So bele stene res najboljše prijateljice umetnin?

Urška Kereži
16.11.2019 01:14

V nasprotju s splošnim prepričanjem pridejo slike najbolj do izraza na temnih, črnih zidovih. Seveda pa je za umetniški vtis ključno, kaj pravzaprav obešate, kajti vsaka slika le ni umetnina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Farrow Ball

Številna vprašanja, povezana z okrasitvijo sten, se med notranjim opremljanjem pojavijo nemalokrat, saj so slednje ob pohištvu najbolj izpostavljene in zavzemajo največ prostora. Naj poudarimo, da tudi s prazno, belo steno ni prav nič narobe, ravno nasprotno - na njen račun prostor zadiha. Po drugi strani pa jim z barvanjem, umetniškimi deli ali družinskimi fotografijami vdihnemo osebni pečat ter dovolimo pripovedovati našo življenjsko zgodbo. So torej kakor prazno slikarsko platno in lahko jih oblikujete ter krasite po svojih željah in okusu, inspirativno ali strogo načrtovano. Naj vam domišljija seže daleč, a kot vselej vendarle velja pravilo "manj je več". Obstaja sicer tudi kar nekaj priporočil, kako z umetniškimi deli in drugimi elementi v prostoru doseči usklajenost, kljub temu pa jasno začrtan strokovni proces in uradne omejitve ne obstajajo.

En prostor, en slog

Ne glede na to, ali gre za en velik kos, kompozicijo več majhnih ali kombinacijo obojega, je ustrezna predstavitev umetniških del zastrašujoče opravilo. Še posebno, ker so lahko tako velike naložbene kot osebne vrednosti. Bistveno je, da jih povežemo s pravo barvno shemo v prostoru in poiščemo ustrezno postavitev, ki bo ustvarila ravnovesje in harmonijo. Le če bosta pravilno nameščeni in barvno usklajeni z okolico, nam bo lepa slika ali fotografija namreč lahko polepšala dom, kadar se ne držimo osnovnih pravil, pa ne bosta zaživeli in bosta morda celo pokvarili celoto, zato se v prostoru ne bo prijetno zadrževati. Intenzivni močni odtenki sobo tako denimo poživijo, če nam ustreza umirjen življenjski slog, pa bo izbira nevtralne, svetle barve ravno pravšnja odločitev.

Za vrati nas čaka presenečenje. Stena v lila barvi deluje optimistično, grafika, fotografija in drobna slika v notranjosti pa so tja umeščene tako, da vabijo k raziskovanju.
Farrow Ball

Umetniško delo naj diha

Vsekakor se pri dekoraciji sten v prostoru držite le enega stila, zvrsti slik ali enakega umetnika ter se izogibajte kakofoniji številnih različnih odtenkov. Na eno tako na primer namestite le družinske fotografije v nevpadljivih okvirjih ter z njimi ustvarite bogato steno spominov. Tudi za izrazito pisane slike je priporočljivo enobarvno stensko ozadje. Fotografije, grafike ali posterje pogosto uokvirjamo tako, da je med sliko in okvirjem še dodaten prazen prostor, običajno v beli ali črni barvi. S tem dobi umetniško delo dovolj prostora za "dihanje" in pride veliko bolj do izraza, enako, če želimo poudariti okvir. Primeren prazen prostor na steni ali obrobo pa je treba priskrbeti tudi okoli razstavljene umetnine. Od drugih predmetov naj bodo tako oddaljene vsaj dvajset centimetrov, razen seveda, kadar jih nalašč grupirate, denimo pri triptihu slik.

Več je več

Umetniško delo najprej uskladite z barvno shemo ter slogom okvirja, sicer ne bo niti ravnovesja niti harmonije. Še posebno pazljivi bodite pri večji skupini različnih velikosti, kjer je najverjetneje, da se bo oko opazovalca ustavilo v sredini. Zato je pomembno, da dela povezuje skupna barvna niansa, določen motiv, tehnika, slog ali okvir, da s pogledom zaokrožimo po celoti. Pri seriji grafik denimo tako lahko izberete enake okvirje ali njihovo eklektično mešanico oziroma številne uokvirjene črno-bele fotografije združite v kolaž. Dodajte jim še kakšen kovinski ali steklen dodatek in celota bo popolna, z nekaj manjšimi okvirji v ospredju pa boste dosegli globino. Tudi tokrat velja pravilo odmika med deli, le nekoliko manjši je lahko, a ne manj kot 5 cm oziroma za širino dlani.

Črno-bel in siv ambient zlahka popestrimo z živahno sliko, saj umetnina med nevtralnim pohištvom in stenami postane izrazito opazna. Še luč, ki jo bo osvetljevala zvečer, in prostor v hipu postane popoln.
Abstract House

Kako do želenega vzdušja?

Ves čas opremljanja velja seveda imeti v mislih še, da "barve tal, stropa in zidov skupaj z okrasitvijo prostor na videz povečajo, zmanjšajo, zožijo ali zvišajo ter ga spremenijo v hladnejšega ali toplejšega. Zagotovo vam bo lažje, če boste vedeli, da svetlejše in hladne barve prostor vizualno takoj povečajo, temnejše in tople pa zmanjšajo, a je hkrati tudi bolj domač in udoben. Primeri takšnih kombinacij so denimo temnejša tla in svetlejše stene ter pohištvo oziroma obratno - svetlejša tla s temnim pohištvom. Pogled bo v tem primeru potoval od tal po steni, kar bo prostor navidezno povečalo," razlaga notranja in zunanja oblikovalka Andreja Jesenek iz ljubljanskega 4dizajna. Rustikalno ozadje se denimo odlično ujema z moderno umetnostjo in pohištvom iz recikliranega lesa. Z dodatkom čokoladno rjave zavese ustvarite še iluzijo okna ter vizualnega okvirja zunaj prostora. Monokromatska barvna shema in teksturirana preproga pa skrbita, da ne odvrnemo pogleda od osrednje točke v prostoru. Občutek miru krepijo preproste bele stene, ki omogočajo, da črno-bela fotografija spregovori, enako pri umetninah v barvah, ki ustrezajo ambientu, a hkrati izstopajo in pritegnejo pogled, vendar niso v nasprotju s preostalim prostorom. Skandinavski slog pa je tisti, ki obožuje to črno-belo kombinacijo ter hkrati pogosto vključuje tudi živahne plakate in fotografije, saj je močna umetnina med nevtralnim pohištvom in stenami izjemna.

Kako na steni ovekovečiti družinske spomine? Enobarven passepartout ter poenotena barva in debelina okvirjev učinkujejo povezovalno in harmonično.
Photolini - CJ Quadrat Gmbh

Načrtujte osvetljavo

In na koncu še igra svetlobe ter senc. "V majhnih in temnih prostorih priporočam hladnejše in svetlejše tone, denimo hladna, svetla barvna paleta, kot sta svetlo siva in svetlo modra ob belem stropu. S tem prostor povečamo, optično vnesemo več svetlobe ter prostornosti. Na drugi strani jih s toplimi barvami nekoliko pomanjšamo ter jim vdahnemo občutek domačnosti. Pri oblikovanju temne sobe pa moramo največjo pozornost vsekakor posvetiti dobri osvetlitvi," še opozori Andreja Jesenek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta