Slovenska toplotna črpalka zasenčila svetovno konkurenco

Najnovejša toplotna črpalka KRONOTERM ETERA za vsak vložen kilovat energije lahko vrne več kot osem kilovatov toplote. Bolj učinkovita toplotna črpalka ta hip ne obstaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor KRONOTERM Bogdan Kronovšek, namestnik direktorja dr. Dean Besednjak, vodja razvoja Franc Marovt 
Dejan Gojkovic

Na ogrevanje velja misliti poleti, pravi stara ljudska modrost. In če so bila pretekla stoletja in celo desetletja zaznamovana s poletnim pripravljanjem drv za kurjavo, je danes drugače. Ljudje iščemo kar najbolj učinkovite načine ogrevanja prostorov in stavb. Ravno prav topel junijski dan si je za predstavitev letošnjega aduta na področju ogrevanja izbralo tudi podjetje KRONOTERM, ki je predstavilo inovativno geotermalno toplotno črpalko ETERA. Ta sodi že v četrto generacijo toplotnih črpalk štajerskega podjetja in prinaša revolucionarno zasnovo, s katero postavlja nove standarde na področju geotermalnih toplotnih črpalk ter omogoča uporabnikom vrhunsko udobje, energetsko učinkovitost in zmanjšanje okoljskega vpliva.

Toplotna črpalka ETERA, katere ime ima jasno sporočilno vrenost, saj simbolizira ključne lastnosti nove generacije toplotnih črpalk, omogoča uporabnikom vrhunsko udobje, energetsko učinkovitost in zmanjšanje okoljskega vpliva. ETERA združuje dve pomembni besedi: ETERNAL, ki simbolizira večnost/trajnost in TERA, ki pomeni zemljo kot neizmeren, najbolj topel, konstanten in zanesljiv vir toplote. Inovativna toplotna črpalka ETERA je zasnovana z namenom zagotavljanja trajnostnega, udobnega in zanesljivega ogrevanja ter hlajenja objektov in prinaša številne prednosti, ki jih KRONOTERM-ovi razvijalci nenehno izpopolnjujejo. Zasnovana je za dolgo življenjsko dobo, njena modularna zasnova pa omogoča enostavno nadgradnjo, vzdrževanje in zamenjavo sestavnih delov kar pomeni, da bo lahko zanesljivo in brez težav delovala tudi več desetletij.

Direktor podjetja KRONOTERM, Bogdan Kronovšek, je na predstavitvi nove toplotne črpalke pojasnil:

Rekorderka s COP 8,48!

ETERA je torej pripravljena na energetsko prihodnost varčnega ogrevanja. S svojo visoko tehnološko dovršenostjo in izjemno učinkovitostjo postavlja nove standarde na področju trajnostnega ogrevanja in hlajenja. Njena sezonska učinkovitost ob uporabi podtalnice znaša neverjetnih 8,48 v pogojih nizkotemperaturnega režima ogrevanja v povprečnem klimatskem podnebju. To pomeni, da za 1 kWh vložene električne energije dobimo kar 8,48 kWh koristne toplote. Tako visoke učinkovitosti trenutno ni mogoče doseči z nobeno drugo podobno napravo na trgu, saj je v kategoriji geotermalnih toplotnih črpalk od najbližjih konkurenčnih izdelkov boljša za skoraj neverjetnih 30 %. Tako se je ETERA zavihtela na prvo mesto po sezonski učinkovitosti toplotnih črpalk v Evropi, meritve pa je potrdila tudi neodvisna organizacija TÜV Reinland.

sistem ETERA 
Dejan Gojkovic

Skoraj pol stoletja inovacij

S prebojno inovacijo so se v podjetju KRONOTERM prvič dokazali že leta 1998, ko so z geotermalnimi toplotnimi črpalkami vstopili na tedaj za podjetje še manj domače področje ogrevanja prostorov s toplotnimi črpalkami. A že prva generacija toplotnih črpalk je dokazala, da je smer razvoja prava. Toplotne črpalke so dosegale visoko učinkovitost in se že pred poltretjim desetletjem kosale z ostalimi načini ogrevanja, med katerimi sta prednjačila ogrevanje na les in kurilno olje oziroma fosilna goriva. Geotermalne toplotne črpalke pa so omogočile cenovno učinkovito ogrevanje in hlajenje prostorov in stavb s toploto, shranjeno v zemlji ali v podtalnici. Do danes so v KRONOTERM-u strankam namestili že več kot 60.000 toplotnih črpalk.

Ob podražitvah energentov vas ne bo (več) zmrazilo

Sistem ETERA zagotavlja zmanjšuje tudi vpliv nihanj cen energentov, saj visoka učinkovitost pomeni, da toplotna črpalka za ustvarjanje toplotnega udobja porabi znatno manj energije. Posledično pomaga ohranjati tudi stabilnost in vzdržnost električnih omrežij, kar bo v prihodnosti izjemnega pomena, ko bo vse več stavb prešlo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami (in rabo električnih vozil).

V podjetju KRONOTERM so pojasnili, da je ogrevalni sistem ETERA prava izbira za tiste, ki si želijo trajnostnih rešitev, visoke učinkovitosti, zanesljivosti in udobja v svojem objektu. Ta napredna geotermalna toplotna črpalka predstavlja preboj v tehnološki evoluciji, ki bo pomembno prispevala k trajnostni prihodnosti. Ne glede na to, ali gre za zasebno stanovanjsko hišo, večjo stavbo ali kakršen koli drug objekt, je ETERA rešitev, ki bo izpolnila pričakovanja, presegla obstoječe standarde in bo zaradi svoje dolge življenjske dobe grela tudi naslednje generacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.