Pleskanje sten: Naj v prostorih zasijejo barve sprememb

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
19.06.2020 02:00

Pobeljene ali skladno prebarvane stene bodo stanovanju vdahnile svežino in prijetno energijo. Če ste radi mojstri v lastnem domu, se boste pleskanja najverjetneje lotili kar sami. Pa veste, kako ravnati, če se stene luščijo in jih kazijo madeži?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če se vam zdi, da je vaš dom treba prepleskati, je zdaj pravi čas za to. Idealna temperatura za pleskanje notranjih sten je od 15 do 25 °C, zračna vlaga pa okoli 40 do 70 %, pojasnjujejo strokovnjaki iz Heliosa. In kateri so tipični znaki, ali je stene treba le malo osvežiti ali konkretneje obdelati? Madeži, razpoke, odstopajoča barva, počrneli vogali, posebno na stropu, so estetske pomanjkljivosti, ki jih lahko hitro in učinkovito odpravimo tudi sami. Pri tem je dobro upoštevati nekaj namigov profesionalcev.

Priprava površin

Preden se lotimo pleskanja, je treba strop in stene ustrezno pripraviti, da se bo nova barva dobro prijela. Kjer barvni nanos poka in se stena lušči, se je morda pojavila vlaga ali pa podlaga pred pleskanjem ni bila dobro pripravljena, razlaga Cvetko Vegan, lastnik slikopleskarstva in fasaderstva iz Miklavža na Dravskem polju. "Če se na primer izravnalna masa oziroma kit pred pleskanjem ni do konca posušil, barva nima dobrega oprijema in začne odstopati. Luščiti se začne tudi, če je na stropu in steni že preveč nanosov. Ni pravila, kje se bodo najprej pojavile razpoke," pojasnjuje sogovornik. Pred vsakim drugim ali tretjim pleskanjem, odvisno od stanja sten, je zato staro barvo treba odstraniti. Mojstri za brušenje uporabljajo električno napravo, imenovano žirafa, s katero odstranijo čim več stare barve. "Zbrušeno steno premažemo z emulzijo, da izboljšamo oprijem, nato pa dvakrat prebarvamo z novo barvo," opisuje Vegan.

S prebarvanimi stenami hitro in preprosto spremenite videz doma in ga osvežite. Če izberete prijeten odtenek, boste tudi sebi zagotovili boljše počutje.
Levis

So v stanovanju kadilci?

Včasih so stene bolj dotrajane zaradi značilnosti gradnje ali zaradi življenjskega sloga stanovalcev. "Če se je v prostoru kadilo, je treba stene zbrusiti, premazati z emulzijo in prebarvati z antinikotinsko barvo na oljni ali vodni osnovi," pojasnjuje sogovornik. "S tem izoliramo nikotin, zaradi katerega stene porumenijo. Če bi pleskali z navadno barvo, bi rumeni madeži ostali vidni. Mastni madeži se izolirajo s hitro sušečo oljno barvo, čez katero lahko nanesemo navadno barvo. Kadar so na stenah madeži zaradi vlage ali plesni, se mora prostor najprej posušiti. Steno zbrusimo do zdravega ometa, zakitamo s termokitom in prebarvamo s termobarvo. Ta nanosa preprečita izmenjavo hladnega in toplega zraka, zato ne nastane toplotni most," razlaga postopek Vegan. Kadar je namreč stena zunaj mrzla, v prostoru pa kurimo, se lahko v vogalu naredi kondenz, ki sčasoma povzroči plesen. "Termokit in termobarva sta na otip vedno topla, zato kondenz ne nastaja in na steni ni plesni," dodaja sogovornik.

Če se barva lušči

Včasih se barva ne lušči, a je njen oprijem tako slab oziroma je iz takega materiala (apneni belež), da je zelo zmočljiva in bi se pri nanašanju novega sloja sproti prijemala valjčka, pa pojasnijo v Heliosu. "Takrat je barvo treba namočiti in v celoti postrgati. Ali to naredimo strojno ali ročno, je odvisno od velikosti površine in kakovosti starega premaza. Manjše kose filma, ki se luščijo, lahko mehansko odstranimo ročno z lopatico, brušenjem ali strojem za brušenje betona z diamantno glavo. Če je treba odstraniti celoten stari premaz, je strojno hitreje," svetujejo strokovnjaki. Po brušenju je dobro neravnine na steni sanirati in izenačiti vpojnost zidu, svetuje Zvonko Gradišnik iz podjetja Grama. Impregnacija se uporablja za okrepitev različnih substratov in za izenačitev absorpcije. "Hkrati povečuje oprijem premazov, tako da bo nova barva bolje in bolj enakomerno prekrila površino. S tem se zmanjša tudi količina barve, ki jo potrebujete," dodaja Gradišnik.

Pred nanašanjem barve neravne površine zapolnite z izravnalno maso. Ko se plast posuši, jo obrusite, razprašite in šele potem prebarvajte stene.
Shutterstock

Prvi nanos, nato še drugi

Novo barvo običajno nanesemo v dveh slojih. Pred uporabo je treba barvo temeljito premešati in za prvi premaz po potrebi razredčiti. "Barvamo brez prekinitev, v smeri, kamor pada svetloba," svetuje Zvonko Gradišnik. Če začnemo pri steni z okni in se premikamo proč od virov svetlobe, namreč bolje vidimo napake na stropu, pojasni. Ko končamo barvanje, odpremo okna in pustimo, da se vsak sloj dobro posuši. Barva je v idealnih razmerah popolnoma suha in primerna za nanos drugega sloja v štirih do šestih urah, pravijo v Heliosu. Popolnoma utrjen pa je premaz po sedmih do desetih dneh, kar je pomembno predvsem za pralne zidne barve razreda 1, 2 ali 3, saj je šele po tem času premaz dovolj utrjen za mokro čiščenje.

Ste vedeli, da je s pleskanjem dobro začeti bliže oknom? To pa zato, ker boste s premikanjem od vira svetlobe bolje videli napake na stropu ali stenah.
Levis
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta