(FOTO) Slovenski dom: Poglejte si zenovsko hišo ob mogočni stari oljki

Jasna Marin Jasna Marin
15.03.2021 10:05
Na primorski parceli je zrasla elegantna vzdolžna hiša, ki s svojo preprosto arhitekturno zasnovo tenkočutno dopolnjuje mirno naselje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ideal vseh domov je zasnova hiše in prilagoditev prostorov individualnim željam in potrebam naročnika.
Janez Marolt za Lumar
Lumarjevi arhitekti so pri načrtovanju hiše Zen 187 posebno pozornost namenili družini, ki danes biva v njej. Zgrajena je iz visokokakovostnih materialov in stanovalcem ponuja mir ter povezanost z vrtom.
Janez Marolt

Že z ulice prijetno preseneti s sodobnim videzom, čistimi linijami in velikimi steklenimi površinami, ki se odpirajo zlasti proti zasebnemu vrtu. Poseben pečat domu dajejo privlačni in zračni prostori, ki jih določata namen in notranja oprema. Interjer hiše je prek terase povezan s prostrano zelenico, ki ji družbo dela sadno drevje. Ob sprehodu skozi hišo nemudoma dobimo vtis, da bivanje v skladno zasnovanem domu vseskozi poteka v sožitju z vrtom, ki ima pomirjajoč, malodane meditativen učinek, zato ne preseneča niti njeno ime: Zen 187. To je individualno prilagojena skoraj ničenergijska Lumarjeva hiša iz družine Avantgarde. Notranja razporeditev je nastala v tesnem sodelovanju med arhitekti in projektanti iz podjetja Lumar in arhitektkami iz Studia Tina Rugelj, ki so prevzele oblikovanje notranje opreme.

V vhodni veži domače in obiskovalce pozdravita klop z bogatim vzorcem in oblazinjena stena. Prostor se nadaljuje z dolgo funkcionalno garderobno omaro in nas popelje v osrednji prostor.
Janez Marolt

Pozdrav s svetlobo

Hiša je zasnovana za družino, ki je zelo navezana na primorsko pokrajino. Še preden vstopimo v izbrano opremljen dom, nas na dvorišču pozdravi mogočna stara oljka, ki je bila prav za srečno življenje v novi hiši pripeljana iz starega oljčnika. Vhodna vrata z obsvetlobo od zgodnjega jutra nežno osvetljujejo dolgo vhodno vežo. V njej je oblazinjena klop z bogatim vzorcem, ki se nadaljuje na domiselno oblazinjeni steni. Ta na diskretnih okroglih obešalih ponuja prostor za odlaganje jaken in plaščev. Oblazinjena klop se povezuje z omarico s skritimi dodatnimi predali in se nadaljuje v dolgo funkcionalno garderobno omaro, ki nas mimo sobe za goste popelje v osrednji prostor, ki obsega kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Ta zasede celotno širino pritličja in se prelije navzven, naprej na teraso in na vrt s sadovnjakom. V sredino prostora je umeščen dolg in širok kuhinjski otok iz kakovostnega umetnega kamna, ki omogoča udobno kuhanje in hkrati sproščen stik z obiskovalci v dnevni sobi. V visokem nizu za otokom se skriva servisni del kuhinje, ki se, ko ga domači ne uporabljajo, skrije za drsnimi vrati. Visoke omare skrivajo tudi prehod v majhno, a funkcionalno shrambo za suha živila. Posebnost kuhinje so vertikalna rebra kuhinjskega otoka, ki skupaj z zavesami ustvarjajo enakomeren ritem, igro svetlobe in senc ter na mehek in prefinjen način prinašajo dinamiko v sicer zadržano belo-sivo barvno paleto.

V sredino osrednjega prostora je umeščen kuhinjski otok, ki omogoča udobno kuhanje ter sproščen stik z obiskovalci v jedilnici in dnevni sobi.
Janez Marolt
Kopalnica je prefinjena in preprosta. V njej se nadaljuje zgodba lesa, ki nas spremlja skozi vso hišo.
Janez Marolt

Stopnišče s karakterjem

Najlepši in najbolj unikaten poudarek v prostoru pa je gotovo mojstrsko zasnovano stopnišče, ki je sicer ločeno od prostora s stekleno steno. Mogočni element prehajanja iz etaže v etažo je nastal kot plod sodelovanja kar petih mojstrov različnih profilov: arhitekta, tesarja, steklarja, parketarja in slikopleskarja. Samonosne stopnice so iz masivnega lesa. Skozi tri nadstropja povezujejo različne prostore: družabni prostor in mali domači velnes v kleti, odprt dnevni del v pritličju in spalne prostore v nadstropju. V zgornji, spalni etaži, so arhitektke iz Studia Tina Rugelj iskale stilsko in praktično rešitev za dolgi hodnik, ki ob stopnišču povezuje kabinet, otroško sobo, spalnico in kopalnico. Rešitev se je ponudila v obliki letev iz masivnega lesa, ki služijo kot ograja stopnic in hkrati razgiban razstavni kotiček za rastline in drobnarije; z večjo komodo, prislonjeno ob letve, so družini ponudile še dodatne shranjevalne površine.

Janez Marolt
V hiši so tanke masivne samonosne stopnice, pri snovanju katerih je sodelovalo kar petih mojstrov različnih profilov: arhitektka, tesar, steklar, parketar in slikopleskar.
Janez Marolt
Osrednji bivalno-kuhinjski prostor zasede celotno širino pritličja.
Janez Marolt

Spanje v višavah, vinoteka v nižavah

Iz spalnih prostorov - vsak ima svojo teraso - se lahko ponovno ozremo na starodavno primorsko pokrajino. Slednja buri domišljijo tudi mlademu ljubitelju dinozavrov, zato je bila posebna pozornost namenjena tudi oblikovanju otroške sobe. V kleti, po drugi strani, najdemo prostor za uživanje: domačo savno, majhno kuhinjo z vinoteko, omizje za večje število povabljencev, pa prostor za počitek in igro biljarda v dvoje … Hiša Zen 187 ima lesena okna, savno, toplotno črpalko s talnim ogrevanjem, prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka. Zaradi majhne porabe energije je klasificirana kot skoraj ničenergijska hiša z letno porabo pod 15 kWh/m2. Arhitekti Lumarja so pri načrtovanju posebno pozornost posvetili bivanjskemu ugodju. Dobra naravna osvetljenost, povezava z zeleno okolico in vgrajeni materiali visoke kakovosti namreč uporabnikom na dolgi rok zagotavljajo vrhunsko udobje in ugodje bivanja.

Posebna pozornost je bila namenjena oblikovanju otroške sobe, v kateri ima svoje kraljestvo mladi ljubitelj dinozavrov.
Janez Marolt
V zgornji etaži je ob stopnišču, ki povezuje kabinet, otroško sobo, spalnico in kopalnico, je ograja iz masivnih lesenih letev, ki v kombinaciji z omarico ponuja razstavni kotiček za rastline in drobnarije.
Janez Marolt


V kleti najdemo prostor za uživanje: majhno kuhinjo z vinoteko, velnes, tudi mizo za biljard.
Janez Marolt
Hiša je prek velikih lesenih oken in prostorne, vendar intimne terase povezana s pomirjajočim vrtom in vedno urejeno zelenico.
Lumar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta