(INTERVJU) Uspešna zgodba: Družina, ki z ograjami osvaja poglede

Jasna Marin Jasna Marin
28.09.2020 06:00

Pregovor pravi, da sosedov nič bolj ne zbliža kot dobra ograja. Kot kaže, lahko ograje okrepijo tudi družinske vezi in omogočijo lepše življenje številnim ljudem, če so izdelane kakovostno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prašno barvan aluminijasti poštni nabiralnik z estetsko obliko prijazno pozdravi poštarja.
Guardi Slovenija

"Vrtne ograje so meje našega doma na prostem. So del hiše in vrta, hkrati pa del javnega prostora. Bistveno je, da so oblikovno usklajene z obema ter hkrati zagotavljajo varnost in trajnost," poudarjata Lilijana in Matjaž Elšnik iz podjetja Elšnik, d.o.o., uradnem predstavništvu za Guardi Slovenija, ki smo ju obiskali na sedežu njunega podjetja v Staršah.

Družina Elšnik je v ograjah našla svoje poslanstvo. Z leve: Jani, Lilijana, Timi Max, Sanela in Matjaž Elšnik
Tadej Tement

Kako se je začela vajina podjetniška pot?

Matjaž Elšnik: "Nekoč sva bila zaposlena v trgovskem podjetju v pohištveni branži in po spletu okoliščin sva leta 2007 spoznala Rudija Czapeka, lastnika podjetja Guardi z Dunaja, ki je danes največji evropski proizvajalec aluminijastih ograjnih sistemov, izdelanih po meri. Pritegnil naju je ta gospod vizionarskega duha in z inovativno žilico. Prepričale so naju njegove visokokakovostne in trajne ograje, kakršnih v tistih časih ni bilo na našem tržišču. Pri nas so bile ograje v tistih časih večinoma izvedene kot palične ali letvene obletvitve, medtem ko je Guardi že takrat imel celo linijo modernih aluminijastih ograj, kjer so prednjačile horizontalne linije. In začutila sva, da se nama z ograjami odpira nova pot, in sva z zavzetostjo stopila nanjo."

Lilijana Elšnik: "Da pa je v vsem skupaj še kanček sproščenosti in humorja, ki nas vsakodnevno spremlja v našem kolektivu, sva podjetje ustanovila na 1. april. In ko sva sodelavcem v prejšnji službi povedala, da sva registrirala podjetje, nama niso verjeli. Mislili so, da je to prvoaprilska šala. A beseda je resničnost postala in postopoma je najino podjetje lepo zraslo. 2007. leta sva podjetje ustanovila, 2008. sva zaposlila prve tri sodelavce in odprla poslovne prostore v Staršah, kjer smo še danes."

Dnevno se v svetu montira 50 ograjnih sistemov Guardi, izdelanih po meri in skladnih s celotno arhitekturo.
Guardi Slovenija

Sta hitro prodala prvo ograjo?

Lilijana Elšnik: "Ja, v nekaj dneh. Prijateljičina teta je prva kupila najino ograjo. Bila sva nepopisno srečna in takrat sva dobila pravi zagon."

V osnovi ste družinsko podjetje. In prav družinska podjetja so ključno gonilo slovenskega gospodarstva. Zanje velja, da so posebno dolgoživa, a v družini je potrebna sloga.

Lilijana Elšnik: "Danes zaposlujemo dvanajst sodelavcev. Hčerka Sanela in najmlajši sin Jani sta zaposlena pri nas, Timi Max pa je profesionalno zavezan športu in ga vsi bodrimo na njegovi poti. Ključ do uspeha tako kot v športu kot v podjetju so popolna predanost, vztrajnost in delo, delo, delo. Tako sva tudi otroke vzgajala. Na vsakem področju pride do vzponov in padcev in je treba vselej stopiti skupaj, se pogovoriti, si pomagati in iti naprej. Tako funkcionira naš celotni kolektiv. Skrbimo za to, da imamo strokoven in motiviran kader, in sodelavce takrat, ko imamo skupne uspehe, tudi nagrajujemo. Vsako delovno mesto je stimulirano, če smo uspešni. In vseskozi smo odprti za nove sodelavce, zlasti na področju prodaje pa tudi montaže."

Tudi tla na terasi so latko iz aluminija. Rebrasta oblika poskrbi, da se barva ne poškoduje, saj se pri obremenitvi obrabi zgolj konica reber, na preostali ploskvi pa barva desetletja ostane nespremenjena.
Guardi Slovenija

Sproti in po meri kupca

Kako sploh izbrati ustrezno ograjo za svoj dom in vrt?

Lilijana Elšnik: "Preden se odločite, kakšno ograjo bi imeli, je treba definirati, za kaj jo potrebujete: morda boste z njo ustvarili zgolj zaslon in se zavarovali pred pogledi ljudi iz okolice ali pa želite povsem onemogočiti dostop drugim na zemljišče. Ograje ustvarjajo občutek zasebnosti in nas navidezno ločujejo od okolice in ščitijo pred hrupom s ceste, vendar lahko ustvarjajo občutek izoliranosti od okolja, zato je treba paziti, da niso gromozanske. Pri nas je v ospredju individualnost. Ponujamo več kot 50 modelov ograj, kjer uporabljamo več kot 500 različnih profilov, stranka si lahko zamisli ograjo v poljubni barvni kombinaciji - vsak detajl je tak, kot si zaželi stranka. Nič ni na zalogo, vse se sproti izdela po meri in željah kupcev. Tako si lahko recimo stranka pri nas omisli ograjo, izdelano iz aluminija v videzu kovane ograje, ali pa aluminijasto ograjo v pristnem videzu lesa, kakor tudi v najsodobnejših modernih trendih."

Izdelano iz aluminija, vendar v videzu kovane ograje
Guardi Slovenija


Matjaž Elšnik: "Opažamo pa, da želijo takoj vedeti, koliko je cena ograje. Vendar cene ne moremo podati prek palca, saj je ograja projekt. Večkrat povem, da ima lahko ograja enake metraže pri enem in drugem sosedu povsem različno ceno - ta je odvisna od lomov, naklonov, odprtosti ali zaprtosti izvedbe. Vse to vpliva na količino potrebnega materiala in zahtevnost izvedbe. Šele ko se definira vse do zadnjega detajla, je možno podati ceno. Prav zaradi velikega zanimanja za končno ceno, smo na naši spletni strani razvili konfigurator, s katerim strankam olajšamo pot do cene za ograjo, ki si jo želijo."

Aluminijasti zabojnik, v katerem je lahko shranjeno orodje ali so v njem spravljene blazine sedežnega pohištva
Guardi Slovenija

Opremili več kot 4000 objektov

Ste ostali zvesti zgolj ograjam ali ponujate še kaj?

Matjaž Elšnik: "Poleg aluminijastih ograj in avtomatiziranih dvoriščnih vrat ponujamo veliko drugih dodatkov, ki spadajo k ograjam ter dvoriščem, kot so zabojniki za smeti, talne obloge za terase in balkone, večfunkcijski stebri z vgrajenim poštnim nabiralnikom, okrasne obrobe za balkone, korita za rože ... Vsi ti izdelki so v celoti izdelani iz aluminija."

Guardi Slovenija

Koliko objektov ste doslej opremili z vašimi izdelki?

Matjaž Elšnik: "V skoraj 14 letih smo ogradili že več kot 4000 objektov, naše stranke so zlasti družine s samostojnimi hišami, ki jim veliko pomenita estetska dovršenost ograj in visoka kakovost storitve. Vedno pogosteje pa se za naše izdelke odločajo tudi investitorji, ki za svoja podjetja, ustanove in objekte iščejo trajne in estetsko dovršene ograje. Tako smo recimo ogradili že veliko turističnih objektov, apartmajskih hiš, hotelov, vzgojno-varstvenih domov, dom za starejše ... Čeprav se pokažejo največje prednosti aluminijastih ograj zunaj, kjer so izpostavljene vremenskim vplivom, je naša ograja recimo montirana tudi v notranjosti stavbe - na stopnišču osnovne šole."

Če imajo elementi hiše in okolice enotni videz, kakovost in barvo, okolica deluje skladno urejena, kar daje nepremičnini višjo vrednost.
Guardi Slovenija

Vertikale na pohodu

Kam se nagibajo trendi v svetu ograj?

Matjaž Elšnik: Omejitev skorajda ni več, kajti iz aluminija je mogoče oblikovati tudi nepredstavljive oblike. Pri ograjah je bistveno, da so tudi presežki narejeni po estetskih merilih in da njihov dizajn prepriča na dolgi rok, kajti ograje ne boste menjali vsakih nekaj let. Sodobni trendi ograj že nekaj let narekujejo horizontalne linije. Pri razvoju ograje Epos, ki je nastala kot plod sodelovanja podjetja Guardi in oblikovnega studia F. A. Porsche, pa je največji izziv predstavljala ideja, kako ustvariti moderno ograjo vertikalnih linij, ki bi se skladala tako z najsodobnejšimi arhitekturnimi objekti kot z brezčasnimi vilami. Prav ograja Epos ponazarja nekakšen most med tradicionalnimi in najsodobnejšimi arhitekturnimi trendi."

Epos, F. A. Porsche, je moderna ograja vertikalnih linij, ki predstavlja nov trend v svetu ograj.
Guardi Slovenija

Je delo, ki ga opravljate v podjetju, zgolj kot knjiga, v kateri vsak dan obrnete list, ali ste prepoznali v svojem delu višje poslanstvo?

Matjaž Elšnik: : "Minili so časi, ko so ljudje svoj dopust porabili za obnovitvena dela na svojih domovih. Danes za to preprosto nimajo več časa, saj službe zahtevajo veliko predanost in se ljudje pozno vračajo domov. Naše poslanstvo vidimo v tem, da strankam ponudimo trajen produkt, ki ne potrebuje vzdrževanja in posledično imajo naše stranke več prostega časa, ki ga lahko posvetijo družini."

Guardi Slovenija

Krmarjenje skupne ladje

Kateri vaši dosedanji projekti najbolj izstopajo ali so vam predstavljali poseben izziv?

Lilijana Elšnik: "Imeli smo stranko, ki je potrebovala izredno velika samonosna drsna vrata z več kot desetimi metri svetle odprtine. In pri Guardiju smo takšna vrata tudi izdelali. Celotna dolžina vrat je skoraj 14 metrov in že deset let odlično delujejo."

Matjaž Elšnik: "Z aluminijasto ograjo Guardi smo opremili že ogromno zares velikih objektov, tako v Sloveniji kot Hrvaškem. V Istri smo denimo opremili luksuzno vilo z več kot 200 metri aluminijaste ograje, zelo lep projekt je tudi dom upokojencev v Juršincih, kjer so balkoni vseh sob ograjeni z aluminijasto ograjo v pristnem videzu lesa. Največji objekt, ki smo ga opremili doslej, pa je apartmajsko naselje Sončna oaza v Moravskih Toplicah."

Največji objekt, ki so ga opremili z ograjo Guardi, je apartmajsko naselje Sončna oaza v Moravskih Toplicah.
Guardi Slovenija

Življenje je mozaik najrazličnejši kamenčkov ... ali pa ograj. Kaj potrebujeta za protiutež, ko popoldne zakleneta vrata podjetja, da naslednji dan delo znova dobro teče?

Lilijana Elšnik: "Rada obdelujem vrt in to je zame sprostitev."

Matjaž Elšnik: "Meni pa veliko pomeni narava. Kadarkoli lahko, greva skupaj na sprehod v naravo ali pa sedem na kolo in se zapeljem naokrog, saj še vedno zelo rad kolesarim. To je šport, s katerim sem se v mladosti aktivno ukvarjal. V prostem času pa seveda spremljava tudi športni poti obeh sinov, ki sta nogometaša. Starejšega na visoki profesionalni ravni, mlajšega pa na bolj rekreativni ravni, saj igra v Avstriji pri enem od nižjeligašev."

Je to, da kot zakonca delata skupaj v podjetju, kdaj tudi naporno za vajin odnos?

Lilijana Elšnik: "To, da oba delava v v isti firmi, je za naju blagoslov. Če bi mož delal drugje, bi najbrž težko razumela, kadar bi pozno prišel domov. Ker pa oba krmariva isto ladjo in večkrat tudi dlje ostaneva v službi, sproti rešujeva, kar je treba. In kar je najbolj dragoceno, imava odlične sodelavce in skupaj se veselimo tudi vsakega uspeha."

Aluminij dopušča najrazličnejše obdelavo in oblike. S prašno zaščito je ograja iz tega materiala odporna proti vremenskim pojavom in koroziji.
Guardi Slovenija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta