Geodetska uprava sporoča: Z marcem boljša povezljivost nepremičninskih podatkov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.02.2024 11:30

Naslednji mesec bodo izvedli še informacijsko prenovo registra prostorskih enot. Pred dvema letoma so bile informatizirane in vzpostavljene v informacijskem sistemu kataster že vse ostale nepremičninske evidence, ki jih vodi GURS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gic Gradnje

Kot poudarjajo pri Gursu, je bil namen informacijske prenove nepremičninskih evidenc celovito informatizirati vse poslovne procese v zvezi z odločanjem o vpisih v kataster nepremičnin, register prostorskih enot, evidenco državne meje in register naslovov. Prej ločene evidence so se združile v centralni bazi. Tak način vodenja podatkov omogoča boljšo povezano vzdrževanje vseh podatkov s ciljem zagotoviti in dvigniti kakovost vodenja in vzdrževanja podatkov ter nuditi uporabnikom višji nivo storitev, pojasnjujejo. 

Prehod vodenja registra prostorskih enot v nov informacijski sistem kataster je, kot navajajo, predviden med 1. in 3. marcem. Ob tem vse uporabnike podatkov registrov prostorskih enot in naslovov tudi obveščajo, da bodo v času omenjenega prehoda možne motnje pri uporabi sistemov, ki uporabljajo podatke registra prostorskih enot, kot so na primer naslovi ali različne prostorske enote. Uporabnike pozivajo, da morebitne prijave v različne sisteme in druge e-storitve, ki so vezane na naslove ali različne prostorske enote, izvedejo pred ali po tem datumu. Hkrati pa so še pojasnili, da lahko uporabniki že danes prevzamejo podatke prenovljenega registra prostorskih enot v novi strukturi preko aplikacije Javni geodetski podatki (JGP). "Za uporabnike spletnih storitev smo v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo vzpostavili domeno https://ipi.eprostor.gov.si/, kjer so na voljo spletne storitve, ki vračajo podatke iz novega informacijskega sistema kataster. Na portalu Prostor je mogoče najti tudi več informacij o spletnih storitvah, tudi tehnično-uporabniško dokumentacijo," še pravijo pri Gursu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta