S toplotno črpalko v 15 letih prihranimo za en avto

Sanja Verovnik
17.12.2020 00:29
So varčne, okolju prijazne, enostavne za uporabo in praktično ne potrebujejo vzdrževanja, zato se ljudje za toplotne črpalke odločajo tako v novogradnjah kot pri prenovi ogrevalnega sistema.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epr/bwp

Velika večina Slovencev se je še nedavno ogrevala z lesnimi gorivi, po podatkih statističnega urada je bilo takih kar 41 odstotkov prebivalcev, navaja Boris Gojkošek iz podjetja Seltron. Z električno energijo se jih je grelo 26 odstotkov, 11 odstotkov z zemeljskim plinom, devet s kurilnim oljem, sedem z daljinsko toploto in trije odstotki z utekočinjenim naftnim plinom ter energijo okolja, kamor sodijo tudi toplotne črpalke. In prav odstotek Slovencev, ki se ogrevajo s toplotno črpalko, se je zadnja tri leta povečal za šest odstotkov.

Do 75 odstotkov nižji stroški ogrevanja

Zakaj je pri odločitvi za zamenjavo ogrevalne naprave najboljša izbira prav toplotna črpalka? "Odlikujejo jo varnost, prilagodljivost, enostavnost uporabe, nizki stroški ogrevanja …," našteje prednosti ogrevanja s toplotno črpalko Suzana Guček iz podjetja Kronoterm. Po njenih besedah uporabnike o nakupu najbolj prepriča dejstvo, da kljub višji začetni investiciji toplotna črpalka zniža stroške ogrevanja kar do 75 odstotkov. "Povedano z drugimi besedami: v 15 letih lahko s toplotno črpalko v primerjavi s kurilnim oljem prihranimo za nov družinski avto srednjega razreda," pravi Gučkova.

Osveščeni kupci se odločajo za toplotne črpalke, ki so preproste za uporabo in vgradnjo, prilagojene arhitekturi objekta, tihe in narejene iz okolju prijaznih materialov.
Kronoterm

Opaža, da je uporabnikom vse bolj pomembno, da je upravljanje ogrevalnega sistema enostavno in dosegljivo kjerkoli - tudi s pametnim telefonom. "Trendi v gradbeništvu kažejo, da je čedalje pomembnejši tudi videz toplotne črpalke, tako notranje kot zunanje enote. Glede na velikost novogradenj in pripadajočih zemljišč je pomembno, da notranja enota zavzame malo prostora in se zlije s pohištvom. Biti mora tiha, brez zvočnih in svetlobnih elementov, takšna, da lahko uporabnik pozabi nanjo. Enako velja tudi za zunanjo enoto, ki ne sme kaziti okolice, temveč se mora s svojim videzom ujemati z arhitekturno podobo hiše." Sogovornica sicer opaža, da na večje povpraševanje vplivajo tudi nizke cene nekaterih toplotnih črpalk, hkrati pa opozori, da cenenost pogosto pomeni glasno napravo: "In prav hrup je eden od dejavnikov, po katerih se toplotne črpalke ločijo med seboj. Temu je treba pri nakupu posvetiti posebno pozornost. Z glasno toplotno črpalko lahko hitro vplivamo na medsosedske odnose. Zaradi hrupa, ki ga bo oddajala, ne bo jezila samo sosedov, temveč bo kratila tudi vaš spanec."

Oktobra jo vklopite, aprila izklopite

Eden od razlogov za priljubljenost toplotne črpalke je po besedah Mihe Glaviča iz podjetja E2E tudi ta, da uporabniki z napravo nimajo dela. "Preprosto se oktobra ogrevanje vklopi in aprila izklopi," pravi Glavič. Uporabniki ne potrebujejo nobenega zalogovnika za gorivo, zato je v hiši potreben le manjši prostor za postavitev črpalke. Prav tako ni nikakršnega dela s pripravo goriva, denimo z nošenjem drv, nasipavanjem peletov ..., zato je uporaba toplotne črpalke enostavna.

Preden sprejmete končno odločitev, morate vedeti, kaj toplotna črpalka pravzaprav je, kako deluje, ali se vam nakup izplača. Preverite tudi, ali imate kot uporabnik na voljo takojšno in zanesljivo tehnično podporo.
Djd/Daikin

Zrak, voda, zemlja

Suzana Guček pravi, da je pred nakupom dobro poznati vsaj osnovna dejstva, kako naprava deluje. "Toplotna črpalka lahko izkorišča energijo iz zraka, vode ali zemlje. Lahko ogreva prostore, poskrbi za sanitarno vodo v poletnem času, z njo je mogoče tudi hladiti prostore. Pomembno je vedeti, kje bo naprava stala, da bo najmanj motila okolico in bivanje uporabnikov," našteje sogovornica in še doda: "Ob izbiri toplotne črpalke je najbolje ponudniku predstaviti vaše potrebe, denimo po toploti v stanovanju, da vam bo znal svetovati pri izbiri najbolj primerne naprave za vas." 

Pred prehodom na ogrevanje s toplotno črpalko je treba preveriti ustreznost ogrevalnega sistema in energetsko učinkovitost stanovanjskega objekta oziroma stopnjo njegove izolacije, opozori Boris Gojkošek. "To pomeni, da ni vseeno, ali imamo talno ali radiatorsko ogrevanje, kakšen tip radiatorjev imamo, kolikšna je površina in kakšen je tip stavbnega pohištva, predvsem oken, kolikšna je poraba sanitarne tople vode, vedno pa je koristen tudi realen podatek o povprečni večletni porabi obstoječega energenta."

Kaj pa vzdrževanje?

Se sprašujete, koliko dela boste imeli z vzdrževanjem toplotne črpalke? Sistem toplotne črpalke načeloma ne potrebuje vzdrževanja, pravi Bojan Štrukelj iz podjetja Knut. Ob tem priporoča, da lastnik občasno pregleda tlak v sistemu in delovanje obtočnih črpalk, kar se opravi le z vizualnim pregledom inštalacije. Če se mu zdi, da naprava ne deluje kot pretekla leta, sta potrebna obisk serviserja in temeljitejši pregled naprave. Vse naprave tudi javljajo napake, ki so opisane v navodilih za uporabo, kar še olajša vzdrževanje.

V hiši je treba predvideti mesto za notranjo enoto, kjer bi za integrirano črpalko in ekspanzijsko posodo po ocenah strokovnjakov potrebovali vsaj dva kvadratna metra bivalnih površin.
Epr/Vaillant

Pazite na skriti strošek

Pri izbiri naj velja, da si pustite svetovati od izkušenih in kompetentnih strokovnjakov, poudari Gojkošek. Ker je danes na trgu takih in drugačnih strokovnjakov veliko, sogovornik pravi, da bo pravi strokovnjak načeloma odgovoril na sleherno vaše vprašanje v zvezi s toplotno črpalko. Odgovore vam bo podal jasno in razumljivo, samodejno poiskal rešitve, primerne za vas in vaš način bivanja, ter pripravil ponudbo po vaši meri. "Pa še nasvet iz prakse: ne slepo verjeti vsem izjavam in podatkom iz raznih spletnih forumov in podobno, raje se obrnite na podjetje z dolgoletno tradicijo iz ogrevalne tehnike, ki bo v nasprotju s spletnimi cvetkami tudi stalo za svojimi izjavami," še opozori Gojkošek.

Shutterstock

Da je na trgu danes veliko ponudnikov toplotnih črpalk, opozori tudi Suzana Guček, vsem pa ne gre zaupati. "Skriti strošek pri cenejših toplotnih črpalkah, o katerem distributerji ne govorijo, je vremenska zaščita, ki je dražja, kot si ljudje mislijo. Najboljše je, da je ta že serijsko vgrajena. Pomembna je tudi dosegljivost servisa. Pri kakovostnih napravah je potreben le servis zaradi rednega vzdrževanja. Če pa nastane kakšna motnja v delovanju, je dobrodošel servis na daljavo, ki pogosto odpravi težavo, še preden jo stranka zazna. Veliko toplotnih črpalk, ki se prodajajo na trgu, se ne prilagaja potrebam objekta. Poleg prilagodljivosti je izrednega pomena tudi enostavnost uporabe. Toplotna črpalka naj bo enostavna in prijazna do uporabnika."

Izberite kvalificiranega monterja

Pomembno je, da vgradnjo in zagon toplotne črpalke izvede za to kvalificirano in strokovno montersko podjetje. Ker se tehnologija tudi na področju črpalk razvija z veliko hitrostjo, se dobra monterska podjetja nenehno izobražujejo in udeležujejo strokovnih seminarjev, opozarjajo v podjetju Seltron. V podjetju Kronoterm pa poudarijo, da je izbira monterja prav tako pomembna kot izbira toplotne črpalke. "Za montažo naj poskrbijo izkušeni strokovnjaki s področja toplotnih črpalk z veliko izkušnjami. Slednji naj se redno usposabljajo ter naj bodo preizkušeni in certificirani pri ponudniku. Pomembno pa je tudi, da pred nakupom preverite, kako bo z vzdrževanjem in servisiranjem ogrevalnega sistema."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta