(FOTO) Cvetoči dragulj, ki se prebudi že sredi zime

Jasna Marin Jasna Marin
19.01.2021 03:00
Teloh je med prvimi rastlinami, ki že v začetku koledarskega leta razprejo svoje cvetove. Resda je nekoliko skromnejšega videza od pompoznih spomladanskih cvetlic, vendar je njegova neprecenljiva vrednost prav v tem, da zacveti zelo zgodaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Legenda pravi, da so telohi pognali iz solz nebeških princes, ki so kapljale na sneg. Od takrat telohi cvetijo v zimskem času. Obstajajo pa tudi zgodbe o tem, da so teloh nekoč čarovnice uporabljale v ritualih za klicanje duhov. 

Rastlina je strupena, kar so vedeli že v antični Grčiji, saj so vojaki s telohom zastrupljali vodnjake svojih nasprotnikov. Nekateri zgodovinarji celo trdijo, da je Aleksander Veliki umrl zaradi prevelikega odmerka strupenih substanc iz omenjene rastline.


Matic Sever


Flower Council Of Holland

Sajenje in rast

Črni teloh v naravi raste v gozdovih, zato ga tudi doma posadite pod kakšen listopadni grm ali drevo, kjer bo pozimi imel dovolj sonca, poleti pa bo v polsenčnem zavetju večjih rastlin. Če se le da, ga ne motite pri rasti, torej ga ne presajajte; na istem rastišču bo zlahka rasel dolga leta, če mu ugajata lega in prst. Za telohe izberite rastišče z dobro odcedno, vendar vedno nekoliko vlažno prstjo, bogato s humusom ali listovko.

Čez čas se rastlina razraste v veliko gručo poganjkov, kjer se na desetine belih cvetov gnete v velikih skupinah. Čeprav tolerira glinena tla, ob sajenju primešajte nekaj humozne zemlje.
Wikimedia Commons



Floradania

Razmnoževanje s semeni in delitvijo

Telohi so trajnice, ki jih spomladi ali jeseni lahko množite z delitvijo, na začetku pomladi pa lahko posejete njihova semena. Če boste rastlino vzgojili iz semena, vedite, da običajno teloh prvič zacveti šele čez nekaj let, potem pa je cvetenje vsako leto obilnejše. 

Telohi pozimi obdržijo liste, tako da celo takrat, ko ne cvetijo, kot pokrovne rastline poskrbijo za zeleni okras. Rastline ob cvetenju sicer lahko presajamo, vendar bo bolje, če za to poskrbimo jeseni. Proti koncu zime je pri vzhodnih telohih smiselno porezati liste, da bo cvetje v skupini bolj izrazito.

Flower Council Of Holland


Telohu, ki so ga vrtnarji pripravili do zgodnejšega cvetenja, na senčnem delu vrta družbo delajo lovorikovec in paciprese.
Blumenbüro Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta