MOS 13. septembra odpira vrata. Tokrat bo v znamenju trajnosti in zelenega prehoda

J. M.
12.09.2023 06:00

Največji in najbolj tradicionalni sejem v knežjem mestu bo pester in slavnosten, saj tokrat praznuje že 55 let. Obiskovalci boste v času MOS-a deležni tudi sejemskih popustov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjski Sejem

Mednarodni obrtni sejem (MOS), ki bo potekal od 13. do 17. septembra na Celjskem sejmu, je vodilna poslovno-sejemska prireditev v Sloveniji in širše, ki se ponaša z izjemno tradicijo in trajnostno usmeritvijo.

Letošnji MOS bo še posebej zanimiv, saj praznuje 55 let, zato bo sejem še bolj raznolik in slovesen. Razstavljavci bodo predstavili svoje najnovejše izdelke, organizatorji Celjskega sejma pa bodo posvečali posebno pozornost izobraževalnim vsebinam in spremljajočim dogodkom, ki bodo popestrili dogajanje na MOS-u. Tradicionalno sejem zajema pet različnih segmentov: MOS Dom, MOS Tehnika Energetika, MOS Turizem, MOS B2B in MOS Plus. Tako bo na enem mestu zbrana ponudba za dom, gradnjo, prosti čas in zdravo hrano, predstavila se bo slovenska modna industrija, poskrbljeno bo tudi za razvedrilo in zabavo.

Andrej Petelinšek

Vse za gradnjo in dom

Vsak, ki je kdaj gradil ali prenavljal, ve, da je pridobivanje informacij o različnih gradbenih in stanovanjskih rešitvah, ki so na voljo na tržišču, običajno dolgotrajen proces. Ta postopek lahko bistveno skrajšate tako, da obiščete MOS Dom, ki ponuja širok spekter gradbenih in stanovanjskih rešitev. Gre za odlično priložnost, zlasti za tiste, ki načrtujete gradnjo ali prenovo hiše ali stanovanja.

Na MOS-u se bodo predstavili ponudniki montažnih hiš. Na sejmu bo tudi bogata izbira gradbenega materiala za vaše projekte. Našli boste široko paleto fasadnih materialov za izboljšanje videza vaše stavbe. Sejem je tudi odlična priložnost za spoznavanje inovativnih rešitev v suhi gradnji. Stavbno pohištvo, vključno z okni in vrati, je na voljo v različnih izvedbah in materialih. Na MOS-u boste lahko pregledali ponudbo sanitarne in strojne inštalacije ali poiskali kakovostno keramiko in kopalniško ter drugo opremo in pohištvo za dom. Izbrali boste lahko talne in stenske obloge ter parket, ki se najbolje ujemajo z vašim notranjim dizajnom.

Tudi ogrevanje, hlajenje in prezračevanje so pomembni elementi vsakega doma, ki jih lahko raziskujete na sejmu. Na voljo bodo tudi rešitve za fotovoltaiko in hranilnike energije, ki vam pomagajo pri trajnostni oskrbi z električno energijo.

Na MOS-u boste našli tudi rešitve za zunanjo ureditev, ki vključujejo vrtno pohištvo, rastline in dekoracijo za okolico vašega doma.

Z zaupanja vrednimi proizvajalci gradbenih materialov se na sejmu lahko dogovorite za dobre cene, hkrati pa njihovo ponudbo tam tudi primerjate.

Celjski Sejem

Obrtniki in spoznavanje poklicev

Vsako leto namenijo obiskovalci ogromno zanimanja Ulici obrti in rokodelskih delavnic. Velik poudarek bo na promociji različnih poklicev, zato vabijo osnovnošolce in srednješolce, ki se odločajo o svoji nadaljnji poklicni karieri. Na enem mestu bo mogoče spoznati različne poklice, praktične prikaze in svetovalce.

Na sejmu se predstavlja tudi Evropska komisija, ki bo predstavljala Evropsko leto spretnosti.

V luči pomanjkanja kadra bo tudi letos osrednja aktivnost na MOS-u t. i. ulica obrti, na kateri bomo mladim predstavili kar 15 obrtnih poklicev, največ doslej.
Foto: Celjski Sejem

Spremljajoče prireditve

Prvi dan sejma bo potekala prireditev na temo energetike Evropska direktiva o fotovoltaiki na javnih stavbah, ki ga prirejata Združenje slovenske fotovaltaične industrije in Regionalne razvojne agencije.

Drugi dan sejma bo v prostorih Kongresnega centra Celje potekalo mednarodno poslovno srečanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija.

Tretji dan bo na vrsti Dan gospodarske diplomacije.

Stičišče gospodarstva in znanosti

MOS prav tako predstavlja odličen vezni element med gospodarstvom in znanostjo. Ogledali si boste lahko visokotehnološke inovacije, nove tehnologije in primere dobrih praks sodelovanja v znanosti in gospodarstvu. V okviru Stičišč znanosti in gospodarstva bodo svoje dosežke predstavili inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Inovacije so usmerjene na področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, bionike, IKT, nanotehnologij, biotehnologij, vesoljskih tehnologij in drugih področij. Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti tudi mlade raziskovalce. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in perspektivni izobraževalni programi.

Letošnja zanimivost bo predstavitev bionike s projektom tehnološke virtualizacije bionske glave. Projekt bo prikazal številne stimulatorje in različne vsadke, ki jih sodobna medicina uporablja za zdravljenje hudih nevroloških bolezni in diagnostiko.

Strokovnjaki FERI Univerze v Mariboru pa bodo predstavili bionskega človeka v virtualnem okolju, lahko boste videli optične in fotonske inovacije ter način dekodiranja možganskih signalov po možganski kapi. Predstavili bodo tudi trende razvoja na področju umetne inteligence.

Kemijski inštitut se bo predstavil s tremi sklopi oziroma izumi, in sicer z Zeleno sintetsko platformo za pripravo različnih ksantofilnih estrov (dr. Alen Albreht, D04), s Formulacijo kanabinoidov in njihovih kislinskih oblik s povečano stabilnostjo in vodotopnostjo (dr. Mitja Križman, D04) in s Kemijsko reciklažo poliuretanskih pen z amini (dr. Ema Žagar, D07).

Stičišče znanosti in gospodarstva že od leta 2016 uspešno vodi Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo RS. Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti mlade raziskovalce. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in perspektivni izobraževalni programi.

Letošnje sejemsko dogajanje bo usmerjeno tudi na področja mikro-, bio- in nanotehnologij, bionike in vesoljskih tehnologij.
Foto: Celjski Sejem


Turizem na MOS-u

V eni od večjih sejemskih dvoran bo predstavljena obširna ponudba turističnih destinacij iz vse Slovenije. Predstavljale se bodo butične lokacije, kmetije in ponudniki domače hrane. Tako ne bo manjkalo številnih degustacij in spoznavanja slovenskih kulinaričnih posebnosti po pokrajinah.

Podrobneje se boste seznanili s pohodništvom, kolesarjenjem, zimskimi, vodnimi in adrenalinskimi doživetji, spoznali boste tudi nove možnosti za team buildinge. Predstavili se bodo razstavljavci velnes in zdraviliškega turizma, kongresnega, kulturnega in dentalnega turizma. Prav tako bodo prisotni razstavljavci s področja kampinga in karavaninga z avtodomi in opremo.

Andrej Petelinšek

Zdravje

Nedvomno bo vse obiskovalce zanimal raznolik program zdravega načina življenja. Tako boste na MOS-u lahko spoznali uporabo defibrilatorja in oživljanje, lahko si boste dali izmeriti sladkor v krvi ali krvni tlak, vprašanja boste lahko zastavljali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Digitalizacija in ministrstva

Predstavitev digitalizacije bodo organizirali v sklopu segmenta MOS B2B. Letošnji MOS bodo obiskala številna ministrstva, ki bodo obiskovalcem predstavila digitalne storitve javnih ustanov in popolno digitalno preobrazbo, ki bo korenito olajšala naša vsakdanja opravila ob obisku teh ustanov.

Predstavitev bo vključevala tri nosilne segmente:

• Rešitve za digitalizacijo gospodarstva.

• Rešitve za digitalizacijo izobraževanja in za dvig digitalnih kompetenc vseh sodelujočih v procesih izobraževanja.

• Rešitve za digitalizacijo javne uprave in za dvig digitalnih kompetenc celotnega prebivalstva.

Zakaj na MOS

Spoznali boste okoli 1000 razstavljavcev, opravili boste odlične sejemske nakupe in se opremili z vsemi informacijami, ki jih ta hip potrebujete.

Lani je več kot 90 odstotkov razstavljavcev svoj nastop na sejmu in odziv obiskovalcev ocenilo kot zelo uspešen. V enako visokem odstotku je sejem izpolnil vsa njihova pričakovanja. Lanski MOS je obiskalo okrog 65.000 ljudi, bodite letos tudi vi med njimi in del nove sejemske dogodivščine, ki si jo boste nedvomno zapomnili.

Andrej Petelinšek




Celjski Sejem
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta