Kako energetsko ozaveščeni smo v slovenskih gospodinjstvih

Jasna Marin Jasna Marin
20.12.2019 01:31

Glede na cilje, ki jih je Slovenija opredelila na področju povečanja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, je bistveno, da se tudi v gospodinjstvih povečujeta ozaveščenost in učinkovito ravnanje z energijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/BPW

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2019 - je pokazala, da je razmerje med ozaveščenimi in neozaveščenimi gospodinjstvi enako kot pred dvema letoma. Med ozaveščenimi gospodinjstvi pa so zabeležili znatno povečanje aktivnih gospodinjstev v primerjavi s skeptičnimi gospodinjstvi. V kolikšni meri so slovenska gospodinjstva energetsko učinkovita, so po raziskavi REUS 2019 ugotovili tako, da so primerjali deklariran odnos 1002 anketiranih gospodinjstev do okolja in njihovo dejansko ravnanje. Glede na rezultate so jih razvrstili v tri skupine: aktivna, skeptična in pasivna gospodinjstva.

Kaj je pokazala raziskava

Aktivna gospodinjstva so najbolj ekološko ozaveščena skupina in svoja prepričanja prenašajo tudi v prakso. Aktivna gospodinjstva se nadpovprečno strinjajo z večino trditev, vezanih na vsakodnevno vedenje in odnos do okolja. Pri opisovanju vsakodnevnega ravnanja z energijo jih odlikuje nadpovprečna učinkovitost. V največji meri se od pasivnih in skeptičnih gospodinjstev razlikujejo po tem, da jim ni vseeno za okolje. V segment skeptičnih gospodinjstev spadajo tista gospodinjstva, ki so dobro seznanjena z okoljsko problematiko in delujejo ekološko po svojih najboljših močeh. Raven strinjanja skeptičnih gospodinjstev je pri večini trditev na ravni populacije ali rahlo pod njenim povprečjem. Strinjajo se, da lahko kljub vsemu njihovo gospodinjstvo veliko prispeva k učinkovitejši rabi energije, vendar menijo, da je ekološka ozaveščenost modni trend in da je reševanje planeta Zemlja le še ena v vrsti mnogih človeških zablod. V segment pasivnih gospodinjstev spadajo tista gospodinjstva, ki niso dobro seznanjena z ekološko problematiko in ne delujejo najbolj energetsko varčno. Pri pasivnih gospodinjstvih je raven strinjanja pod povprečjem pri vseh trditvah, vezanih na vsakodnevno vedenje pri rabi energije in odnos do okolja. Njihove ocene pri trditvah glede seznanjenosti in delovanja so najnižje.

Pri opisovanju vsakodnevnega ravnanja z energijo aktivna gospodinjstva odlikuje nadpovprečna učinkovitost. V največji meri se od pasivnih in skeptičnih gospodinjstev razlikujejo po tem, da jim ni vseeno za okolje.
Epr/Schulter Systems

Zanimiva dejstva

V segmentu aktivnih gospodinjstev so nadpovprečno zastopana gospodinjstva, v katerih živijo osebe, starejše od 50 let, in upokojenci, ter gospodinjstva, katerih člani imajo višjo izobrazbo. V segmentu skeptičnih gospodinjstev so nadpovprečno zastopana gospodinjstva v kmečkih naseljih z manj kot 2000 prebivalci in gospodinjstva iz obalno-kraške regije.

Ravnanje z energijo

Razloge, zakaj so gospodinjstva v segmentu aktivnih in skeptičnih gospodinjstev energetsko ozaveščena, prikazuje spodnja primerjava. Večina gospodinjstev, uvrščenih v segment aktivnih in skeptičnih gospodinjstev, trdi, da: - so zelo dobro seznanjena z rabo energije v svojem domu (aktivna gospodinjstva: 87 %, skeptična gospodinjstva: 72 %, pasivna gospodinjstva: 52 %), - so zelo dobro seznanjena z okoljskimi težavami na splošno (aktivna gospodinjstva: 82 %, skeptična gospodinjstva: 68 %, pasivna gospodinjstva: 51 %), - se vsak dan trudijo, da delujejo kar najbolj energetsko varčno (aktivna gospodinjstva: 85 %, skeptična gospodinjstva: 74 %, pasivna gospodinjstva: 52 %), - so pri kupovanju vsakodnevnih potrošnih izdelkov pozorna, da ne kupujejo preveč odvečne embalaže (aktivna gospodinjstva: 71 %, skeptična gospodinjstva: 62 %, pasivna gospodinjstva: 34 %), - se jim vsakodnevno varčevanje z energijo zdi zelo pomembno (aktivna gospodinjstva: 91 %, skeptična gospodinjstva: 86 %, pasivna gospodinjstva: 38 %), - so starejše električne naprave zamenjali s sodobnimi, energetsko varčnimi napravami (aktivna gospodinjstva: 67 %, skeptična gospodinjstva: 57 %, pasivna gospodinjstva: 45 %).
Večina gospodinjstev iz segmenta pasivnih gospodinjstev meni, da: - je oglaševanje proizvodov kot ekoloških in energetsko varčnih le marketinški trik (aktivna gospodinjstva: 25 %, skeptična gospodinjstva: 34 %, pasivna gospodinjstva: 45 %), - je lahko biti ekološki, če imaš dovolj denarja (aktivna gospodinjstva: 32 %, skeptična gospodinjstva: 27 %, pasivna gospodinjstva: 66 %), - je reševanje planeta Zemlja le še ena v vrsti človeških zablod in posledica zmote, da lahko vplivamo na razvoj dogodkov (aktivna gospodinjstva: 15 %, skeptična gospodinjstva: 26 %, pasivna gospodinjstva: 33 %), - je biti ekološko ozaveščen bolj kot ne modni trend (aktivna gospodinjstva: 14 %, skeptična gospodinjstva: 27 %, pasivna gospodinjstva: 37 %), - jim je za okolje v njihovem gospodinjstvu bolj ali manj vseeno (aktivna gospodinjstva: 5 %, skeptična gospodinjstva: 12 %, pasivna gospodinjstva: 17 %). Trditve, pri katerih prevladuje podobno razmišljanje pri vseh segmentih: - V našem gospodinjstvu ločujemo odpadke (aktivna gospodinjstva: 96 %, skeptična gospodinjstva: 90 %, pasivna gospodinjstva: 79 %). - Mislim, da samo naše gospodinjstvo ne more prav veliko prispevati k bolj učinkoviti rabi energije (aktivna gospodinjstva: 31 %, skeptična gospodinjstva: 34 %, pasivna gospodinjstva: 39 %). - Kupovanje in potrošnja ustekleničene vode je energetsko potratno dejanje (aktivna gospodinjstva: 83 %, skeptična gospodinjstva: 76 %, pasivna gospodinjstva: 68 %).

Zastavljene cilje na področju povečanja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije lahko dosežemo le, če tudi porabniki aktivno sodelujemo in pravilno ravnamo z energijo.
EPR/BetonBild

Ugotovitev

Glede na visok delež ozaveščenih gospodinjstev lahko zaključimo, da smo Slovenci dokaj učinkoviti pri ravnanju z energijo. Vendar moramo pri tem upoštevati, da povprečje, ki ga ugotavljamo s segmentacijo, še vedno predstavlja dokaj nizko raven učinkovitega ravnanja z energijo. To pomeni, da je tudi pri aktivnih in skeptičnih gospodinjstvih treba še naprej dvigovati raven učinkovitosti ravnanja z energijo. Skrb vzbujajoče je predvsem, da se segment neozaveščenih gospodinjstev v zadnjih štirih letih ni bistveno spremenil. Raziskavo REUS 2019 je izvedla agencija Informa Echo skupaj s partnerji CEU IJS, GI ZRMK, SURS in Ipsos. Glavni sofinancer raziskave REUS 2019 je podjetje Borzen - Trajnostna energija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta