(FOTO) Navdihujoča mansarda, v kateri domujeta svetloba in les

J. M.
12.01.2024 05:00

Oblikovanje bivalnega prostora vpliva na naše počutje in udobje. Kako v podstrešnem stanovanju poskrbeti za harmonijo bivanja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Dom je treba prilagoditi različnim funkcijam, saj je to prostor, kjer kuhamo, delamo, se sproščamo in se srečujemo z družino ter prijatelji. Ključna rešitev za ustvarjanje harmonije v podstrešnem stanovanju je vključitev naravne svetlobe in uporaba naravnega materiala, kot je les.

Velux

Naravna svetloba za zdravo notranjost

Pri ustvarjanju udobnega in prijetnega bivalnega okolja ima naravna svetloba ključno vlogo. Pri tem pa je treba najti pravo ravnotežje in zagotoviti pravilno porazdelitev svetlobe. Ustrezna količina naravne svetlobe zagotavlja občutek topline, varnosti in harmonije v prostoru. Poleg tega pa ima tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje, telesno počutje ter delovanje uma.

Velux


Eden od ključnih korakov pri optimizaciji naravne svetlobe v notranjosti je načrtovanje steklenih površin. V mansardi so običajno strešna okna tista, ki omogočajo več svetlobe, ne da bi pri tem omejevala naravni tok svetlobe ali razgled. Postavitev oken in njihova usklajenost z arhitekturnim načrtom stanovanja igrajo ključno vlogo pri izboljšanju osvetlitve prostora.

Velux

Les za vzdušje miru in elegance

Uporaba lesa v notranjosti domov je danes bolj priljubljena kot kadarkoli prej, saj ta naravni material poleg izjemne trpežnosti prinaša tudi neprecenljivo avtentičnost v prostor. Les je lep v različnih oblikah, bodisi kot pohištvo, dekorativni elementi, parket ali izpostavljeni tramovi. Ta material vedno poskrbi, da se notranjost doma napolni s toplino.

Velux

Ko se les združi z naravno svetlobo, se v prostoru ustvari občutek večje prostornosti, kar prispeva k odprtemu in prijetnemu okolju.

Raziskave so pokazale, da ima les pomirjujoče lastnosti in pozitiven vpliv na naše počutje. Bivanje v okolju, kjer prevladuje les, lahko pomaga zmanjšati stres ter spodbuja občutek sproščenosti. Tako les ne služi le estetskim vidikom, ampak prispeva tudi k boljšemu splošnemu počutju, kar ga naredi za izjemen element notranjega oblikovanja.

Velux

Zmagovalni duet za trajnostne prostore

Ena ključnih prednosti naravne svetlobe je njena sposobnost, da znatno zmanjša potrebo po umetni razsvetljavi v notranjih prostorih. S pravilno izrabo naravne svetlobe lahko zmanjšamo porabo elektrike za osvetlitev, kar neposredno vpliva na nižje račune za energijo. Poleg tega ima sončna svetloba tudi dodaten pozitiven vpliv v hladnejših mesecih, saj zagotavlja toploto in zmanjšuje potrebo po ogrevanju prostorov.

Velux


Vgradnja lesa v notranjo opremo in arhitekturo doma dodatno izboljša bivalno izkušnjo. Les kot naravni material pomaga uravnavati vlažnost zraka v prostoru, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih, ko ogrevanje pogosto izsuši zrak. Posledično ustvarja občutek toplote in udobja ter pomaga preprečevati prekomerno sušenje zraka.

Les je tudi odličen zvočni izolator. Skozi pravilno izbran les, kakovostno okovje in premišljeno postavitev pohištva, je mogoče zmanjšati prehajanje zvočnih valov med prostori. To pripomore k boljšemu akustičnemu udobju v domu, saj se hrup zmanjša in ustvari se tišje ter prijetnejše okolje.

Velux
Velux
Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta