(FOTO) Bazilika - ena je primernejša za pesto, druga za tajsko hrano, tretja ...

Jasna Marin Jasna Marin
18.07.2021 07:00
Ste si na vrtu pravočasno omislili baziliko, da bi z njo popestrili okus poletnih jedi? Kar nekaj sort obstaja, vsaka od njih pa je uporabna za drugačno jed.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Bazilika doma uspeva tako na okenski polici kot na balkonu v loncu ali na vrtu. Prija ji zaščitena lega, kjer ni izpostavljena močnim temperaturnim nihanjem in premočni sončni pripeki. Dejstvo je, da je okus bazilike, ki zraste na vrtu ali balkonu, precej bolj aromatična kot če jo svežo kupite v trgovskem centru. Sonce in veter ter vaša skrb vsekakor pripomorejo k bogatejši aromi. Če se sprašujete, katera sorta je najbolj aromatična, bo morda bolje, da preoblikujete vprašanje: katera sorta se poda k jedi, ki jo morda prav danes pripravljate?

Navadna bazilika (Ocimum basilicum ‘Genovese’) je robustna sorta, imenitna za poletne jedi. Je blagega okusa in primerna za popestritev okusa svinjskega in piščančjega mesa. Iz te sorte bazilike se pripravlja pesto, dodajamo jo lahko paradižniku z mocarelo, z njo popestrimo omake za testenine in jo potrosimo po solati. Stebla z listi lahko namočimo tudi v kis ali žganje. Ko bazilika zacveti, privlači čebele in metulje.

Navadna bazilika
Profimedia



Bazilika 'Green Sensation' popestri okus ribjih jedi, perutnine, mesa, omak, zelenjave, solat in marinad. Lepo dopolni okus paradižnika. Liste te sorte lahko zamrznete in uporabljate tudi pozimi.

Bazilika 'Green Sensation'
Florensis



Rdečelistna bazilika (Ocimum basilicum var. purpurascens) ima močan, paprikast okus. Z lističi lahko potresete solato. Kombinirate jo lahko z meto in s peteršiljem in tako s pisanimi listi dodate barvito noto jedem. Rdečelistna bazilika se lahko doda k ribam in zelenjavnim jedem. Z njo lahko začinite in obarvate žganje in beli kis.

Rdečelistna bazilika
Shutterstock



Citronska bazilika (Ocimum basilicum var. africanum) je sorta z drobnimi listi z okusom po limoni, v aromi zaznamo tudi kanček okusa po papriki. Čudovito se poda k eksotičnim jedem, zato naj bo redna spremljevalka orientalske kuhinje. Z njo lahko dopolnimo tudi jedi z morskimi sadeži. Drobno sesekljani listi so okusna popestritev za hladne omake. Citronska bazilika je primerna celo za peciva in sladice, v katere dodajamo limono.

Ocimum basilicum 'African Blue'
Florensis

Grška bazilika (Ocimum basilicum var. minimum) ima neverjetno aromatične liste. Rastlino odlikuje gosta, strnjena in kroglasta rast, dobro uspeva v lončku. Primerna je za popestritev mesnih in ribjih jedi, zelenjave z žara ter hladnih omak in paradižnikove solate.

Shutterstock



Tajska bazilika izvira iz jugovzhodne Azije, njen okus spominja na janež in sladki koren in ima pikanten pridih. Uporabljajo jo zlasti v vietnamski kuhinji. Lističi tajske bazilike so precej obstojni pri toplotni obdelavi, zato jih lahko dodamo jedem tudi med kuho. Tajska bazilika je primerna za jedi s kokosovim mlekom, azijsko juho z rezanci, za začinjane kozic, pečenih na žaru ali v solati. Če želite spremeniti okus pleskavic, lahko v mleto meso in polpete vmešate tajsko baziliko.

Tajska bazilika
Wikimedia Commons
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta