spoznavajo sebe in zunanji svet, ter se na ta način največ naučijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Verjetno se še spomnite svojih otroških iger na domačem dvorišču, pod staro jablano ali ob potoku. Nekatere so bile najbrž kar divje in celo nevarne. Danes se zdi, da se v svetu tablic in računalnikov otroci ne znajo več "prav" igrati. Starši skoraj že obupujejo, ko iščejo načine, kako otroke navdušiti za igro na prostem. V želji po zagotavljanju tistega, kar je zanje najboljše, kupujemo gugalnice, tobogane in trampoline, za otroško zabavo najamemo velik napihljiv grad … pa tudi to včasih ni dovolj.

Več kot igralnica

Skozi igro otroci pridobivajo izkustvo in osebno napredujejo, kar je nujno za duševni in telesni razvoj. Pristna otroška igra se razvija spontano po občutku otrokove potrebe po gibanju, dejavnosti in delovanju, je prava priprava na življenje. Da se otroci igrajo in mladina zaposli z dejavnostjo na prostem, niso potrebne posebne spodbude. Omogočiti je treba le prostor, kjer se lahko odvijajo aktivnosti.

Izbira igral

Z nekaj truda lahko veliko naredimo sami in taki vrtni motivi ter igrala so lahko celo kakovostnejši od kupljenih, če so seveda prilagojeni za naš vrt, skrbno načrtovani in dobro izvedeni. Mlajši otroci izjemno uživajo v igri na peskovniku (izkop jame v želeni velikosti in obliki, nizki betonski robniki, kakovostna mivka). V času, ko se otrok v peskovniku ne igra, ga prekrijemo na primer z lesenim podestom. Ta peskovnik ščiti pred nepovabljenimi mačkami in je uporaben tudi kot prijetna ploščad za branje in druge mirnejše igre - denimo na odeji. Kasneje lahko peskovnik spremenimo v gredico za zelišča ali pa v njem uredimo manjši vodni motiv. Če imamo možnost, bo gugalnica ali celo hiška na bližnjem drevesu odlična popestritev vrta za otroke, seveda pa lahko poskrbimo tudi za omenjeno v obliki samostoječe konstrukcije. Lesu, betonu in kamnu dajmo prednost pred plastiko in kovinskimi konstrukcijami, saj bomo te materiale veliko lažje reciklirali v kaj novega, ko bodo otroci načrtovano prerasli.

Otrokova gredica

Otrokom sta zelenjavni in sadni vrt izjemno zanimiva, če ga lahko začnejo odkrivati ob primerni starosti. Naučijo se, od kod pride hrana, da je za vsak cilj potreben določen trud in da vse ni odvisno od nas samih (vpliv vremena, temperature …). Učijo se naravnih ciklov in ponotranjijo dejstvo, da se vsako živo bitje rodi in umre.
Otroku sprva namenimo manjšo gredico na zelenjavnem vrtu, da bo lahko skrbel zanjo, tja je dobro posaditi vrtnine, ki jih ima otrok rad, in zelišča. Za začetek je priporočljivo posaditi denimo sončnico ali buče. Obe rastlini zelo hitro vzklijeta in omogočita, da je otrokova skrb za novo rastlino v vrtu zlato poplačana. Dozorela sončnična semena lahko shranimo za zimsko hranjenje ptic, iz buč pa jeseni naredimo strahce ali drugo dekoracijo.

Vrt, ki spodbuja ustvarjalnost

Otroci posnemajo odrasle. Če si bomo vzeli čas za bivanje na prostem, bodo tudi mali škratje ali najstniki veliko več časa preživeli zunaj. Možne aktivnosti na domačem vrtu so odvisne od tega, koliko prostora je na voljo. Še največ možnosti nam odpira razkošna in dobro vzdrževana trata, ki je obrobljena z visokim drevjem ali višjim grmovjem za senco. Zagotavljanje sence je zlasti pomembno v poletnem času, morda celo bolj kot to, da je vrt ograjen. Če je treba, lahko v otroškem kotičku uredimo tudi posebne senčnice v obliki napete tkanine. Več različnih možnosti odpirajo še drugi materiali in vrtni elementi, ki naj bodo čim bolj enotni oziroma zbrani v posebno zgodbo domačega vrta.

Varen, a kljub vsemu zanimiv

Kolikor je mogoče, pri ustvarjanju vrta za otroke uporabljajmo naravne materiale - les, kamen, vodo, pesek, rastline iz različnih skupin: drevesa/grmi/trajnice, vednozelene/listopadne, cvetoče/necvetoče - in motive, kot so prepletena hiška iz vrbe v obliki igluja, umetni potoček.Otroke poučimo o strupenih ali kako drugače nevarnih rastlinah (rastline z bodicami). Strupenim rastlinam se ni treba za vsako ceno izogibati na celotnem vrtu, več pozornosti raje namenimo preprečevanju možnosti padcev ali utopitve. Upoštevamo vsa pravila, priporočila in standarde za varno igro, robovi igral naj bodo zaobljeni, pod igrali naj bodo ustrezne podlage, pri čemer lahko za podlago poleg lesnih sekancev ali drobnega proda uporabimo tudi umetni material, denimo gumo. Asfaltirana ali betonska površina v predelu dvorišča ima kljub nekaterim tveganjem tudi svoje prednosti, saj omogoča odlično dirko s kolesi, asfalt lahko otroci tudi porišejo s kredami, zato je težko dati splošna priporočila za otroški vrt – skrivnost je v izbranem ravnotežju med tveganji in udobnostjo. Brez tveganj se namreč otrok ne bo nikoli naučil samostojnosti. Izzivi naj bodo zato primerni starosti otroka, vselej je priporočljivo poskrbeti tudi za nadzor odraslih.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta