Stanovanja prodana, še preden bodo zgrajena

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
06.02.2019 01:52

Napoved gradbenega razcveta navogradenj v Mariboru in okolici so kupci sprejeli z velikim navdušenjem, ponekod se še nezgrajena stanovanja prodajajo kot vroče žemljice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primius

Navdušenje nad dejstvom, da se v Mariboru po dolgem času spet nekaj gradi, zaznavajo tako nepremičninski posredniki kot gradbinci. "Razcvet gradbenega trga so stranke sprejele z velikim navdušenjem, saj je to desetletje praktičnega zastoja gradnje stanovanj v Mariboru povzročilo težko predstavljiv primanjkljaj. Saj družine niso nehale rasti, na žalost tudi ločitve niso čakale pa tudi starejši niso vedno mlajši," razmišlja Daniel Angel Sauli, direktor podjetja Atrium nepremičnine. "Zato so vsa ta leta potrebe rastle. Sedaj ko je tudi brezposelnost rekordno nizka, gospodarske razmere pa dokaj stabilne in krediti bistveno ugodnejši kot v zlatih nepremičninskih časih, je jasno, da imamo potrebo po stanovanjih in zmožnost kupcev, da to realizirajo pod ugodnimi pogoji." Edini problem je, pravi Sauli, da ta čas šele čakamo na gradnjo omembe vrednih stanovanjskih sosesk. Kljub temu je njegov pogled naprej optimističen: "Z velikim veseljem lahko zremo v prihodnost, saj se je kar nekaj investitorjev opogumilo in tudi v Maribor investiralo. Sedaj so le še na potezi v raznih uradih, da se bo lahko ljudem ponudilo to, kar je že pripravljeno, in da pričnejo žerjavi opravljati svoje delo."

Zadnjo sosesko, ki je bila zgrajena v Mariboru, začela se je graditi še pred začetkom nepremičninske krize, je vse do propada gradilo mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor. ki je v bivši Jugoslaviji imelo sloves enega največjih gradbenih podjetij.
Andrej PetelinŠek

Cene rabljenih stanovanj se bodo umirile

Jasmina Sanković, namestnica vode agencije RE/MAX Avenija, pričakuje, da bo do leta 2020 na trg prišlo večje število novih stanovanj, kar pomeni, da se bodo cene rabljenih stanovanj umirile, česar se tako prodajalci kot kupci dobro zavedajo. "Veliko kupcev že nestrpno čaka na ponudbo novogradenj," razmišlja Sankovićeva. "Če investitorji ne bodo pretiravali s cenami novih stanovanj, bodo stanovanja, ki bodo prišla na trg, hitro prodana." Sogovornica še pojasni, da so zahteve kupcev glede stanovanj nekoliko drugačne, kot so bile pred leti. Želijo si namreč funkcionalne razporeditve, nizkih obratovalnih stroškov, atraktivne lokacije in seveda kvalitetne gradnje. Zaželena je bližina javne infrastrukture, predvsem šol in vrtcev, res pa je, pravi Jasmina Sanković, da večjih odstopanj pri željah, kot jih imajo kupci pri rabljenih stanovanjih, ni.

Sašo Bizjak

Hiša ni tako zanimiva

Na to, da je leto 2018 zaznamovala rast cen stanovanj, predvsem rabljenih, opozori Mojca Žižek, direktorica nepremičninskega podjetja Galea nepremičnine iz Maribora. "Ponudba novogradenj je bila lani zelo skopa, posledica tega pa je bilo večje povpraševanje po rabljenih stanovanjih in s tem tudi povišanje cen." Žižkova je mnenja, da bo povpraševanje po stanovanjih vsekakor vedno korak pred povpraševanjem po hišah. "Cene hiš so v letu 2018 ostale približno na enaki ravni kot leto poprej. Druga skrajnost so poslovni prostori, kjer pa se žal nič ne premakne, cene so še vedno zelo nizke, povpraševanja pa ni. To je seveda odraz gospodarskega in političnega stanja v Mariboru." Sogovornica še doda, da bo leto 2019 popolnoma drugačno kot leto 2018: "V Mariboru se bodo odprla gradbišča na različnih koncih. Investitorji bodo pričeli tržiti novogradnje, sprostila se bodo rabljena stanovanja in tem bo cena počasi padla. Kako strm bo ta padec, je odvisno od realizacije novogradenj."

Mariborčani lačni novih stanovanj po "fer" cenah

Tudi gradbince oziroma investitorje večji gradbenih projektov smo vprašali, kakšen je odziv strank. Primož Pinter, ki gradi sodobno sosesko Primius na Studencih, tik ob nakupovalnem središču Qlandia, je dejal, da je zanimanje zelo dobro.
"V Mariboru že skoraj deset let ni bilo postavljenega večjega žerjava. Ljudje so zelo hitro opazili aktivnosti na tem območju. Odzivi so v veliki večini pozitivni, saj si ljudje želijo pozitivnega dogajanja v Mariboru. Še posebej so gradnjo pozitivno sprejeli potencialni kupci, ki so dolgo čakali na ponudbo novih stanovanj. Pozitivno jih je presenetila razmeroma ugodna cena, ki so jo tudi sami poimenovali korektna cena. Glede na to, da se pogovarjamo o Mariboru, so bili odzivi seveda tudi negativni. Še vedno v Mariboru bivajo ljudje, ki se najbolje počutijo v popolnem zatišju. Sicer je pomembno dodati, da so kupci postali še zahtevnejši, kot so bili pred desetletjem. Takšno spoznanje smo v podjetju Primius gradnje tudi pričakovali in se nanj ustrezno pripravili. Zasnovali smo točno takšen objekt, ki ga trg potrebuje. Povečano zahtevnost kupcev sprejemamo pozitivno. To pomeni, da se aktivnosti investitorja ne končajo z gradnjo in prodajo stanovanj, temveč je treba stanovanja na koncu tudi predati kupcem. Za uspešno predajo je treba opraviti kakovosten pregled stanovanj z zahtevnimi kupci. Navedeno kot celota pomeni, da se z nepremičninskimi projekti ne morejo ukvarjati investitorji, ki niso usposobljeni za izvedbo nepremičninskih projektov. Izvedba večjih projektov bo v bodoče rezervirana le za kompetentne investitorje, kar pomeni konec priložnosti za priložnostne investitorje." Kot pojasnjuje Pinter, ima podjetje Primius gradnje trenutno v ponudbi zgolj samo projekt Primius, ki ta čas zaradi svoje velikosti povsem zadošča za trenutne potrebe. "V ponudbi imamo zgolj 61 stanovanjskih enot, saj nam je do danes v zelo kratkem času uspelo prodati že 28 enot. Cene se gibljejo od 1320 do 1598 evrov za kvadratni meter z DDV," še sklene Primož Pinter.

Tudi za zahtevne stranke

V mariborskem podjetju SH Global menijo, da je napovedani nepremičninski bum relativni pojem, ki je posledica projektov različnih kakovosti. "Kupci se glede na njihove zahteve, potrebe in ekonomske zmožnosti delijo, tako da nam sledijo zahtevne stranke zaradi izbrane lokacije naših projektov, kakovosti izvedbe gradenj in poprodajnega servisa. Zanje ta nepremičninski bum ne pomeni primerljive ponudbe nepremičnin, saj zaradi prej navedenih argumentov kakovosti bivanja nimamo posebne konkurence v Mariboru. Se pa strinjamo in mislimo, da je prav, da nepremičninski trg v Mariboru ponuja tudi cenejše nepremičnine z drugačno ponudbo, kot je naša, saj so kupci in njihove potrebe bivanja različni," ocenjujejo pri SH Global.Trenutno imajo v ponudbi nadstandardne hiše Studenci Sunset Elite, kjer se neto cena giblje od 199.990 evrov dalje plus pripadajoči DDV. "V februarju pričenjamo gradnjo prvega vila bloka od predvidenih šestih, s podzemno garažo, v neposredni bližini hiš, v novo nastajajočem naselju Sunset Elite na Studencih. Cena stanovanj se bodo gibale od 1900 evrov za kvadratni meter dalje. Vsako stanovanje bo imeli tudi individualno toplotno črpalko s talnim gretjem in pasivnim talnim hlajenjem, kar bo kupcem omogočilo maksimalno udobje in energetsko varčnost ter skoraj nične stroške ogrevanja in hlajenja. Prav tako jim ta način ogrevanja prinaša energetsko neodvisnost. V našem naselju pod Pohorjem Radvanje Nature Luxury bodo kmalu naprodaj zemljišča z gradbenim dovoljenjem, cena se bo gibala od 290 evrov za kvadratni meter plus pripadajoči DDV. Na voljo bodo tudi zemljišča z izgrajenim objektom po naročilu. Za te nepremičnine že prejemamo prve rezervacije."

300 bivalnih enot v treh letih

Pri podjetju Novogradnje Maribor imajo verjetno največ izdelanih projektov za trg v Mariboru, pravi direktor podjetja Primož Lobnik. "V naslednjih dveh do treh letih bomo zgradili 215 stanovanj v projektu Novi vrtovi ob Engelsovi ulici, 60 stanovanj v naselju Sončne terase v Košakih ter 20 vrstnih hiš in stanovanj v naselju Urbana. Torej bomo v približno treh letih dali na trg skupno 300 enot oziroma 100 letno. Če prištejemo še konkurenco, menimo, da zgrajeno ne bo zadoščalo za povpraševanje." Sogovornik še pove, da imajo ta čas v ponudbi nova stanovanja v centru mesta Kare Koroška, vseljiva bodo oktobra letos. Cene so od 142.000 evrov za trisobna stanovanja. "Levi breg mesta Maribora oziroma center Maribora ima še vedno za 20 do 30 odstotkov višje vrednosti stanovanj kot desni breg, kjer februarja pričnemo projekt Novi vrtovi z 215 stanovanji in bodo cene nižje kot v centru Maribora. Pričakujemo, da se bodo stanovanja prodajala od 80.000 evrov naprej (za dvosobno) in se bodo cene v takšnem razmerju višale glede na velikost stanovanj," še sklene Lobnik.

Med Qlandijo in Engelsovo bo zraslo novo naselje Novi vrtovi, ki ga bo sestavljalo šest povezanih stolpičev in podzemna garaža.
Novogradnje Maribor

Dovolj novogradenj tudi v okolici mesta

Kot je pojasnila Melita Petelin, prokuristka podjetja in nepremičninska posrednica Gradbeništva Petelin ter direktorica podjetja Inter nepremičnine, bodo letos jeseni pričeli gradnjo večstanovanjskega objekta, v katerem bo sedem manjših stanovanj, v Pernici. Gre za gradnjo dodatnega objekta v sklopu stanovanjskega naselja, ki so ga zgradili v lanskem letu. Prav tako načrtujejo gradnjo treh stanovanjskih hiš na Pobrežju. Trenutno so, kot pojasni Petelinova, v fazi pridobivanja dokumentacije za gradbeno dovoljenje. "Prodaja stanovanjskih hiš v Pernici, kjer smo v lanskem letu zgradili 22 objektov, je zelo dobra. Na razpolago imamo le še sedem hiš." Poleg novogradenj so se pri Gradbeništvu Petelin odločili, da renovirajo dvoje rabljenih stanovanj, ki bosta po besedah Melite Petelin vseljivi aprila letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta