S stikali obogatimo in poživimo ambient

Tina Recek Tina Recek
02.07.2019 11:23

Že dolgo časa niso več na voljo zgolj bela stikala iz plastike, na katerih se pozna vsak prstni odtis. Danes lahko po svojem okusu izberemo stikalo, ki bo krasilo dom in mu dalo piko na i. Lahko je v elegantni črni barvi z motivom, ki je prav tako po našem izboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
elan

Vse bolj pomemben dekorativen element v načrtovanju prostora postajajo stikala. Nekoč smo jih lahko kupili le v beli barvi, danes izbiramo med pestro barvno paleto. A ni pomembno samo, da so lična, ampak tudi, da so tiha, iz kakovostnega materiala in da jih lahko prilagodimo po svojem okusu in ambientu. Vse to in še več so sodobna, trendovska stikala, ki jih odlikuje dovršen dizajn, s katerim enostavno obogatimo in poživimo svoje bivalne prostore.

Okvir, okrašen z grafiko

V podjetju TEM razlagajo, da so na trgu stikala iz najrazličnejših materialov, vzorcev in oblik. Izbiramo lahko med linijami stikal iz lesenih materialov, in sicer imamo na izbiro les bambusa, oreha, javorja in wenge, ki vse po vrsti odlikuje toplina. Prav tako so na voljo okvirji iz plastike, kovine in stekla. Slednja sta sicer hladna in plemenita materiala, a v svojih številnih različicah prostoru vdahneta sodobno noto. Pestra izbira vlada tudi med barvami okvirjev, ki so lahko okrašeni s poljubno grafiko in vzorci. Pri tem resnično ni omejitev, saj so na voljo okvirji v črni, zlati, srebrni, sinje modri barvi in drugih. Pri obliki pa izbiramo med čistimi, ravnimi linijami in med zaobljenimi.

Ko se prstni odtisi ne poznajo

Trendovska stikala imajo tudi različne površine iz naravnih materialov, kot so rahlo matirano steklo, lesena struktura in kovinski videz z mat učinkom, na katerih se sledi prstov ne poznajo, še izpostavijo sogovorniki iz omenjenega podjetja in dodajo, da so nekatere površine stikal (in tudi vtičnic) visokega sijaja, na katerem se prstni odtisi sicer poznajo, vendar si mnogi uporabniki zaželijo prav takšnih površin. Do izraza pride predvsem kombinacija različnih površin, na primer mat stikala z dekorativnim okvirjem visokega sijaja ali obratno. Sodobna stikala odlikujejo še večja UV-zaščita.

Z zatemnitvenim stikalom bomo zatemnili intimni prostor ne glede na tip sijalke in žarnice. Z njegovo pomočjo bomo vnesli pridih romantike.
Mobilne hišice Adria Mobil

Za kleti in terase

Tega, da ne bi za vsak ambient našli želenega dizajnerskega stikala, nam ni treba skrbeti. Kot dodajajo sogovorniki, so na voljo tudi stikala za vlažne, umazane in prašne prostore: delavnice, kleti, pokrite terase. Zanje so značilni stikala in vtičnice z nadometnim ohišjem, ki so popolnoma zaprti. Na voljo so tudi posebni seti stikal z različno IP-zaščito. Tako lahko stikala brezskrbno uporabljamo, saj so zaščitena pred neželenimi mehanskimi in kemijskimi poškodbami ter drugimi vplivi.

Črna eleganca je večna. Z njo ne zgrešimo v domačih intimnih prostorih, kakor tudi ne v hotelskih sobanah.
Sava Hotels & Resorts Bled

Podometna in nadometna vgradnja

Stikala lahko vgradimo podometno ali nadometno. Sogovorniki svetujejo, da se zaradi funkcionalnosti in enotnega dizajna odločimo za sistem, ki omogoča oba načina vgradnje. Eden takšnih je poseben modularni sistem, ki ponuja celovite in univerzalne rešitve za okrogle in pravokotne doze, nadometna ohišja, parapetne kanale, talne doze, razdelilne omarice ter z različnimi antibakterijskimi in IP-zaščitami. Tako lahko zelo enostavno in hitro vgradimo modularne elemente na različne načine z enotnim dizajnom. Ta sistem je primeren za stanovanja in bivalne objekte, medtem ko so za pisarniške prostore bolj priljubljeni aluminijasti parapetni kanali in talne doze v kombinaciji z modularnimi elementi.

Brez dotika prižgemo in ugasnemo luč

Vse pestrejša pa ni le ponudba materialov in oblik stikal, ampak tudi na način, kako jih "aktiviramo". Na voljo je brezdotično stikalo, s katerim enostavno prižgemo ali ugasnemo luč brez dotika. Le en preprost gib pred stikalom, podoben zamahu, omogoča vklop ali izklop vseh vrst luči. Polne, umazane ali mokre roke tako niso več ovira, da luč prižgemo ali ugasnemo. Z brezdotičnim stikalom se lahko prepustimo udobju doma in uživamo ob modernem dizajnu steklenega stikala. Na voljo je tudi tako imenovano zatemnitveno stikalo, s katerim zatemnimo prostor ne glede na tip sijalke in žarnice. Z njegovo pomočjo v ambient vnašamo pridih romantike s pridušeno svetlobo. Navsezadnje z njim tudi privarčujemo električno energijo.
"Z izbiro dizajnerskih stikal, ki so hkrati mehka in ne preglasna, a kljub temu še vedno kvalitetna, ne bomo prav nič zgrešili. Nad njimi ne bomo navdušeni samo mi, ampak tudi obiskovalci," zaključijo sogovorniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta