Klimatska naprava: Da ne bo ogrožala zdravja in nam bo dolgo služila

Tina Recek Tina Recek
12.06.2019 01:18

Klimatska naprava ne zahteva veliko vzdrževanja. Kljub temu moramo redno očistiti filtre, serviser pa naj enkrat na leto opravi servis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kot vsak gospodinjski aparat tudi klimatsko napravo vzdržujemo, da na dolgi rok pravilno deluje in ne ogroža zdravja - ne glede na to, ali jo uporabljamo za hlajenja ali ogrevanje. Deloma se vzdrževanja lahko lotimo sami, za ostalo pa poskrbi serviser. Sami lahko očistimo filtre, skozi katere potuje zrak. Pri tem opravilu se seveda držimo navodil. Klemen Črep iz podjetja Gorenje pravi, da se na filtrih zbirajo vse nečistoče iz okolice. Če filtra ne čistimo redno, zmanjšamo učinkovitost klimatske naprave, saj je pri zamazanem filtru omejen, v skrajnem primeru preprečen pretok zraka. Poleg tega s čiščenjem preprečujemo, da bi se zamašil toplotni izmenjevalec. Boris Gojkošek iz podjetja Seltron še opozori, da zamašeni filtri povečajo porabo energije za pet do petnajst odstotkov. Poleg tega so glavni krivci za slabše delovanje in neprijetne vonjave. "Ob redni uporabi klimatske naprave filtre čistimo enkrat tedensko ali vsaj vsakih 14 dni," pa še poudari Črep.

Speremo pod mlačno vodo

Boštjan Štruc iz podjetja Petrol dodaja, da čistočo filtrov vzdržujemo tako, da jih speremo pod mlačno vodo (filtri se nahajajo v sprednjem del klime, do njih pa dostopamo tako, da odpremo njena vratca navzgor). Če je potrebno, lahko uporabimo tudi blago sredstvo proti razmaščevanju. Sogovornik odsvetuje uporabo agresivnih čistil in grobih predmetov, saj lahko s tem poškodujemo filtre. Po čiščenju filtre posušimo in jih vstavimo nazaj v klimo. Filtre čistimo po potrebi, saj je količina umazanije odvisna od prostora in količine uporabe klime. Po potrebi tudi obrišemo zunanjo stran klime (notranje enote), še posebej zgornji del, kjer potuje zrak. Ob tem Miha Glavič iz podjetja E2E pripominja, da imajo boljše klimatske naprave tudi filtre, ki se menjujejo, menjave pa se lahko lotimo sami.

Serviser naj napravo pregleda enkrat na leto. Še najbolje pred sezono, ki nastopi običajno pred začetkom poletja, saj je takrat čakalna doba najkrajša.
Shutterstock

Obisk serviserja enkrat na leto

Poleg tega, da sami čistimo filtre, naj napravo temeljito pregleda pooblaščeni serviser. Kaj pa naj serviser vzame pod drobnogled, pojasni Igor Motaln iz podjetja Termo Shop. Kot pravi, naj pregleda delovanja funkcij naprave, po potrebi očisti izmenjevalce notranje in zunanje enote, zbirno posodo ter odtočno cevko.

Po potrebi obrišemo zunanjo stran notranje enote, še posebej zgornji del, kjer potuje zrak.
Shutterstock
Filtre čistimo po potrebi, saj je količina umazanije odvisna od prostora in količine uporabe klime.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta