IR-paneli: Učinkovito in prilagodljivo ogrevanje za vsak dom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.12.2023 05:00

Infra rdeči paneli omogočajo preprosto in hitro montažo, ogrevanje z njimi ne onesnažuje zraka, predvsem pa ni potrebe po rednem in dragem vzdrževanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na stropu, a tudi na steni. V slednjem primeru lahko izberete poljuben motiv ali grafiko, ki bo krasila IR-panel. Tako bo ogrevalo hkrati umetnina.
Ekosen/Jasna Marin

Pri klasičnih ogrevalih, kot so radiatorji, se toplota prenaša s konvekcijo. To pomeni, da zrak kroži ob grelnem telesu in se dviguje, na njegovo mesto pa doteka hladen zrak, ki se spet ogreje, in tako naprej. Toplota se torej po prostoru prenaša s kroženjem zraka. Pri IR-panelih pa se toplota prenaša s toplotnim valovanjem oziroma sevanjem. To pomeni, da bo toplo tam, kjer smo obsevani, podobno, kot če nas pozimi obseva sonce, poudarjajo v podjetju Ekosen.

Uporaba IR-panelov je vsestranska, obvezno pa je pri izbiri pomemben ustrezen izračun moči panelov, ki je odvisen od številnih dejavnikov, najbolj pa od izolacije objekta. Pri elektriki kot viru ogrevanja velja, da boljša ko je izolacija objekta, bolj smotrn je ta sistem ogrevanja.

Z IR-paneli lahko ogrejemo stanovanje, hišo, apartma, šolo, vrtec, zdravstveni dom, pisarno, tudi športne in druge dvorane, cerkve, večnamenske stavbe. Ogrejejo tudi terase, hale, delavnice, tovarne, hotele, avtodome, plovila, počitniške prikolice in počitniške hišice ter prostore, kjer so živali ali rastline.

Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom.
Ekosen


Namestitev regulacije na pravo mesto

Tudi nastavitev oziroma uravnavanje temperature je zelo enostavno: na regulatorju nastavimo želeno temperaturo, na primer 21 stopinj Celzija, in čas, vse drugo grelni sistem opravi sam. Izbira primerne regulacije za sistem ogrevanja z IR-paneli je vsaj tako pomembna kakor izbira primernih IR-panelov in njihova pravilna namestitev v posameznem prostoru. "Ker kakovostna regulacija dosega dokaj visoko ceno, ki v določenih primerih lahko preseže tudi ceno IR-panela, se moramo vprašati, kaj v resnici potrebujemo. Katere funkcije, ki jih omogoča regulacija, so nam pomembne, katere od teh funkcij bomo v vsakdanjiku uporabljali in ali takšna regulacija ni v praksi preveč zapletena," opozorijo sogovorniki. Prav tako je treba dobro premisliti, kje bomo imeli regulacijo. Uporabniki slednjo namreč pogosto namestijo na neprimerna mesta v prostoru, zaradi česar so meritve dokaj nerealne, posledično pa klima v takem prostoru ni takšna, kot smo pričakovali. Posledica neustrezne izbire pa je, da lahko zelo hitro izničimo prihranke, ki nam jih običajno posamezna regulacija omogoča. Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom. Prilagodljivost, ki jo od nas v tem času zahtevajo na vsakem koraku, je pomembna zlasti za družine z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo, in za starejše ljudi, ki si še zlasti želijo toplo kopalnico. Tudi tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, ustreza, da jih vedno pričaka topel dom ne glede na to, ali je to pozno popoldne ali sredi noči.

Kot pri vsakem drugem ogrevanju tudi pri uporabi IR-panelov velja: kolikor toplote uide iz stanovanja, ker je okolica bolj hladna, toliko je moramo dovesti, če hočemo vzdrževati stalno temperaturo.
Ekosen/Jasna Marin



Regulator s senzorji spremlja temperaturno dogajanje v prostoru in na podlagi teh podatkov izračuna, koliko toplote je treba dovesti v prostor, da bosta temperatura in občutek toplote kar se da konstantna.
Ekosen

Ogledu prostora sledi montaža

Montaža IR-panelov je enostavna, zaključena v enem dnevu, največ dveh, če je objekt večji. Svetovalec za IR-ogrevanje si prostor ogleda, naredi izmere in izračun. Ob izračunu dobi uporabnik podatek, koliko kW je potrebnih za montažo panelov. Nato se s pomočjo izkušenega in usposobljenega monterja električarja za IR-panele načrtuje postavitev panelov in regulatorjev v določen prostor. Uporabniki lahko ob ustreznem načrtovanju in svetovanju še pred montažo poskrbijo za vse potrebne instalacije, kar olajša delo monterjem, še razkrijejo v podjetju Ekosen.

Panel se občasno samo obriše

Vzdrževanje ogrevalnih naprav v stanovanju danes veliko stane, pri IR-panelih pa za to ne boste porabili niti evra. Kot zatrdijo sogovorniki, ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, saj nimajo gibljivih delov, tekočin ali plinov, za katere bi bil potreben letni servis. Če pride do kakršnekoli okvare, kar se zgodi zelo redko, pa se za razliko od centralnega ogrevanja, toplotnih črpalk in drugih sistemov ogrevanja zamenja samo panel z okvaro - in ne celoten sistem. Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da panel občasno obriše, saj se na njem, kot na vsakem drugem predmetu v stanovanju, sčasoma nabira prah. IR-paneli se ponašajo tudi z dolgo obstojnostjo. Njihova pričakovana doba delovanja je do 50 let.

Vas jezi, da se pri prhanju v kopalnici vselej zamegli ogledalo? Če izberete ogledalo, ki je hkrati IR-grelni panel, teh težav več ne bo.
Ekosen



Pri IR-panelih se toplota prenaša s toplotnim valovanjem oziroma sevanjem.
Koop Trgovina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta