(FOTO) Tri grmovnice, ki kakor plamen žarijo v temačnih dneh

Jasna Marin Jasna Marin
17.12.2020 03:00
Bi radi v zimskih dneh na svoj vrt ali balkon vnesli barvitost? Poiščite rastline z rdečimi plodovi in listi, s katerimi boste v okolici pričarali občutek topline, gibanja in igrivosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flowercouncil of Holland

V dneh, ko se stemni že v popoldanskih urah, je vrt videti, kot da bi potonil v zimski spanec. Toda če ga obogatite s prav posebnimi rastlinami, bo tudi v najtemačnejših dneh izgledal lep in živahen, ko se boste skozi okno zazrli proti njemu.

Domačinka in priseljenki

Katere so torej imenitne rastline, ki vas bodo navdušile bodisi z žarečimi plodovi bodisi z rdečkastimi listi? To so bodika (Ilex aquifolium), skimija (Skimmia) in levkotoja (Leucothoe). Ne le, da s svojo barvitostjo hitro preženejo zimsko sivino, tudi na povsem naraven način na vrtu poskrbijo za praznično vzdušje v decembru in januarju. Se sprašujete, katera od njih se bo najbolje podala v vaš vrt in katera na balkon? Gremo po vrsti.
{api_embed_photo}609835{/api_embed_photo}
{infobox-gray}146169{/infobox-gray}

Bodika z živo rdečimi jagodami

Bodika uspeva v zmernejšem podnebju, tako v visokogorju kot na obalah Evrope, Azije, severne Afrike ter Severne in Južne Amerike. Je zimzelena grmovnica s temno zelenimi listi in živo rdečimi jagodami, ki se najbolje počuti na sončnem ali polsenčnem mestu in je zelo primerna za sajenje na vrtu. Ta dekorativni grm učinkovito poskrbi za več blišča, ko se začnejo dnevi opazno krajšati.
{api_embed_photo}609830{/api_embed_photo}

Največ pozornosti pritegne listopadna vretenčasta bodika (Ilex verticillata), znana tudi kot ameriška zimska jagodičnica. Njene dolge veje so polne trpežnega živahno rdečega jagodja, ki pride najbolj do izraza, ko rastlina odvrže vse liste. Spada torej med listopadne bodike in se pogosto uporablja v cvetličnih šopkih. Je zelo trpežna rastlina, primerna za zasajanje brežin, uspevala bo tudi na težkih in mokrih tleh. Da bi jeseni obrodila plodove, je treba v bližino posaditi istovrstnega moškega partnerja. Ena moška rastlina zadostuje za oprašitev osem ženskih rastlin. Izredno atraktivne so tudi vedno zelene sorte bodike, kot sta denimo Ilex aquifolium in Ilex meserveae.
{api_embed_photo}609838{/api_embed_photo}
{infobox-gray}146169{/infobox-gray}

Skimija s svetlikajočimi plodovi ali ljubkimi cvetovi

Skimija (Skimmia japonica) ima zelene liste, med katerimi se na ženskih rastlinah svetlikajo rdeče jagode. V naravi jo najdemo v gozdovih na Kitajskem in v drugih predelih Azije, tudi na območju Himalaje. Jeseni in pozimi lepo obarva vrt, spomladi je nato zelena, medtem ko nas pozno poleti razvaja z dišečimi cvetovi. Na voljo je več sort skimij s cvetnimi popki rdeče do temno rdeče ali rožnate barve. Najbolj znana je japonska skimija, s sortnim imenom 'Rubella' (Skimmia japonica 'Rubella'). V vrtnarijah in cvetličarnah najdemo tudi sorte kot so S. japonica 'Rubinetta', 'Rubesta', 'Red Dwarf' in 'Magic Marlot'. Najlepše uspevajo na polsenčnih mestih in v vlažnih tleh. Za rast potrebujejo kisla tla, zato jih lahko posadite v družbo iglavcev ali drugih grmovnic, na primer rese in brusnice.
{api_embed_photo}609841{/api_embed_photo}

V zadnjih letih skimije ponujajo kot posodovke za decembrsko popestritev terase ali vhoda v hišo. Če boste rastlino gojili v posodi in jo umestili na balkon ali teraso, poskrbite, da bo čez poletje imela dovolj senčno lego in vselej nekoliko vlažno prst, vodi za zalivanje pa občasno dodajte gnojilo za rododendrone.
{api_embed_photo}609834{/api_embed_photo}

Levkotoja spreminja barvo listov

Levkotoja je čarobna krogla med okrasnimi grmovnicami, ki vso jesen spreminja barvo, najprej iz zelene v rumeno, nato v rožnato, rdečo in naposled v vijolično. Njeni listi se ohranijo vso zimo. V naravnem okolju jo srečamo v gorskih gozdovih Severne Amerike in na Daljnem vzhodu.
{api_embed_photo}609837{/api_embed_photo}

Na vrtu ali na balkonu za levkotojo izberite senčno do polsenčno lego, saj prenese le nekaj ur sonca na dan. Potrebuje kisla tla. Zelo primerna je tudi za mešane gredice z drugimi zimzelenimi rastlinami. V višino zraste do 1,5 metra, v širino pa dva metra. Dobro prenaša obrezovanje, potrebuje pa zavetje pred suhim vetrom in vročino. Med najbolj atraktivnimi sortami levkotoje so nedvomno 'Scarletta', 'Red Lips', 'Little Flames', 'Carinella' in 'Royal Ruby'. Potem so tukaj še sorte z valovitimi bakreno rdečimi listi, kot sta 'Curly Red' in 'Twisting Red', ki vrtu podarijo hudomušno očarljivost.

Barve listov pri levkotoji so odvisne od sorte. Spreminjajo se iz zelene v rumeno, nato v rožnato, rdečo in vijolično. Levkotojo obrežite vsako leto junija, ko odcveti. Tako boste spodbudili odganjanje novih poganjkov in listov, ki se bodo jeseni obarvali kakor plameni.
{api_embed_photo}609831{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta