S pametnim ogrevalnim sistemom do manjše porabe

Tina Recek Tina Recek
08.03.2019 01:44

Preko pametnega telefona lahko spremenimo temperaturo v prostoru oziroma po potrebi sistem ogrevanja izklopimo ali vklopimo. Upravljanje na daljavo je še posebno pomembno za servisno dejavnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z njegovo pomočjo se zmanjša poraba energije za ogrevanje v prostoru, dodatna odlika regulatorja IR-SUN pa je, da je njegova uporaba preprosta. Že z enim pritiskom na zaslon boste hitro in enostavno dostopali do naprednih funkcij ogrevanja ali preverili, koliko energije ste namenili ogrevanju vašega prostora.
Ekosen

Ob pravem času in s pravo močjo - tako lahko na kratko opišemo delovanje pametnega ogrevalnega sistema. Tak sistem namreč poskrbi za učinkovito in udobno bivanje, ne glede na to, ali uporabljamo toplotno črpalko, talno ali radiatorsko ogrevanje, IR-panele, sončne kolektorje ali kombinacijo različnih virov ogrevanja. Mitja Hertiš in Anej Mehadžič iz podjetja Seltron poudarjata, da lahko pametni sistem upravljamo na daljavo preko tabličnega računalnika, pametnega telefona ali prenosnega računalnika. V tem primeru praviloma potrebujemo štiri ključne komponente:
- napravo, ki regulira ogrevanje (regulator ogrevalne naprave, vremensko voden regulator ogrevanja, pametni termostat ali pametne termostatske ventile),
- napravo oz. komunikacijski modul, ki skrbi za prenos podatkov med strežnikom (oblakom) in napravo za regulacijo ogrevanja,
- dostop do interneta in brezžični usmerjevalnik, prek katerega se komunikacijski modul poveže v internet,
- računalniški oblak oz. strežnik, ki obdela vse ukaze, ki jih pošlje uporabnik prek aplikacije na telefonu, in podatke, ki jih pošilja pametna naprava za ogrevanje k uporabniku (izmerjene temperature, obvestila itd.).

Kjerkoli in kadarkoli

Preko pametnih naprav lahko spremljamo delovanje sistema in temperature kadarkoli in kjerkoli, tudi če smo v službi ali na počitnicah, zaradi česar se lahko pravočasno odzovemo na posebne dogodke ali morebitne okvare. Kot pravita sogovornika, to prinaša miren spanec.Pri tem dodata, da lahko izberemo tudi možnost serviserske podpore na daljavo. Kar pomeni, da zbrani serviser, ki mu v svoji aplikaciji dodelimo dostop, s posebno zasnovano aplikacijo najprej preveri in potem po potrebi konfigurira celoten ogrevalni sistem prek več kot sto različnih parametrov v regulatorju ogrevanja. Ena glavnih prednosti tovrstnih aplikacij je, da ob potrebi po obisku serviser pride z ustreznimi rezervnimi deli, saj lahko predtem natančno diagnosticira mesto in vzrok težave ob morebitni okvari.

Če želimo nastavljati temperaturo na posameznem radiatorju, moramo v sistem dodati pametne ventile. Ker je vsakemu radiatorskem ventilu priložen komplet nastavkov, ni bojazni, da ne bo ustrezal vašemu radiatorju.
Netatmo

Deluje le, ko je treba

O smiselnosti in prednostih oddaljenega upravljanja toplotne črpalke spregovori Matej Čontala iz podjetja Termo Shop: "Ogrevanje doma in pripravo tople sanitarne vode boste lahko nadzorovali s kateregakoli konca sveta. Če vas dlje časa ni doma, lahko napravo nastavite na počitniško delovanje oziroma izberete tedenski, mesečni ali sezonski časovni program. Kar pomeni, da bo delovala samo takrat, ko bo to nujno. Posledično bo delovanje energetsko bolj učinkovito, poraba pa bo manjša. Prav tako lahko na takšen način spremljate vremenske razmere na območju, kjer je toplotna črpalka montirana - npr. doma - in s pomočjo tega podatka njeno delovanje oziroma temperaturo primerno uravnavate in tako zagotovite, da vam bo ob prihodu domov kar se da prijetno." Po njegovem takšen način upravljanja omogoča monitoring naprave (koliko smo porabili električne energije, koliko je bilo proizvedene toplotne energije). Dodatno imamo možnost vpogleda v zgodovino ogrevanja, opozarja nas na morebitne napake in podobno. Prav tako nam ponuja možnost oddaljene pomoči pri odpravi motenj v delovanju sistema in/ali pomoč pri nastavitvah sistema.

Z upravljanjem na daljavo boste ogrevanje doma in pripravo tople sanitarne vode lahko nadzorovali od koderkoli.
Shutterstock

Ne potrebuje veliko pozornosti

Mario Nikić iz Gorenja opozori, da načeloma ni smiselno vsak dan ali teden spreminjati nastavitve delovanja toplotne črpalke preko denimo pametnih telefonov, ker je učinek sprememb pogosto viden šele čez nekaj ur. Da bi opazili učinek termodinamičnih procesov pri ogrevanju ali hlajenju, je namreč potreben določen čas. Če denimo izključimo funkcijo ogrevanja za nekaj ur, se lahko hiša podhladi in bo potrebno spet nekaj ur delovanja toplotne črpalke pri maksimalni zmogljivosti, da se bo hiša v celoti ogrela. Prihranka v takšnem primeru ni, kajti v osnovi toplotne črpalke glede na povprečne zunanje temperature samodejno prepoznajo letni čas. To pomeni, da avtomatsko preklapljajo med ogrevalnim režimom (zimski čas), režimom mirovanja (prehodna obdobja) in hlajenjem (poletni čas). To pomeni, da nam toplotna črpalka ponudi maksimalno udobje brez tega, da ji namenjamo veliko pozornosti.

Če za več dni znižamo temperaturo

S pomočjo pametnega ogrevanja je poraba lahko precej nižja, kot če za nastavitve poskrbimo sproti na klasičen način. Hertiš in Mehadžič poudarjata, da za to, da bi pri ogrevanju čim več privarčevali, največ naredimo, če imamo dobro izoliran dom, vremensko vodeno regulacijo ogrevanja, ki moč ogrevanja prilagaja glede na zunanjo temperaturo, in če imamo nastavljeno smiselno temperaturo ogrevanja, npr. 21 do 23 stopinj Celzija. Vsaka stopinja več pomeni za okoli šest odstotkov večjo porabo energije. S pogostim spreminjanjem temperature ogrevanja ne bomo privarčevali veliko, saj mora sistem vsakič znova nadomestiti razliko, ko se temperatura spet zviša. Tako sogovorniki iz Seltrona kot iz Gorenja razkrivajo, da lahko dodatno privarčujemo, če nas več dni ni doma in za ta čas znižamo želeno temperaturo ogrevanja.

Z ogrevalnim sistemom, ki je povezan s pametno aplikacijo, lahko spreminjamo želene temperature za vsako ogrevalno področje posebej, nastavljamo časovne programe in smo nenehno obveščeni o delovanju sistema.
Shutterstock

Kaj nas čaka v prihodnosti

Ker razvoj tehnologije ne pozna meja, nas je zanimalo, kam bo šel na področju pametnega ogrevanja. Čontala odvrne, da v smeri pametnih domov - povezovanja električnih naprav v domu, recimo upravljanje ogrevanja, senčil, prezračevanja bo postalo avtomatsko. Vsekakor bo avtomatizacija nekakšna dodana vrednost za kupca, saj se pomikamo k temu, da bo sistem sam prepoznal navade uporabnikov in se bo samodejno prilagajal ter tako zagotavljal največje možno udobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta