Škodljive uši

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.05.2024 10:42

V toplih dneh hitro na vseh rastlinah opazimo črne, zelene ali rjave uši. Če ne ukrepamo takoj, ko jih opazimo, hitro povzročijo veliko škodo. Na srečo imamo na voljo učinkovito naravno sredstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Kako prepoznamo napad

Na okrasnem, zelenjavnem ali sadnem delu vrta pri sprehodu in opazovanju rastlin lahko hitro opazimo poškodbe na listih. Ti so nenavadno zvite oblike, rumenkaste barve in celo napihnjeni. A če ta list samo obrnemo, pod njim vidimo – uši. Naslednji pokazatelj uši je medena rosa, ki jo te izločajo. Tako postane steblo, listi, plodovi precej mastni in lepljivi.

In tako imamo poleg škodljivca še težavo z boleznijo. Zaradi njihovega napada se lahko na rastlini pojavijo tudi šiške in poleg listov postanejo deformirani tudi plodovi. To pa pomeni izgubo pridelka in poškodovano rastlino.

Kakšna je škoda

Arhiv Naročnika

Uši s sesanjem rastlinskih sokov povzročajo deformacije listov, plodov. Prav tako pa odvzemajo rastlinam nujna hranila. Ne smemo pozabiti, da so zelo pogosti prenašalci bolezni, med katerimi največjo nevarnost predstavljajo virusi. Izločajo medeno roso, ki je lepljiva tekočina, na kateri se hitro razvijejo glivice sajavosti, kar prinese svoje težave.

Zato lahko hitro povežemo pojav mravelj in uši na vrtu.

Kako jih uničimo

Arhiv Naročnika

Na domačem vrtu vedno najprej začnemo z uporabo naravnih, ekoloških sredstev za boj proti žuželkam. Najbolj učinkovito ekološko sredstvo je povsem naravni insekticid NeemAzal-T/S. Sredstvo se uporablja kot insekticid z delno sistemičnim premeščanjem za zatiranje sesajočih in grizočih škodljivih žuželk.

Tako deluje proti škodljivcem: listne uši, tripsi, kaparji, stenice in bolšice. Prav tako ga uporabljamo za zmanjševanje škode na vrtu proti škodljivcem, kot so: hrošči, gosenice grizlic in metuljev ter žerke muh.

Naravni sovražniki uši

Arhiv Naročnika

Zanimivo je, da spomladi na rastlinah najprej najdemo uši, nato pa tudi njihove naravne sovražnike. Eden najbolj učinkovitih so polonice in njihove ličinke. Med druge koristne organizme v boju proti škodljivcem prištevamo tudi najezdnike, muhe trepetalke, tenčičarice, strigalice, pa tudi ptice in žabe. Ko je uši malo, jih uničimo z roko. Tako ne poškodujemo koristnih žuželk. Tako ohranjamo koristne žuželke na domačem vrtu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.