Prenova kopalnice: Viseče pohištvo, večje ploščice in elegantni radiator

Tina Recek Tina Recek
08.02.2019 02:00

Prenova kopalnice je dolgoročna naložba, zlasti danes, ko ni samo prostor za higieno, ampak tudi kotiček za razvajanje telesa in duha. Če želimo biti v trendu, naj zasije v beli barvi, bolj drzni pa si bodo omislili videz staranega železa v zlati barvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MCK

Trendi opremljanja prostorov se spreminjajo in pri tem kopalnica ni izjema. Vsake toliko časa se bodisi naveličamo keramike in kopalniškega pohištva in ju zamenjamo z novimi, modernimi kosi - bodisi se za ta korak odločimo zaradi dotrajanosti kopalniške opreme.

Žebljico na glavico v kopalnici boste zadeli z izborom porcelanaste keramike, ki daje videz staranega železa. Lahko si jo omislite v zlati ali srebrni barvi.
Keramin

Stoječi ven, viseči noter

Pri kopalniškem pohištvu trenutno skoraj več ne opazimo elementov, ki bi bili stoječi, še pove Fartek. Po njegovih besedah je na izbiro kar 95 odstotkov kopalniške opreme z visečimi elementi. Taka oprema pa omogoča lažje čiščenja tal. A brez skrbi, vedno je mogoče dodati nogice. In kam bo šel trend kopalniškega pohištva? Po njegovih besedah v modularnost. Stranka bo izbrala širino umivalnika do 200 centimetrov, želeno barvo, pod njim še dodatne omarice, ki pa so pravzaprav klop.

Večje ploščice, manj fug, manj fugirne mase

V kopalnici kot talna in stenska obloga še vedno prevladuje keramika. Sogovorniki iz Trgovine Keramin razlagajo, do so v trendu večji formati keramičnih ploščic, ki prostor vizualno povečajo. Manj fug pa pomeni tudi manjšo porabo fugirne mase. Brez zadržkov lahko velike ploščice kombiniramo z manjšimi in na ta način manjši format pride bolj do izraza in izpade kot dekoracija.

Urban videz kopalnice

Danes je v trendu keramika z videzom betona, s katerim lahko poudarimo določen element, na primer steno ali pa kar celotni prostor. Tovrstna keramika ambientu prida urban, modern videz in hkrati svežino. Sogovorniki iz omenjene trgovine izpostavijo, da je priljubljen še obrabljeni videz ploščic. Tega najpogosteje zasledimo pri imitaciji lesa. Prav tako je v trendu keramika z videzom žganega lesa, kamna ali opeke. Velikokrat ploščice z videzom opeke uporabimo za dekoracijo kar namesto naravnega kamna, saj je njihovo vzdrževanje veliko lažje.

S sodobnim sistemom za talno ogrevanje in hlajenje lahko prihranite okoli deset odstokov letnih stroškov v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem.
Geberit

Radiator kot umetniško delo

V kopalnici je tudi radiator pomemben del opreme. V podjetju Varis se zavzemajo, da je ta kot umetnina. Po besedah Sabine Sobočan iz omenjenega podjetja so v modi različne barve radiatorja. Klasično belo oziroma krem barvo so zamenjali drznejši odtenki. Tako lahko izbiramo med neklasičnimi živimi barvami, npr. rdeči, rjavi, modri … Tudi oblike niso več tradicionalne. Kopalniški radiatorji so razgibani, umetniški in obenem funkcionalni. Lahko so tanki, debelejši, nežnih linij ali zelo izstopajoči. Na primer model Memory, ki spominja na pametne telefone. Lahko izberemo tudi najtanjši radiator, imenovan Flat. Gre za estetsko oblikovan in funkcionalen radiator, ki v različnih barvnih kombinacijah postane prav tako pravo umetniško delo. Radiator pa lahko postavimo vertikalno ali horizontalno.

Eleganten radiator kot umetniško delo na steni. Pogled nanj bo marsikoga spomnil na mobilni telefon.
Varis

Bosim nogam ustrezajo topla tla

Nemalokrat se pri prenovi kopalnice odločimo za vgradnjo sistema talnega ogrevanja, v kolikor si ga še nismo omislili. Arnold Mažgon iz podjetja Geberit razlaga, da ogrevanje v prostoru ustvarja pravo temperaturno udobje. Ker smo v kopalnici mnogokrat bosi, je zato za ta prostor verjetno najprimernejši način ogrevanja. Po njegovih besedah v zadnjem času se na tem področju izpopolnjujejo predvsem regulacijske enote in nadzorni sistemi, ki s svojo programsko opremo omogočajo tudi daljinsko regulacijo ter nadzor prek pametnih telefonov.

Vse bolj priljubljeni so tako imenovani nasadni, "skledasti" umivalniki, vgrajeni na kopalniških omaricah.
Shutterstock

Napoveduje vreme

Za reguliranje talnega ogrevanje poskrbijo sobne enote. Mažgon izpostavi, da je Geberitova enota RCD1 osnovni model, ki omogoča samo nastavljanje želenih temperatur. RCD2 je premium model, ki omogoča tudi izbiro uporabniških funkcij, kot so Počitnice, Party, Eco ter Vklop/Izklop. Vse sobne enote merijo poleg temperature še vlago zraka v prostoru, osvetlitev prostora in zračni tlak ter s pomočjo slednjega napovedujejo vreme. Prav tako imajo vse sobne enote pregleden zaslon z možnostjo nastavljanja osvetlitve, kar je uporabno predvsem v prostorih brez ali z minimalno osvetlitvijo.

Zmagovalna kombinacija v prostorni kopalnici je širok umivalnik, pod njim pa dodatne omarice, ki so pravzaprav klop. Kot nalašč za sproščanje.
MCK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta