Poskrbite za zimzeleni ponos svojega doma

Številni imajo na domačem vrtu živo mejo iz iglavcev ali pa posamezne iglavce, ki so del okrasne zasaditve. Ker so zimzelene rastline, je potrebno za njih skrbeti celo leto s pravilnim in rednim dodajanjem hranil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Sajenje nove žive meje

Čas za sajenje nove žive meje z iglavci je pomlad ali zgodnja jesen. Sadimo lahko vlončene sadike ali tiste z golimi koreninami. Pri slednjih je pomembno, da ji temeljito pregledamo, da so korenine zdrave in cele. Pri vlončenih pa pazimo, da jih posadimo tako globoko, kot so rasle v loncu, ne globje. Ker iglavcem prija rahlo kisla zemlja, pri izkopavanju sadilnih jam, dodamo en del (do 1/3) kisle zemlje Rasti Zemlja za ameriške borovnice. To je še bolj pomembno pri težki, glineni zemlji. Za iglavce bodo bolj primerna odcedna tla, saj zadrževanje vode hitro vodi v težave z glivičnimi boleznimi.

Če imamo večje sadike, okoli 30 cm višine, potem razrahljamo zemljo v širini 3 lončkov in globini 2 lončkov. V zemljo okoli sadike vmešamo gnojilo Rasti Magnezij. Mlade rastline pri transportu in sajenju doživijo šok. Da ga zmanjšamo in okrepimo rast koreninskega sistema rastline, jih po sajenju zalijemo z raztopino rdečih morskih alg Rasti Algo – Plasmin in simbiotskih bakterij Rasti P. To ponovimo vsaj 3x tekom leta.

Pogoste težave

Rjavenje posameznih delov rastline ima lahko več vzrokov. Najbolj pogost vzrok je dejansko najbolj enostaven za preprečiti oziroma popraviti. Gre za pomanjkanje magnenzija. Ta je namreč gradnik klorofila, ki je odgovoren za fotosintezo in zeleno barvo. Pomanjkanje se izrazi kot sušenje in odpadanje iglic po celotni rastlini. Zato je zelo pomembno redno dogonojevanje s kristalnim gnojilom Rasti Magnezij.

Arhiv Naročnika

Ko rjavijo posamezne veje in na njih opazimo fino pajčevino, gre za pršice. Potrebno bo škropljenje z registriranim pripravkom.

Ko se posušijo celotne rastline, je potreben temeljit pregled. Če najdemo na deblu in vejah luknjice, je težavo povzročila ličinka hrošča južnega brinovega krasnika. Ta ličinka tako kot lubadar uničuje tkivo pod lubjem in povzroča sušenje celotne rastline. Rešitev je le izrezovanje posameznih vej, na katerih smo opazili sušenje. Vejo sežgemo, da uničimo ličinko.

Pravilno gnojenje

Večinoma sadimo »ciprese«, a gre predvsem za kleke in tuje. To so pokončni iglavci, ki so odlična izbira za živo mejo. So enostavni za obrezovanje in vzdrževanje piramidalne oblike. A te zimzelene rastline potrebujejo redno in celoletno oskrbo. V to spada poleg razi tudi redno namakanje in gnojenje. V ročih poletnih mesecih, če seveda ni padavin, iglavce redno namakamo. Če je možno z deževnico, ne z vodo iz vodovoda. Zelo pogosto imamo tudi suhe in relativno tople zime. Takrat jih tudi zalivamo oziroma namakamo. Zelo pomembno je redno dognojevanje s kristalnim gnojilom Rasti Magnezij. Gnojilo enostavno potresemo okoli rastlin ter jih temeljito zalijemo ali to naredimo pred dežjem. Ker je gnojilo hitro topno, ga lahko raztopimo v zalivalki in vse zalijemo. Lahko pa ga uporabljamo tudi za škropljenje – foliarno dognojevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.