(FOTO) Udobna postelja za mirne pasje sanje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.11.2020 03:00

Hišni ljubljenček mora imeti svoje ležišče, za katero ve, da je njegovo mesto, kjer ima mir in lahko počiva. Psi obožujejo udobje in mehko ležišče je kot nalašč za prijeten dremež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
The Lounging Hound

Tako kot je človeku pomembno udobje postelje za spanje in počitek, predstavlja psu ležišče ne samo prostor, kjer bo lahko dremal in spal, temveč tudi varnost in zatočišče, kdaj pa tudi skrivališče, kamor spravi svoje najljubše igrače, tudi prigrizke. Zaradi tega izberite svojemu hišnemu ljubljencu takšno ležišče, kjer se bo res dobro počutil in ga bo takoj vzel za svojega.

Štirinožec se bo najbolj varno počutil, če bo imela postelja nekoliko višji rob, a ne po vsej dolžini, saj potrebuje kuža za nemoten odhod in prihod v postelju tudi "vrata".
Shutterstock

Miren kotiček za počitek

Pomembno je, na katero mesto v stanovanju boste postavili ležišče. Izberite prostor, kjer ni direktne sončne svetlobe, predvsem pa ni prepiha. Prav tako je priporočljivo, da v bližini ni televizijskega ali radijskega sprejemnika, ki bi lahko bila med delovanjem moteča za ljubljenčka. Psi potrebujejo za počitek mir in se izogibajo prostorov, kjer je hrupno in živahno. Tudi zaradi tega, ker imajo dobro razvit sluh.

Kje najraje spi vaš kuža? V postelji, a ne njegovi, marveč kar v vaši? Seveda, vsaj tako kažejo raziskave, da so pasje sanje najlepše tam, kjer spi njegov lastnik.
Shutterstock


Morebiti je še najbolj primerno, če štirinožcu pustite, da ob prihodu sam poišče ustrezno mesto za počitek, kamor boste lahko nato namestili tudi njegovo ležišče. Pa še nekaj: v slabem in hladnem vremenu iščejo živali toploto, zaradi tega pozno jeseni in pozimi položite ležišče poleg radiatorja ali v bližino peči.

Za kužke, ki so radi v prostoru, kjer se nahaja družina, so primerne blazine, ki se lahko enostavno prenašajo iz prostora v prostor.
Shutterstock

Brez mehčalca

Ko kupujete pasje ležišče, se prepričajte, da je iz materiala, ki ga boste lahko oprali. Priporočljivo je namreč, da blazino ali tekstilno podlago, na kateri bo ležal, operete vsaj enkrat na teden. Ležišča po navadi lahko operete v pralnem stroju pri 30 stopinjah Celzija. Za pranje uporabljajte čim bolj blaga sredstva, mehčalca pa ne, ker bi lahko ta dražil kožo ljubljenčka.

Pletena ležišča so modernega videza. Če so manjših velikosti, jih lahko postavite tudi na okensko polico, od koder bo imel vaš radovedni taček imeniten razgled na okolico.
Shutterstock


Velikost ležišča je odvisna od velikosti živali. Ležišča, primerna za manjše pasme, so velikosti S, za srednje velike pasme bo zadostovala velikost M, za večje ali zelo velike pse pa so na voljo ležišča v velikosti L ali XL. Pri tem pa pozor: vedno izberite ležišče, ki je večje od psa. Kužki se radi pretegujejo, med spanjem raztegnejo sprednje in zadnje tačke, spreminjajo položaj in držo telesa ...

Pletene košare niso primerne za mlajše kužke z mlečnimi zobmi, saj bi jih utegnil s svojimi ostrimi zobki hitro uničiti.
Shutterstock



Ta čas izredno priljubljene so mehke blazine, ki se prilagajajo telesu kužka med spanjem in zagotavljajo izredno spalno udobje.
Shutterstock

Zofe za razvajenčke

Izbira ležišč je danes že tako pestra, da se bo pasja postelja zlila tudi z opremo v stanovanju. Trgovin za živali je v naši okolici vedno več, opremo pa je mogoče naročiti tudi prek spletnih trgovin, kjer je ponudba običajno še bolj pestra kot v klasičnih prodajalnah. Izbirate lahko med različnimi barvami in oblikami ter seveda materiali. Nekateri kužki bodo najraje poležavali na širokih blazinah, spet drugi v mehkih posteljicah, kamor se bodo lahko pogreznili, spet tretji bodo svoj prostor za počitek našli v košari ali plastičnem ležišču z udobno blazino, razvajenčki pa bodo zadovoljno smrčali tudi na bolj nadstandardnih ležiščih, denimo na usnjenih zofah, ki so narejene posebej za pse.

Usnjena zofa je lahko izdelana posebej za pse.
Wayfair


Ne glede na to, kakšno ležišče boste svojemu ljubljencu izbrali, na prvo mesto postavite udobje ter kakovost materialov. Če imate doma mladička, ki rad grize, potem mu ne kupite košare za spanje, starejšemu kužku pa nabavite blazino s snemljivo prevleko, ki jo boste lahko v primeru uhajanja urina oprali ali nadomestili z drugo.

Lesena postelja je elegantna in se poda k moderno opremljenemu interierju, a v takšni postelji ne sme manjkati udobna blazina.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta