(FOTO) Prenavljate kopalnico? Trajnost vstopa tudi v prostor z vodnimi kapljicami

Jasna Marin Jasna Marin
23.04.2023 06:00

Na mednarodnem sejmu ISH v Frankfurtu so nedavno predstavili trajnostno kopalnico kot koncept prihodnosti. Kaj naj bi zagotavljala takšna kopalnica?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy & Boch

Sodobna kopalnica je prerasla status prostora za higieno in je postala ambient čistosti, estetike in meditativne sprostitve, ki so jo arhitekti povezali z drugimi deli doma: spalnico, garderobno sobo, včasih tudi z dnevno sobo. Tudi digitalizacija je v mnogih segmentih prodrla v kopalniški prostor. Tako se lahko s pritiskom na gumb odpre WC-školjka, ki sama poskrbi za odzračevanje slabih vonjav, prav tako školjka ponuja samodejno splakovanje ter prhanje in sušenje intimnih delov telesa. Drugi gumb v kopalnici poskrbi, da s stropa začnejo padati vodne kapljice ali v masažni kadi zabrbotajo mehurčki. Tudi fitnes oprema je v marsikatero kopalnico priplavala na valu sodobne kulture. V katero smer pa se obrača prihodnost?

Kopalnica prihodnosti naj bi združevala izdelke, ki varčujejo z energijo in se izdelujejo s pomočjo okolju prijazne proizvodnje.
Hansgrohe

Krožno gospodarstvo in reciklaža

Na sejmu ISH v Frankfurtu so letos predstavili trajnostno kopalnico kot koncept prihodnosti. Takšna kopalnica naj bi bila opremljena z optimalno kombinacijo pametnih izdelkov, ki varčujejo z vodo in energijo, se izdelujejo s pomočjo okolju prijazne industrijske proizvodnje, vsebujejo trajnostne materiale, hkrati naj bi tak prostor ponujal stik z naravo. Se vam zdi, da vaša kopalnica že zdaj zagotavlja vse to? Na ISH-ju so zagotovili, da bo šel razvoj še nekaj korakov dlje, da sklenejo krog trajnostnega krožnega gospodarstva.

Kopalnica prihodnosti naj bi temeljila na ideji delovanja v ciklih: tako kot v naravi ne nastajajo odpadki, jih tudi v opremi in izdelkih, ki so v kopalnici, naj ne bi bilo. Že od samega začetka morajo biti izdelki zasnovani tako, da je mogoče vse materiale in komponente vrniti v cikel, iz katerega so bili vzeti. Izdelke iz emajliranega jekla ali sanitarne keramike je že mogoče 100-odstotno reciklirati z uveljavljenimi postopki vračanja materialov v proizvodni proces.

V kopalnici je možno zmanjšati količino odpadkov in uporabo čistil, pri čemer ima tudi sanitarna oprema pomembno vlogo. WC-školjka brez notranjega roba skoraj v celoti odpravlja potrebo po uporabi čistil, medtem ko se zaradi stranišča s tušem zmanjša tudi poraba toaletnega papirja.

Tuš WC združuje stranišče in bide. S takšno rešitvijo prihranimo kar nekaj prostora.
Geberit

Varčno z energijo in vodo

Termostatske armature in pipe za varčevanje z vodo z inovativnimi komponentami so ključni izdelki za trajnostno kopalnico. Vendar so tudi sodobna ogrevala in talno ogrevanje v kombinaciji s sodobnim in trajnostnim ogrevalnim sistemom ključnega pomena za izboljšanje energetskega odtisa kopalnice.

Recikliranje sive vode in uporaba deževnice ali odpadne vode iz prhe, umivalnika ali kadi se še ni uveljavilo. Potrebni sistemi z dvojnimi cevmi so dragi in jih je praktično nemogoče izvesti v obstoječih stavbah, so pa nadvse smiselni v novogradnjah.

Armature za varčevanje z vodo z inovativnimi komponentami so ključni izdelki za trajnostno kopalnico.
Hansgrohe

Notranjost povezana z zunanjostjo

Pri nekaterih kopalnicah, zlasti v starejših stanovanjskih blokih, okno ni del kopalniškega prostora. Vendar je povezava z naravo v trajnostni kopalnici zaželena. Lokacija in položaj prostora higiene v stavbi namreč odločilno vplivata na zdravo notranjo klimo in splošno dobro počutje uporabnikov.

Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta