(FOTO) Edinstvene hiše, ki pritegnejo poglede

Včasih nam v oči pade hiša, ki z drzno arhitekturno govorico izstopa iz svoje okolice, na njej je nekaj nedoločljivo posebnega, po čemer se razlikuje od drugih hiš.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lumar

Ob pogledu na kakšno unikatno hišo se nam porajajo številna vprašanja: čigava je, zakaj je tako posebna, kdo jo je projektiral, koliko besede je imel pri tem investitor ... Seveda se vprašamo tudi, koliko taka hiša stane. Ker pa takih vprašanj ni običajno postavljati lastnikom hiš, smo o zahtevnejših projektih povprašali v podjetjih, ki hiše načrtujejo in gradijo.

Posebnost Marlesove hiše SB, ki ima obliko kristala, je tudi perforirana fasada, ki v prostore prepušča svetlobo, obenem pa zagotavlja tako toplotno izolativnost kot prezračevanost fasade.
Marles hiše Maribor

Dodana vrednost v prostoru

"Dejstvo je, da vsak objekt trajno zaznamuje prostor, v katerega ga postavimo. Zato ne smemo gledati le zunanjosti objekta, ampak tudi smiselno postavitev hiše, funkcionalnost razporeditve prostorov, pravilno osvetlitev ter pravilen izbor naravnih in okolju prijaznih materialov. Združiti je treba vse omenjeno v najboljšo celoto, ki daje in pomeni dodano vrednost novim montažnim objektom," oznanjajo v Lumarju, ki jim dolgoletne izkušnje in nenehni razvoj omogočata drzne in unikatne rešitve. Sicer pa je Lumar podjetje, ki je zagnalo premike na področju skoraj ničenergijske gradnje v Sloveniji. "Od leta 2017 ponujamo vse naše objekte samo še kot skoraj ničenergijske objekte in smo tudi druge v naši branži spodbudili k temu," so prepričani v Lumarju. "V okviru načel trajnostne arhitekture pri procesu projektiranja stremimo k uresničevanju sodobnih arhitekturnih slogov, ki zadovoljujejo visoka pričakovanja kupcev hiš in v obravnavani prostor vnašajo novo dodano vrednost," razlagajo v Lumarju.

Linija Lumar BlackLine je za ljudi, ki iščejo sodobno, tlorisno funkcionalno, družinsko skoraj ničenergijsko hišo. Čiste linije fasad ob uporabi naravnih materialov prepričajo z moderno arhitekturo, ki zagotavlja trajnostno sodobnost.
Lumar

Ljudje smo individualisti in v hišah bivamo z zelo različnimi pričakovanji, navadami in v skladu z lastno kulturo bivanja. A pod črto imamo vsi podobne bivanjske vzorce, ki jih od večine terjajo terminski okviri dnevnih obveznosti. V Lumarju opažajo, da so zahteve naročnikov, ki imajo željo po zahtevnejših projektih, v veliki meri vezane na prostornost, naravno svetlobo in prijaznost do okolja. "Takšni naročniki si želijo dom z velikimi in odprtimi prostori z višjimi medetažnimi višinami ter svetlobo, zato se odločajo za večje steklene površine s steklom do stropa, kakovosten izkoristek površin in številne detajle, ki objekt delajo edinstven. Kupci danes namreč sodelujejo z več projektanti, notranjim arhitektom, oblikovalcem svetlobe, krajinskim arhitektom, zato gre za celostne in interdisciplinarne projekte. Hkrati pa v ospredje vse bolj prihaja pomen trajnostne in okolju prijazne gradnje, saj so ljudje vse bolj ozaveščeni in želijo tudi sami bivati v uporabniku in okolju prijazni hiši," pojasnjujejo pri Lumarju.

Prilagojena življenjskemu slogu stanovalcev

Pri kupcih je v veliki meri zaznati želje po individualizmu in sodobnih hišah z velikimi in odprtimi dnevno-bivalnimi prostori, ki omogočajo intenzivno druženje čez dan in svetlimi prostori tako v pritličju kot v nadstropju v otroških sobah. "Pomen dnevne svetlobe, ki jo dosegamo z velikimi steklenimi površinami, strešnimi okni in kakovostno tlorisno zasnovo, je med izstopajočimi faktorji pri projektiranju, saj ljudje preživimo večji del časa v zaprtih prostorih. Seveda pa gre v veliki meri za individualno snovanje hiš, ki postajajo unikatni objekti. To pomeni, da si želijo hišo, ki v svoji zasnovi sledi točno njihovemu življenjskemu slogu, hišo, ki omogoča kakovost bivanja z vidika energetske varčnosti in hkrati odraža kakovostno arhitekturno zasnovo. Ob tem si želijo tudi, da je zunanja podoba hiše edinstvena in sledi umestitvi v prostor," zatrjujejo pri Lumarju.

Hiša Lumar GreenLine prinaša intenzivno vez z naravo in dodaja nove dimenzije trajnostnega in okolju prijaznega bivanja.
Lumar

Vse pomembnejše postaja kupcem tudi, da se hiša ne zaključi na robu stene, ampak se poveže z zunanjo ureditvijo, da postane del bivalnega okolja ter se fluidno poveže z zunanjo dnevno sobo ali jedilnico. Prav to ponuja linija hiš Lumar GreenLine, pri snovanju katere podjetje Lumar sodeluje z arhitekti iz Objema narave. "Omenjena linija hiš s premišljenimi tlorisnimi zasnovami ustvarili racionalne in prilagodljive rešitve za različna življenjska obdobja stanovalcev. Pri snovanju smo razmišljali tudi o ureditvi okolice, ki v povezavi z objektom ustvarja različne ambiente in ponuja možnosti uporabe bivanjskega prostora. Vse hiše in rešitve so zasnovane tako, da jih lahko v sodelovanju z naročniki prilagodimo individualnim željam in potrebam, upoštevajoč dano lokacijo in možnosti za primerno umestitev v okolje." Z linijo Lumar GreenLine sledijo konceptu Lumar Zero Emission Living, ki vrhunski tehnologiji, energetski učinkovitosti in bivanjskemu ugodju s še intenzivnejšim povezovanjem z naravo, dodaja nove dimenzije trajnostnega in okolju prijaznega bivanja.

Montažna gradnja je gospodarna in omogoča hitro vselitev

Danes je že splošno sprejeto dejstvo, da je lesena montažna gradnja rešitev, ki je trajna, gospodarna, mednarodno priznana, tehnološko preizkušena, strogo nadzorovana in ne nazadnje tudi cenovno privlačna, saj se pri njej v veliki meri lahko izognemo nepredvidenim in dodatnim stroškom, ki nas sicer lahko presenetijo v procesu gradnje objekta. Montažna gradnja zagotavlja odlično toplotno izolacijo, kar je zelo pomembno, saj je naš cilj zagotoviti lastnikom nizke stroške vzdrževanja in nizko porabo energije za ogrevanje. "Takšna gradnja je tudi hitra ter požarno in potresno varna. Zaradi načina izdelave je objekt suh takoj po finalizaciji in ga lahko uporabljamo takoj, saj ni potrebno dolgotrajno sušenje gradbenih materialov. Tako je za lastnike takoj po zaključku gradnje zagotovljeno zdravo bivanje v njihovi hiši. Poleg tega je takšna gradnja, dolgoročno gledano, tudi zelo gospodarna, saj na dolgi rok prinaša znatne prihranke na področju stroškov energije, vzdrževanja," naštevajo v podjetju Marles.

Arhitekturni presežek v obliki kristala

Kadar je investitorjeva prva želja arhitekturni presežek, je zasnova take hiše arhitektu in izvajalcu poseben izziv, pojasnjujejo v podjetju Marles. Nekoliko lažje je, če je zelo posebna že lokacija, ki jo je investitor izbral za svoj novi dom. Na planoti nad Slovenj Gradcem stoji hiša, ki svojo severno stran naslanja na zavetje hriba, proti jugu pa se odpira velika steklena fasada v dveh etažah, za katero so bivalni prostori. Arhitekta Miha Čebulj in Špela Štern sta hišo zasnovala kot nekakšen kristal, ki je trden obod notranjosti. Izkoristila sta filmsko panoramo, ki se odpira vzdolž doline, od Slovenj Gradca do Podgorja.

Sredi dvovišinskega prostora je kamin, ki predstavlja središče hiše. Prek naravno zaobljenih stopnic stanovalci postopoma prehajajo v jedilnico in kuhinjo, na drugi strani pa v bolj zasebne dele hiše v nadstropju.
Marles hiše Maribor

Povsem drugačna je notranjost, v kateri sta arhitekta predvidela mehko zaobljene robove in večnivojsko gradnjo. Izvedba je bila za podjetje Marles prvovrsten izziv, saj je bilo treba povsem individualno izdelati streho, fasado, zunanje in notranje stene. Pri umeščanju v prostor pa se je izkazalo, da bo imela hiša zelo dober energetski izkoristek. "Ugotovili smo, da je objekt idealno pozicioniran v smeri sever-jug in da so na severu površine, ki so dobro izolirane, na južni strani pa steklene površine omogočajo solarne pribitke pozimi in ustrezno senčenje poleti," razlagajo v Marlesu, podjetju z več kot sedem desetletji lastne proizvodnje in gradnje montažnih objektov. Dodatna izolacija strehe, prisilno prezračevanje in dodatna izolacija pod temeljno ploščo so bili tisti elementi, ki so omogočili hišo zgraditi v pasivnem standardu. Arhitekturne rešitve s funkcionalno oblikovanimi in umeščenimi prostori ter pametne inštalacije pa so detajli, ki stanovalcem hiše zagotavljajo najvišje bivalno udobje. Zaradi velikih steklenih površin in zaobljenih sten pa učinkuje tudi zelo povezana z naravo. "Veseli smo, da nam je tak arhitekturni presežek uspelo izvesti v leseni konstrukciji in pri tem ohraniti vse pozitivne lastnosti naših siceršnjih objektov, obenem pa opraviti delo tako, da je investitor z njimi zadovoljen," sklenejo pri Marlesu.

Marlesova hiša M je bila leta 2016 razglašena za naj stanovanjski objekt v okviru natečaja Najboljše lesene gradnje. To je še ena v nizu hiš, pri kateri je podjetje Marles s svojim znanjem in strokovnostjo prispevalo k uresničevanju visokih standardov sodobnega koncepta bivanja.
Marles
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta