Sodobna dnevna soba: Tri funkcije, združene v en prostor

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.11.2019 01:54

Nič več ni taka kot nekoč. Dnevna soba s sodobnim pridihom združuje še jedilnico in kuhinjo v skupen prostor. Z arhitektko Katarino Šauperl iz OS Arhitekture smo se pogovarjali, zakaj je bistveno, da v tem prostoru kraljuje udobje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hülsta

Kakšna je danes vloga dnevnega prostora v primerjavi z vlogo, ki jo je imel ta prostor nekoč? "V preteklosti je bila dnevna soba ločena od kuhinje in jedilnice. Danes dnevna soba skupaj z jedilnico in kuhinjo tvori en prostor, ki je prilagojen načinu življenja današnjega človeka. Tako je običajno treba uskladiti tri funkcije, ki so združene v en prostor."

Katarina Šauperl je arhitektka, ki je leta 2010 ustanovila podjetje OS Arhitektura. Ukvarja se z arhitekturnim načrtovanjem in opremljanjem ter prenovo prostorov. Izdeluje in izdaja tudi energetske izkaznice. osarhitektura.weebly.com
Osebni arhiv Katarine Šauperl

Razni dodatki so lahko balast

Pa se ustaviva pri tem nepogrešljivem elementu dnevne sobe - sedežni garnituri, zofi ali počivalniku. Kako kot arhitektka vidite njegovo funkcijo?
Sedežna garnitura je namenjena predvsem sedenju, počitku, poležavanju, občasno krajšemu spanju. Če je mogoče, naj bo spanju čez noč namenjena spalnica s kakovostnim ležiščem in naj sedežna garnitura služi le kot pomožno ležišče."

Kavne mizice in tabureji niso nepogrešljivi elementi le v dnevni sobi, z njimi lahko polepšamo še kateri drugi prostor, prevsem pa so trend, ki mu moramo slediti.
Žakelj
Za lažjo predstavo je dragoceno, da nam arhitekt pripravi prostorski izris. Tako bo tudi končen rezultat prav takšen, kot smo si ga želeli.
izris Katarine Šauperl

Lepota je relativna

Tabureji lahko služijo kot mizica, sedalo, odlagalno pohištvo ali kot okras prostora. Ali ga v resnici potrebujemo v dnevni sobi in kako zanj poiskati ustrezno mesto?
"Prednost taburejev je, da so lahki in ne zavzamejo veliko prostora ter jih zaradi tega po potrebi z lahkoto prestavljamo. Kadar imamo goste v dnevni sobi in je naša sedežna garnitura premajhna, nam ponuja dodatne površine za sedenje. Kadar smo sami, nam lahko tabure služi kot podaljšek sedežne garniture, saj nanj lahko dvignemo noge. Prav tako lahko nanj odložimo pladenj s pijačo in že se spremeni v funkcijo mizice. Tabureji so vsestranski in cenovno precej bolj ugodni od foteljev."
Kaj je za naročnike pomembnejše: funkcionalno pohištvo ali zgolj to, kar je moderno in kdaj tudi neuporabno, vendar na pogled lepo?
"Lepota pohištva je relativna. Jasno je, da so okusi različni. Če nam je pohištvo všeč, ni pa funkcionalno, se ga slej ko prej naveličamo. Pri izbiri pohištva moramo najprej gledati na funkcionalnost. Če tega ni, postane omarica ali na primer stol zgolj pohištvo za odlaganje stvari. Normalno je, da se nam skozi življenje v prostoru nabere vedno več stvari, ki jih nimamo kam postaviti, zato je bolje imeti polico več kot manj. To velja zlasti za manjše prostore."

(dve skici, en skupen opis; skici naj bosta manjši) Za lažjo predstavo je dragoceno, da nam arhitekt pripravi prostorski izris. Tako bo tudi končen rezultat prav takšen, kot smo si ga želeli.
izris Katarine Šauperl
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta