Pregled ravne strehe: Proti koncu jeseni, a vsekakor pred prvim snegom

Tina Recek Tina Recek
22.09.2019 01:29

Sami lahko odstranimo listje s strehe, poškodbe ali dotrajane elemente pa naj pregleda strokovnjak in tudi ustrezno ukrepa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čeprav nas še grejejo poletni žarki, so vestni gospodarji z mislimi že pri bližajoči zimi. In kot taki pod lupo vzamejo ravno streho, če ta krasi njihov objekt. Primož Mubi iz podjetja Sika svetuje, da se ravna streha letno pregleda in očisti. Pregled pa naj se opravi proti koncu jeseni, vsekakor preden zapade prvi sneg.

Proč z listjem in ostalo nesnago

Primož Bernard iz podjetja Knauf Insulation oriše, kaj lahko sami storimo pri pregledu ravne strehe. V prvi vrsti pravi, naj jo vizualno pregledamo. Nato s strehe očistimo listje in ostalo nevezano nesnago. Poleg tega očistimo odtoke in pregledamo, če je na vodotesni foliji kakšna mehanska poškodba. Če jo opazimo in če je manjša, jo lahko s pomočjo strokovnjaka po njegovih besedah brez težav saniramo, saj je krpanje vodotesne folije relativno enostaven postopek.

Še pred zimo strokovnjaki priporočajo pregled vseh robov na ravni strehi, kjer lahko pride do zamakanja zaradi pomanjkljivega tesnjenja.
Shutterstock

Ko je material dotrajan

Da je tako kot vsaka streha oz. material lahko tudi strešna folija dotrajana do te mere, da jo je treba v celoti zamenjati ali preplastiti, še opozori Bernard in dodaja, da je to kompleksnejši in dražji postopek, ki običajno privede še do zamenjave ali vsaj nadgradnje toplotne izolacije in parne zapore. Vsa ta popravila so v domeni strokovnjaka. "Veliko zatesnjenih ravnih streh je namreč narejenih z neustreznimi ali slabo vgrajenimi parnimi zaporami. Sestave so zato lahko vlažne in se praktično nikoli ne posušijo. Zato je nujno kvalitetno izvajati ustrezne parne zapore in zapirati suhe sestave, ne glede na tip izolacijskega materiala. Ob tem pa po možnosti uporabiti kvalitetne strešne folije, vgrajene na strokovni način," še pove Primož Bernard.

Zastajanje meteornih vod ni le neprijetno, temveč lahko dejansko trajno poškoduje tako zunanje kot notranje sloje ravne strehe.
Shutterstock

Radikalni ukrep

Preden se strokovnjak loti reševanja napak ali poškodb, mora vedeti, ali je sestava ravne strehe v osnovi pravilna in suha. Če je, lahko kakršnekoli napake uspešno rešimo na mestu napake. Sogovornik Bernard ob tem dodaja, da je treba ukrepati radikalno in zamenjati kompletne sestave problematičnih delov, če imamo streho napačno izvedeno ali če je zaradi poškodbe polna vode. V nasprotnem ravna streha nikoli ne bo v polni meri služila svojemu namenu in se bodo težave ponavljale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta