Senčila: Zunanja ščitijo pred soncem, notranja zagotavljajo intimo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.07.2019 01:41

Prostori čisto pod streho so še bolj izpostavljeni poletni vročini, zato brez senčil na strešnih oknih ne gre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fakro

Ker so okna vgrajena v poševnino strehe, si z visečimi zavesami ne moremo pomagati, lahko pa si omislimo druga notranja ali zunanja senčila. Z njimi bomo nadzorovali vdor dnevne svetlobe in toplote v prostor, si zagotovili intimnost, poskrbeli za dekoracijo in hkrati zaščitili okno pred vremenskimi vplivi.

Senčila so pomemben del strešnega okna

Konstrukcije strešnih oken so različne, zato že ob nakupu oken preverimo, kakšen izbor senčil imamo na voljo. Prednost dajmo proizvajalcu s široko ponudbo senčil, saj je to jamstvo, da bomo dobili tisto, kar potrebujemo. Ne nazadnje so senčila pomemben del strešnega okna, saj lahko zelo zmanjšajo pretirano pregrevanje mansarde v poletnih mesecih, pozimi pa preprečijo izgubo toplote.

Notranja senčila izolirajo pred mrazom, zagotavljajo osnovno senčenje, so primerna za dekoracijo, predvsem pa poskrbijo za intimno vzdušje.
Velux

Rolo, mreža ali roleta

Zunanja senčila imajo pri strešnih oknih še večji pomen od notranjih. Obrnjena so namreč k soncu, viru svetlobe in toplote. Zato so v slovenskih predpisih zahteve, da morajo okna, ki so obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu, imeti zunanje senčenje. S tem se poleti prepreči segrevanje v mansardi in zmanjša poraba elektrike za hlajenje, če je to sploh potrebno.

Za spalnice in otroške sobe so na voljo senčila, ki popolnoma zatemnijo prostor tudi v najmočnejšem soncu.
Velux

Notranja so bolj dekorativna

Kaj pa notranja senčila? Zunanja senčila zaščitijo pred sončno vročino, notranja izolirajo pred mrazom, zagotavljajo osnovno senčenje ali so primerna tudi za dekoracijo, predvsem pa poskrbijo za intimno vzdušje, pravijo v podjetju Velux.

Notranja senčila z motivi risanih junakov so kot nalašč za otroške sobe.
Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta