Potrebujete več sob v hiši? Izkoristite prostor na podstrešju, a ne pozabite na ustrezno izolacijo

30.07.2024 06:00

Dobra toplotna izolacija pozimi zadržuje toploto v prostoru in s tem zniža stroške ogrevanja, poleti pa vročini preprečuje vdor v notranjost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na podstrešju lahko pridobimo dodaten prostor v hiši.
Shutterstock

V strnjenih naseljih, kjer so parcele omejene, lahko bivalni prostor pridobivamo zgolj v višino. Tega se dobro zavedajo v velemestih, zato so hiše v njih že od nekdaj ozke in visoke, vse do višine stolpnic in nebotičnikov. Vendar lahko tudi v družinski hiši izkoristimo prostor pod streho ali ga celo razširimo. S tem pridobimo dodatno sobo za domačo pisarno, igralnico za otroke ali prostor za sproščanje. Odmaknjen predel hiše je naravnost idealen za to, da ga razširimo po svojih željah in potrebah, če le s tem ne motimo sosedov ali jim jemljemo svetlobe.

Vsekakor moramo za podstrešje izbrati ustrezno toplotno izolacijo, ki izpolnjuje dve osnovni zahtevi: pozimi mora zadržati čim več toplote v prostoru, da ne povečujemo po nepotrebnem stroškov ogrevanja, poleti pa mora vročini preprečevati vstop v hišo. Z dobro izoliranim podstrešjem pa navsezadnje dosežemo bivalno udobje v vsej hiši.  

Podstrešna soba je idealna za domačo pisarno.
Shutterstock

Ne glede na to, ali se lotimo prenove starega ostrešja ali gradimo na novo, je po mnenju strokovnjakov za strehe smiselno vgraditi izolacijo med špirovci. Izberemo lahko gostejšo izolacijo z večjo toplotno kapaciteto, na primer iz kamene volne, lesne volne ali celuloze, saj bo taka izolacija bolj učinkovito zadržala vročino na zunanji strani, obenem pa jo lažje namestimo med špirovce. Hkrati pri izbiri izolacije upoštevamo tudi načela trajnostne gradnje in izberemo material, ki ne obremenjuje okolja, saj ga je mogoče reciklirati. Za dobro izolacijo strehe je potrebna debelejša izolacija, kot je višina špirovcev, zato moramo drugi sloj izolacije namestiti še pod špirovce. Paziti pa moramo, da s pretežko izolacijo ne porušimo statike v obstoječi hiši.

Učinkovita toplotna izolacija je na primer kamena volna.
Shutterstock

Z dobro izolacijo bomo prihranili pri stroških ogrevanja, obenem pa bomo dosegli tudi večje bivalno udobje na podstrešju, saj dovolj debela izolacija deluje tudi kot dušilec zvokov. Z dodatnim prostorom pa se ne poveča le vrednost nepremičnine, temveč tudi kakovost bivanja v njej. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta